הגם בארזים נפלה שלהבת? מושל טקסאס, ריק פרי, המתמודד על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, ושכמו רוב המתמודדים האחרים נחשב תומך חזק מאוד בישראל, אמר אתמול, כי בממשל פרי, חבילות סיוע החוץ לכל המדינות, לרבות ישראל, יתחילו מאפס וכל אחת ממקבלות הסיוע תצטרך להצדיק כל סנט מעבר לאפס.
מנחה העימות שאל: האם המדיניות הזו תחול גם על ישראל?
פרי: "בהחלט".
הדברים נאמרו במהלך ויכוח על היחסים בין ארה"ב לפקיסטאן, שמקבלת סיוע שנתי גדול מארה"ב, למרות המתיחות החזקה בין שתי המדינות על רקע תמיכת גורמי שלטון פקיסטאניים בטאליבן.
"פקיסטאן שולחת לנו מסר ברור שהיא אינה ראויה לסיוע החוץ שלנו מפני שהיא אינה כנה עימנו", אמר פרי. "... הגיע הזמן שאנו, כמדינה, נאמר 'לא' לסיוע חוץ למדינות שאינן תומכות בארה"ב".
קרוב לוודאי שישראל רחוקה מלהיות הגורם שהצמיח את הרעיון של מושל טקסאס. ובכל זאת, בתשובה לשאלה של צופה בעימות, שהועברה בטוויטר, האם גם חבילת הסיוע לישראל תחל באפס, השיב פרי בחיוב.
"חשבון הטוויטר שלי, @GovernorPerry, יצייץ לישראל חזרה וישיב, 'בהחלט, כל מדינה צריכה להתחיל מאפס'", אמר מושל טקסאס. "ברור שישראל היא בעל ברית מיוחדת ואני מוכן להתערב שאנו ניתן לה סיוע ברמה משמעותית. אבל הגיוני שכל אחד צריך להתחיל מאפס ולהצדיק למה הוא מבקש יותר".
פרי ניסה להציג את הצעתו כרעיון עקרוני: "אנו זקוקים לנשיא... שיעבוד יחד עם הקונגרס וישלח מסר ברור לכל מדינה, ולא משנה איזו מדינה; לא חשוב אם מדובר בפקיסטאן, אפגניסטאן או הודו. תקציב סיוע החוץ בממשלי, לכל מדינה, יהיה אפס דולרים. אפס. ואחר-כך ננהל שיחה, בארצנו שלנו, האם סנט אחד של משלם המיסים צריך להינתן למדינות האלה".
שניים מהמתמודדים האחרים אימצו מיד את רעיון אפס הדולרים. "אני מסכים עם המושל פרי; בואו נתחיל הכל מאפס", אמר מיט רומני, לשעבר מושל מסצ'וסטס ואחד מהמתמודדים המובילים. ניוט גינגריץ', יו"ר בית-הנבחרים לשעבר, שבאחרונה נרשמה עליה בתמיכה בו, הביע תמיכה אף הוא: "חשבו על החלופה... במקרה של מצרים מדובר בשלושה מיליארד דולר בשנה. אז אנחנו אומרים למצרים, כל שנה, הנה שלושה מיליון דולר, בואו נתחיל לדבר? אנחנו צריכים להתחיל מאפס ולומר, תסבירו לי למה צריך לתת לכם יותר"?
למרות המאמץ להציג את הרעיון של פרי כתפיסה חובקת כל, שאינה מעידה על זניחת ישראל, נזעקו ידידי ישראל בארה"ב לגנות את הדברים. אפילו הקואליציה היהודית הרפובליקנית, שמספקת תמיכה אוטומטית לכל פוליטיקאי רפובליקני, שלחה לאחר העימות את הציוץ בא: "אנו מקווים שהצוות של פרי יידע אותו לקיומו של מזכר הבנה לעשר שנים שמסדיר את רמות הסיוע האמריקני לישראל".
אישיות יהודית ציינה הערב, בשיחה "גלובס", שפרי אמר בכמה הזדמנויות, שאמונתו (הנוצרית) מחייבת אותו לתמוך בישראל.
אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, נמנעה בשלב זה מתגובה, אך הדובר לשעבר של אייפ"ק, ג'וש בלוק (דמוקרט) אמר הערב: "כאשר ריק פרי מדבר, אני יכול לחשוב רק על 'אופס' (רמז לא דק להופעתו המשפילה של פרי בעימות קודם, שבמהלכו נתקע לי הזיכרון). גם התבטאות שממנה עולה לכאורה שהוא מטיל ספק במחויבות ארה"ב לישראל, כלולה לכאורה בקטגוריית ה'אופסים'. סיוע החוץ הוא אחד מההשקעות הטובות ביותר שארה"ב משקיעה והוא מהווה רק אחוז אחד מהתקציב שלנו. ישראל מיוחדת והסיוע שלנו למדינה זו הוא השקעה ישירה ישירה בכלכלה שלנו, מפני שכולו מיועד לצרכי ביטחון, והוא מוצא פה, אצלנו בבית. אם לריק פרי אכפת ממקומות עבודה לאמריקנים ומהאינטרסים של הביטחון הלאומי של ארה"ב, הוא לא יפסח על שני הסעיפים כאשר מדובר במחויבות שלנו לסיוע לישראל או בכל נושא חאר".
הנהלת הקמפיין של קרי נבהלה מעט מהתבטאות של הבוס שלה. עוד לפני תום העימות נשלח הטוויטר הבא מהחשבון של פרי: "פרי הוא ידיד ישראל ומבין את האתגרים שלפניהם ניצבת המדינה". הציות כולל קישורית לעמדה הרשמית של פרי כלפי ישראל.
דובר של רומני אמר לאתר "פוליטיקו" אחרי העימות, במאמץ להצדיק את תמיכת רומני ברעיון של פרי: "רומני התכוון לפקיסטאן כאשר הוא דיבר על כך שסיוע החוץ כל שנה צריך להתחיל מאפס. הוא אינו סבור שהסיוע לישראל צריך להתחיל מאפס".
ודמות מרכזית במחנה של פרי, ג'ף בלאבון, שנחשב לנץ בכל מה שנוגע לישראל, אמר ל"פוליטיקו": "פרי מאמין שישראל היא ידידה יוצאת מהכלל וכל מי שמבקש לא להחיל עליה את הכלל של 'סיוע אפס דולרים' אינו מאמין בערכה של ישראל כבעלת ברית לארה"ב. תגובתו של ג'וש בלוק חושפת כיצד דמוקרטים רואים את ישראל - כמקרה צדקה, או כנושא פנימי של של קבוצת בוחרים בארה"ב.
"אבל הסיוע האמריקני לישראל אינו מבוסס על לובי מקומי, ואף אינו מקרה של טיפול מיוחד, או של מדינה ש'מגיע לה'. בממשלו של ריק פרי, ישראל תהיה אמת המידה שלפיה ישפטו את מידת הזכאות של מדינות אחרות לקבל סיוע. מדיניות אפס הדולרים של ריק פרי היא בדיוק המדיניות המתאימה, ואף מדינה לא תפיק ממנה יותר תועלת מאשר ישראל".
בנושא איראן, אמרו שלושה מתמודדים, שאם הם ייבחרו לנשיא הם יסכימו לצאת למלחמה נגד איראן כדי למנוע התחמשותה בנשק גרעיני. "הנשיא (אובמה) היה צריך לבנות איום אמין של פעולה צבאית", אמר פרי. "אם נשוב ונבחר בברק אובמה, לאיראן יהיה נשק גרעיני. ואם תבחרו במיט רומני, לאיראן לא יהיה נשק גרעיני". גם גינגריץ', ומתמודד נוסף, ריק סנטורום, לשעבר סנטור מפנסילווניה, תמכו בדעה שארה"ב צריכה לבנות "איום אמין" לפעולה צבאית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.