פעם זו הייתה אימפריה עסקית מקומית שענתה לשם פועלים השקעות, אבל בגלגולה הנוכחי, צועדת חברת פולאר השקעות לקראת הסדר חוב עם נושיה. פולאר נשלטת מאז 2006 בידי זיל פלדמן, שהוצג בזמנו כאיל נדל"ן אמריקני. פלדמן רכש את השליטה בחברה (41%) מידי קבוצת שרם-פודים-קלנר תמורת 208 מיליון שקל, ולפי שווי חברה של יותר מחצי מיליארד שקל.
חמש שנים מאוחר יותר, פולאר השקעות - שהמסחר במניותיה הושעה בחודש מאי עקב אי פרסום דוחות כספיים - הידרדרה לשווי של כ-80 מיליון שקל, הנמוך ב-85%. בעל המניות השני בגודלו בפולאר היא חברת דסטיני של אבי רויכמן ורו"ח אריה עובדיה, המחזיקה בכ-33% מהמניות.
ל"גלובס" נודע כי לאחרונה מנהל מנכ"ל פולאר השקעות, אורי שני, מגעים ראשוניים עם גופים מוסדיים לצורך גיבוש הסדר חוב. ככל הידוע, מבקשת החברה פריסה של החוב ובתמורה מוכנה לשפר את הביטחונות והריבית שנושאות האג"ח.
מוסדיים ששוחחו עם "גלובס" הביעו נכונות ללכת לקראת החברה בתנאים מסוימים, אך תהו כיצד פלדמן, שהציג את עצמו כטייקון בתחום הנדל"ן מעבר לים, נאלץ לבקש זאת: "אולי הוא טייקון בארה"ב, אבל בישראל הוא רוצה שנשלם לו את הכרטיס לאוטובוס", אמר אחד מהם.
פלדמן לא עומד בהתחייבויות
אג"ח פולאר השקעות, בהיקף של כ-140 מיליון שקל, נסחרות בתשואת זבל של 32%. הן הונפקו בשנת 2007, כשהקרן נפרעת מדי חודש ינואר בין השנים 2011 ל-2015, והריבית משולמת בחודשים ינואר ויולי (ריבית שנתית של 6%). בתוך חודש וחצי החברה אמורה לפרוע 20% מהקרן בתוספת תשלום הריבית החצי שנתית ובסך הכול כ-40 מיליון שקל.
נושה גדול נוסף של החברה הוא קרן המנוף אוריגו שהשקיעה 90 מיליון שקל בפולאר, החל ממארס 2010. הקרן, אותה מובילים גבי טרבלסי, גיא ועדיה ודייב גל, ביצעה את ההשקעה במספר אופנים וכנגד ביטחונות משמעותיים. היום דיווחה פולאר לבורסה כי היא מצויה בהפרה של קובננטים של הסכמי ההלוואה מול אוריגו והבנקים המממנים, מאחר שהחברה ובעל השליטה התחייבו להזרים הון ולממש נכסים, אך הם אינם עומדים בכך. עם זאת הנושים העניקו לה כתב ויתור זמני (ווייבר).
ביוני 2010 לא עמד פלדמן בהתחייבות להזרים לחברה 20 מיליון שקל, בתירוץ של "חשדות ביחס להולילנד ולחברת הזרע". בהמשך העביר בעל השליטה כ-8 מיליון שקל לפולאר ונותר חייב לה 12 מיליון שקל.
פולאר השקעות בגלגולה הנוכחי מתמקדת בנדל"ן, תשתיות ומלונאות. הדוחות הכספיים האחרונים שפרסמה החברה היו לרבעון השלישי של 2010, ואת העיכוב בפרסום הדוחות מייחסת החברה להחזקותיה (22.3%) בחברת גול פרטנרס (לשעבר פולאר בינלאומי). החברה הבת עוסקת בתחום התיירות ונמצאת בשליטת יצחק גילון, פולאר ודובי וייס.
רשות ני"ע הבהירה לגול שעליה להציג מחדש את הדוחות הכספיים לשנים 2007 עד 2009 משתי סיבות: הראשונה חשבונאית (פרשנות לא נכונה של תקן החשבונאות IAS-28, שמתייחס להצגת השקעות בחברות כלולות) והשנייה משפטית (התייחסות לשווי נכסים בהתאם לחוות דעת של עו"ד אמריקני המומחה בדיני שותפויות ומקרקעין, שמיטיבה עם בעל השליטה).
זאת לא הפעם הראשונה שמתחוללת סערה סביב האג"ח של פולאר השקעות. בתחילת 2010 איימו מחזיקי האג"ח בפירעון מיידי, אך המנכ"ל, אורי שני, הצליח להניא אותם מלעשות זאת, לאחר שהגיע עמם להסכמות לפיהן התחייבה החברה לשמור על רמת נזילות וליצור עבורם שעבודים. באוקטובר 2009 מונה שני - שכיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת אריאל שרון - לתפקיד מנכ"ל פולאר, אחרי ששימש במשך שלוש שנים מנכ"ל שיכון ובינוי.
בעלי המניות בפולאר השקעות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.