ענף הנדל"ן למגורים כמרקחה. מצד אחד הקיפאון החמור במכירות מעודד את הרוכשים להמשיך ולשבת על הגדר בציפייה לירידת מחירים, שכבר משתקפת בנתוני האוצר, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והשמאי הממשלתי. מצד שני, הביקוש לדירות נשאר כפי שהיה וכראייה לכך ניתן היה לראות את האלפים שנהרו ליריד הדירות בגני התערוכה לפני שבוע.
"אני לא מתווכח עם הנתונים המדווחים על הירידות", אומר לגלובס שמשון הראל, מנכ"ל ובעלים משותף ביזמית הבנייה אמריקה ישראל, "אבל חוץ מהודעה לתקשורת אין בדיווחים שלהם פירוט או הרחבה על מה הם מסתמכים. אולי בפריפריה, בצפון או בדרום, היו הוזלות. באזור המרכז אין ירידות מחירים. אם קבלן מציע מזגן נוסף, או 2% הנחה לכמה דירות, זה לא ירידות מחירים. גם אנחנו מכרנו עכשיו 4 דירות בפרויקט ברמת השרון בהנחה של 2%, אבל שאר הדירות נשארו באותו המחיר. אין ירידה גורפת. הסיבה לכך היא שבכל אזור המרכז, מרחובות ועד הרצליה לא נוספה עוד קרקע ולא אושרה שום תוכנית חדשה. נכון להיום אין ירידות מחירים, ואם הבנקים יאמינו לפרסומים הללו אז הם יקשיחו עוד את התנאים ליזמים ויהיו בהמשך אפילו פחות התחלות בנייה".
"כרגע, לאור פעולות הממשלה ובנק ישראל, העלו הבנקים המסחריים את דרישות ההון העצמי מהיזמים. הדבר מביא באופן ישיר להקטנת מספר התחלות הבנייה של פרויקטים חדשים והקטנת הביקושים בטווח הקצר גורמת ליזמים להאט את קצב הבנייה בפרויקטים הקיימים. היזמים 'יושבים על הקרקע' מתוך אי כדאיות כלכלית ומתוך נקיטת משנה זהירות. דבר זה גורם לכך שבעוד מספר חודשים נמצא את עצמנו שוב במעגל עם היצע דירות נמוך, וסביר להניח שמצב זה לא יוביל להורדת מחירים, אלא אפילו להיפך".
- הציבור הרחב מחכה לירידות מחירים משמעותיות. יש צניחה של 30% בכמות העסקאות.
"נגיד בנק ישראל אמר לפני כמה ימים שהמחירים יתייצבו ואולי, רק אולי, יהיו גם ירידות. אני מאמין לנגיד כי הוא לא פוליטיקאי. מתנהל כאן קמפיין של משרד האוצר ומשרד השיכון, ומדובר באנשים ללא רקע בעולם העסקי. הם מפריחים ססמאות. בינתיים, הגיעו 8,000 איש ליריד דירות ולא קנו אפילו דירה אחת כי הם מחכים לירידות. הציבור קיבל את ההרגשה שבעקבות טרכטנברג הממשלה תעשה דברים בשוק הדיור, אולי הורדת מע"מ על דירה או משהו דומה לזה, אבל כלום לא קרה. הציבור עוד מחכה ובינתיים הביקוש קיים. אם המצב יימשך, מה שיקרה זה שחברות בענף יצטרכו לפטר אנשים, המצב ייעשה קשה, ואז הממשלה תבוא כמו בעבר ותמציא תוכנית עידוד לענף לגיוס עובדים. יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה".
בתקופה שכזו לא מפתיע שהיזמים מחפשים יותר ויותר פרויקטים בעלי אופק תכנוני ארוך, כמו פינוי בינוי למשל. חברת אמריקה ישראל מצטרפת גם היא לרשימת החברות שנכנסות לתחום ההתחדשות העירונית ומקדמת בימים אלו תוכנית לפינוי בינוי ענק בעיר בת ים, בהיקף מתוכנן של 2,000 דירות.
הראל: "האפשרות של יזם להגיע היום לקרקע באזור המרכז קטנה מאוד. כמעט ואין שטחים גדולים והתחרות בין היזמים השונים על כל קרקע פנויה היא גדולה מאוד. האופציה הריאלית ביותר לרכישת קרקע בעלת מימדים של שכונה, היא האופציה של עסקת פינוי בינוי. בת ים הפכה בשנים האחרונות אטרקטיבית ליזמים, כיוון שהתהליכים התכנוניים באחריות העירייה יעילים ומהירים ביותר, דבר שנותן ליזם תחושה שהוא מבוקש ושכדאי לו להשקיע את הזמן והכסף בעיר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.