אם גם אתם חשים כי מניות דיבידנד הפכו להמלצה שגורה בפי מנהלי השקעות בכל העולם, אתם לא טועים. למעשה, בארבע השנים האחרונות חלה פריחה מחודשת בכל הנוגע לאפיק זה, עד כי תשואת הדיבידנד הפכה לאחד מהמרכיבים העיקריים בקבלת החלטות השקעה.
נראה כי הסיבה מאחורי הפופולריות של מניות אלו ברורה; במצב בו אין אינפלציה ואין צמיחה ברווחים, כאשר מדינות יציבות בעולם המערבי נקלעות למשבר חוב ריבוני, וחברות לא עומדות בהתחייבותן ומגיעות להסדרי חוב - הופכת תשואת הדיבידנד לסיבה היחידה כמעט שמצדיקה החזקת מניות.
אך נשאלת השאלה, עד מתי ניתן לרכוב על גל הדיבידנדים?
"בשנים הבאות ימשיכו מניות הדיבידנד הגבוה להוות השקעה אטרקטיבית, בסביבה של צמיחה נמוכה יותר באופן כללי בשווקים מפותחים. זוהי סביבה של תשואות נמוכות, שבה שוקי האג"ח הממשלתיות בקושי מציעים חלופות", אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" מאנו ונדנבולק, מנהל השקעות בכיר בחברת הפיננסים ING, המנהלת כ-10 מיליארד אירו. ING מיוצגת בארץ על ידי בית ההשקעות טנדם קפיטל, וונדנבולק עצמו ישתתף בכנס של בית ההשקעות ב-29 בנובמבר.
לונדנבולק ניסיון של כ-14 שנה בתחום. את ראשית הקריירה שלו כמנהל השקעות עשה בכלל בתחום האג"ח, וכיום הוא מנהל את קרן הדיבידנדים הגבוהים האירופית של ING, המתמחה במדינות מחוץ לגוש האירו, ואמון על כ-485 מיליון אירו. מבחינה זו, אין ספק כי ונדנבולק שואב משני העולמות - האג"ח מול עולם מניות הדיבידנד, כאשר לא פעם בתיק ההשקעות עומדים על כף המאזניים דיבידנד המניה מול הקופון שמחלקות האג"ח.
באופן כללי סבור ונדנבולק, כי בכל שוק ניתן לאתר מניית דיבידנד איכותית. עם זאת, הוא מציין כי בעולם השווקים המתעוררים ניתן למצוא כיום יותר ויותר חברות שמחזירות כספים לבעלי המניות, בצורת דיבידנדים. "תשואת הדיבידנד הנוכחית בשווקים המתעוררים כבר עוקפת את זו של המפותחים. בכמה מדינות, כמו יפן, הודו ודרום קוריאה, תשואת הדיבידנד נמוכה מהממוצע", הוא מציין.
האם אתה שותף לדעה, ששוקי המניות המתעוררים יהפכו משוקי צמיחה לשוקי מניות ערך שמחלקות דיבידנדים?
ונדנבולק: "בחלק מהשווקים המתעוררים זה בהחלט יקרה. כבר עתה תשואת הדיבידנד שם גבוהה יותר מבשווקים המפותחים. בעשר השנים האחרונות ויותר, חלק משמעותי מחברות השווקים המתעוררים נהנות מצמיחה אדירה ברווחים ובתזרימי המזומנים. ביחד עם הידידותיות המוגברת כלפי בעלי המניות, אין ספק כי כמות הדיבידנדים עלתה משמעותית".
"קרנות סל מסוכנות יותר"
חשוב עם זאת לציין, כי למרות שחלוקת דיבידנד מצביעה על איתנות פיננסית של החברה ועל יכולתה לייצר רווחים קבועים לאורך זמן, מומלץ למשקיע לבדוק היטב האם החברה מסוגלת לממן את מדיניות הדיבידנד.
מה צריכים המשקיעים לבדוק לפני שיקנו מניות דיבידנד?
"אנחנו משקיעים בחברות עם תשואת דיבידנד גבוהה אך גם בת קיימא, בשילוב ערך או תמחור אטרקטיבי. כדי לוודא שהדיבידנד בר קיימא, אנחנו מחפשים כיסוי דיבידנד גבוה, תזרימי מזומנים יציבים ומאזנים חזקים של חברות. בטווח הארוך, הסוג הזה של חברות איכותיות יספק הגנה לתיק ותשואות גבוהות משל השוק".
במילים אחרות, על המשקיעים לבדוק כי תשלום הדיבידנד אינו כרוך בהקטנת ההון העצמי של החברה, שכן חברות עלולות לממן אותו באמצעות הגדלת החוב, מהלך שעשוי להיות בעייתי ביותר בסביבת השוק הנוכחית.
בשנים האחרונות גדלה הפופולריות של תעודות סל שעוקבות אחר מדדי מניות מוטי דיבידנדים. אולי עדיף למשקיע ההדיוט להשקיע בקרנות סל העוקבות אחר מניות דיבידנד?
"עדיפה בחירת מניות באמצעות תהליך בניית תיק מגוון. רוב השיטות לבניית תיק של קרנות סל מתבססות על מקסום התשואה, והן נבנות כמו תעודה מגזרית, עם הטיות חזקות לתעשייה מסוימת. לכן, הסיכון או התנודתיות של קרנות סל הם בדרך כלל גבוהים יותר בהשוואה לתיק מגוון של מניות נבחרות".
המומלצות של ונדנבולק
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.