טרנס קלינגמן, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות מיטב, קורא לחששות נגיד בנק ישראל בדבר הסיכוי למשבר משכנתאות "מוגזמים", וטוען כי אם השוק היה מתמחר חשש כזה, הדבר היה בא לידי ביטוי באגרות החוב הממשלתיות של מדינת ישראל.
"מי שחושש ממשבר חובות גדול בתחום המשכנתאות בישראל צריך להימנע לא רק מהשקעות במערכת הבנקאית (אג"חים או מניות) אלא גם להקטין אחזקות שלו באג"ח ממשלת ישראל", כותב קלינגמן בסקירה שהוציא היום (ב') ללקוחות. "תנאי הפתיחה לחוב הממשלתי כבר פחות טובים: קיימת מגמה של קיטון בהכנסות לצד עלייה בהוצאות (בשל המחאה חברתית ובקרוב עלייה במקבלי דמי אבטלה) שתוביל לעלייה בגיוסי חוב והרעה של יחס החוב הממשלתי לתוצר. תוסיפו לזה משבר נדל"ן ומשכנתאות - ותקבלו מתכון לעלייה חדה בתשואות האג"חים ממשלתיות".
קלינגמן מתייחס לנושא בעקבות הדין ודברים בין שר השיכון אריאל אטיאס ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר. לדבריו, "משקיעים מזהים עלייה במפלס הדאגה לגבי ההשלכות של התקררות שוק הנדל"ן על הבנקים ועל בנק מזרחי טפחות בפרט".
עם זאת, במיטב לא מעריכים שיתפתח משבר משכנתאות בישראל: "גם עם נראה הרעה במצב הכלכלי של נוטלי המשכנתאות - לא נגיע לרמה של הפרשות שתאיים על התשואה הדו-ספרתית על ההון שבנק מזרחי מציג. החישובים שלנו מראים שגם במקרה קיצוני התשואה על ההון תעמוד על 10% לעומת הרמה הנוכחית של 14% (ההפרש של 4% מיוחס 75% לעלייה בדרישות הון כ-25% לנרמול הפרשות למשכנתאות). במכפיל של 0.9 על ההון הבנק אינו זול - לא בהשוואה מקומית או בינלאומית - אולם לאורך זמן מכפיל 0.9 במזרחי מגלם תשואה פנימית דו-ספרתית על ההשקעה".
קלינגמן מעריך שהמצב בישראל שונה לחלוטין מזה שבחו"ל, אשר הביא ליצירת בועות נדל"ן כמו זו שבמזרח אירופה. הוא מצרף כדוגמה פרסומת של בנק אוסטרי שהיה פעיל בהונגריה, ובה הבנק מציע ללקוחות משכנתא אך ורק על בסיס ערך הנכס ולא לפי כושר ההחזר של הלווה:
"האפיק הממשלתי בישראל מתנהג ביציבות", טוען קלינגמן. "כל עוד שוק האג"ח הממשלתי לא מתפרק, סימן שהשוק מרגיש נוח עם רמת המינוף בסקטור הפרטי ולא חושש ממשבר חובות רציני בתחום המשכנתאות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.