"כרגולטור, אנחנו חסרי שיניים מול חלק גדול מהבעיות, ובהן של התוכן השיווקי. אנחנו מאוד מתוסכלים מהמצב הזה, אבל יחד עם זאת אנחנו פועלים בכל הכלים שעומדים לרשותנו מול הפרות" - כך אומרת חברת מועצת הרשות השנייה, ד"ר עליזה לביא, יום לאחר החשיפה ב"גלובס" של מחיר ההשתתפות בתוכנית הבוקר של קשת. "זה מתחיל מהדיאלוג הזה בין הפוליטיקאים לזכיינים שמדלגים מעלינו", היא מוסיפה.
"בשיחה עם בכירים באחת מחברות החדשות אמרתי להם בהקשר לתוכן השיווקי, שהתוכניות שלהם הפכו מתוכניות חדשות ל'חדשוק'. אמרתי להם באופן חד-משמעי שאי-אפשר שהתוכניות החדשותיות שלהם יעשו פרומואים לעצמן ולתוכניות שלהם. זה לא יעלה על הדעת. יש כאן כמובן בעיה אתית ומוסרית וניצול ציני של זמן אוויר ובעיקר הטעיה של הציבור".
יחד עם זאת, לביא מוסיפה כי "סיפור כמו זה שנחשף אתמול (א') ב'גלובס' הוא מעט שונה, כי לא מדובר בתוכנית של חברת החדשות, ומי שמפיק את התוכניות האלה הן לא חברות החדשות אלא חברות הפקה חיצוניות שאינן תחת סמכותנו".
- זה טיעון שמזכיר את הסרת האחריות של חברות ששוכרות חברות קבלן ומתעלמות מעוולות שנעשות לעובדים מתחת לאפן.
"זאת בדיוק הנקודה. אנחנו כרשות רגולטורית חייבים למצוא כלים נוספים, משפטיים ואחרים, ולחדד כלים אחרים כדי להטיל את מרותנו על הזכיינים. אני קוראת לציבור שמחה בקיץ על התנאים החברתיים ויצא לרחובות, לבוא לעשות מהפכה גם בנושא הזה. אנחנו חייבים את הציבור כדי להתמודד עם הבעיות. הציבור חייב לשתף אותנו ולהגיש תלונות למועצת הרשות השנייה בעניין הזה".
לדברי לביא, להכנסת התוכן השיווקי יש גם זווית אחרת. "כסופרת אני מכירה את זה גם מהיבט אחר: אין היום כמעט תוכניות שיכולות לדבר על תרבות, על ספרים ועל סרטים. יש פה ממש חוסר בגלל לוח השידורים. התוכניות היחידות שאפשר לדבר בהן על נושאים מסוג זה הן בתוכניות בשעות הבוקר".
- זה נראה כאילו המועצה לא מספיק נחרצת בעניין הזה, ושאפילו קיימת מגמה להקל בעניין התוכן השיווקי.
"אני מסכימה עם הקביעה הזאת. אנחנו צריכים להיות הרבה יותר נחרצים בעניין והרבה יותר מדיוקים. הרגולטור חסר שיניים מול כל הבעיות האלה. מה אפשר לומר? שאנחנו לא מתוסכלים מהמצב הזה? אנחנו מאוד מתוסכלים. השיח הישיר בין הפוליטיקאים לזכיינים החליש מאד את המועצה ואת הרשות השנייה".
"מצב אנומלי לחלוטין"
- מה ניתן לעשות בכל זאת?
"אני לא הראשונה שמדברת על זה, אבל היה צריך כבר מזמן לפרק את המועצה וללכת למהלך של 'ברית המועצות' (איחוד הרשות השנייה עם מועצת הכבלים והלוויין, ר"ב) ולהקים גוף יותר חזק - מהלך שהוא נדרש במיוחד לאור העובדה שעוברים עוד מעט מזיכיונות לרישיונות, מה שיהפוך את המצב לעוד יותר קשה מבחינת אכיפת הרגולציה. אם לא נעשה פה רשות אחת חזקה ומאוחדת, אנחנו נהיה בבעיה גדולה מאוד".
לדברי לביא, "הבעיה המרכזית בתחום הרגולציה היא שאנחנו עובדים עם כלים של שנות ה-80 בשנת 2011 - הכלים שבידינו כבר לא בתוקף. זה מצב אנומלי לחלוטין. המצב מאוד מאוד מתסכל, ועדיין אנחנו פועלים ובודקים את הנושאים האלה לעומק ומענישים כשצריך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.