בנק לאומי מזהיר מהידרדרות מהירה בשוק הנדל"ן

מתוך הבלוג השבועי: בנק ישראל ישמור בחודשים הבאים על סביבת הריבית הנמוכה יחסית ועשוי לנקוט במדיניות מוניטארית מרחיבה יותר במקרה של החמרה בתנאי הרקע

כלכלני המאקרו של בנק לאומי מגיבים הבוקר (ה') בסקירה השבועית שלהם, לנתוני שוק הדיור שפורסמו השבוע ולהודעת הריבית והמדיניות המוניטארית של בנק ישראל.

נתוני המכירות של דירות חדשות ביוזמה פרטית, (הכוללים עדכון רטרואקטיבי כלפי מעלה של נתוני החודשים הקודמים), מלמדים על התמתנות הירידה בהיקף המכירות החודשי. היקף המכירות החודשי שעמד בראשית השנה על כ-1,300 יחידות, התייצב בחצי השנה האחרונה, על רמה של כ-1,100 - 1,200 יחידות לחודש. יוצא דופן היה חודש אוגוסט, עת המחאה החברתית הגיעה לשיאה, ובו חלה ירידה חדה יותר בהיקף המכירה של דירות חדשות. היקף המכירות החודשי, במונחים שנתיים, מתקרב להיקף המלאי הבלתי מכור, מצב המעיד על ירידה משמעותית בעודפי הביקוש בשוק, ולו זמנית, אשר הובילו בעבר לעליות המחירים.

כמו כן, בבחינת שיעור השינוי החודשי בהיקף המכירות, במלאי הבלתי מכור ובחודשי ההיצע, ניתן ללמוד כי שיעורי השינוי של שלושת המשתנים הולכים ומתקרבים לאפס (שיעור שינוי אפס משמעותו יציבות של המשתנים). שינויים מתונים בשוק הדיור הינם מצב חיובי, שיכול לאפשר זמן התאמה מצד הרוכשים והמוכרים, מבלי ליצור זעזועים לא רצויים, אומרים בלאומי.

התמתנות הירידה בהיקף המכירות החודשי של דירות חדשות, ממתנת את העלייה במלאי הבלתי מכור. בהתאם לכך, קצב העלייה במספר חודשי ההיצע מתמתן גם הוא, כאשר נכון לחודש אוקטובר, עומד מספר חודשי ההיצע על 11.7. זוהי רמת חודשי היצע התומכת בהמשך התמתנות בקצב העלייה השנתי במחירי הדיור (המבוססים על עסקאות רכישה המדווחות לרשויות המס). לאחרונה אף נרשמה ירידה חודשית מתונה של 0.2% במחירי הדיור, בממוצע כלל ארצי.

ירידה זו משקפת את השינוי שחל במחירי הדיור, בחודשים אוגוסט - ספטמבר, בהשוואה לחודשים יולי-אוגוסט. במידה וירידה זו אינה רק השפעה חולפת של הירידה החדה בפעילות שחלה בחודש אוגוסט, והיא תימשך גם בחודשים הבאים, אזי התמתנות קצב העלייה השנתי של מחירי הדיור תהיה מהירה יחסית, מציינים בלאומי.

בנוגע למדיניות המוניטארית מעריכים כלכלני לאומי כי בנק ישראל ישמור בחודשים הבאים על סביבת הריבית הנמוכה יחסית, תוך בחינת ההתפתחות בסביבת האינפלציה, כאשר מחד צפויה להימשך החולשה בביקושים מחו"ל ובביקושים המקומיים וכן ירידה במחירי הסחורות; מנגד ישנם גורמים כגון, עלייה אפשרית במחירי החשמל והפיחות בשער החליפין של השקל מול הדולר, המייקר את המוצרים המיובאים במדד. בנק ישראל עשוי לנקוט במדיניות מוניטארית מרחיבה יותר, במקרה של החמרה בתנאי הרקע, כגון ירידה נוספת בתחזית הצמיחה העולמית ובתחזית הסחר העולמי.