בלומברג: "יכולת הבנקים המרכזיים לטפל במשבר מוגבלת"

אנליסטים רבים טוענים: המהלך המשולב של בנקים מרכזיים מאתמול להזרמת הנזילות בשווקים, לא יועיל בטווח הארוך ■ האם הראלי מאמש יתפוגג מהר מכפי שיכולנו לקוות?

המהלך המשותף בו יצאו הפדרל ריזרב והבנק המרכזי האירופי (ECB) יחד עם בנקים מרכזיים נוספים להגדלת הנזילות בשווקים, מצביע על שלל ה"כלים" המוניטאריים ברשות הבנקים לטיפול במשבר; ומנגד, מראה גם את היכולת המוגבלת שלהם להשפיע על כיוון הכלכלה הגלובלית ושווקי ההון.

במאמר שפורסם הערב (ה') ב"בלומברג", מתייחס סקוט לאנמן (Scott Lanman) למהלך המשולב שהורכז אתמול, במסגרתו הורידו מספר בנקים מרכזיים את הריבית על עסקאות החלף (Swap) בכ-0.5%, במטרה להגדיל את התנועות הדולריות בשוק.

"הבנקים היו חייבים לעשות משהו כדי לייצב מעט את משבר החוב באירופה", אמר ג'ון רידינג (John Ryding), לשעבר כלכלן בבנק המרכזי של בריטניה. לדבריו, "הבנק המרכזי האירופי נדרש לרכוש אג"ח בהיקפים שהוא לא היה רגיל בהם, כדי בכלל להשפיע על המצב".

דבריו של רידינג מצטרפים לשטף ביקורות על המהלך המשולב, שאמנם הצית אמש ראלי בשווקים וגרר את המדדים בוול סטריט לנעילה של עד 4%, אולם כבר היום - פחות מ-24 אחרי ההכרזה על הצעד המשותף - ניכר כי אפקט ההכרזה מתפוגג, בעוד בורסות וול סטריט ואירופה נסחרות ביציבות מה.

רבים טוענים, כמו רידינג, כי המהלך המדובר אינו מספק, ולא מחליף התערבות רחבה יותר של ה-ECB ברכישת אג"ח ממשלתיות של כלכלות אירופה. עליית תשואות האג"ח האיטלקיות והספרדיות לרמה של כמעט 7% בשבועות האחרונים, תומכות בטענות האלה - שכן במידה והמגמה ארוכת הטווח תימשך, עלולות ממשלות איטליה וספרד להיתקל בקשיים מהותיים בגיוס הלוואות ומחזור חובות - מה שרק יחריף את יחס החוב-תוצר והגירעון-תוצר הגבוהים מהן הן סובלות, גם כך.

"הבנקים המרכזיים נראים מוכנים להגיב למצב עם כל הכלים שיש להם", אומר רוברטו פרלי (Roberto Perli), כלכלן לשעבר בחטיבת המוניטארית של הפדרל ריזרב. אולם, לדעתו המשקיעים "מבינים שדולרים זולים יותר הם לא משהו שיתקן את השווקים".

את הטענות הללו ניתן לשמוע לא רק בקרב המוסדיים, אלא גם מטעמם של נציגים "רשמיים" יותר במערכת הפיננסית. מרווין קינג, נגיד הבנק המרכזי של בריטניה, תקף היום את מההלך המשולב וציין כי ,אינו מהווה פיתרון".

"מדובר בסיוע זמני בלבד כדי להקל על רמת הנזילות, אבל זה לא יפתור את הבעיות הבסיסיות איתן אנו מתמודדים", הזהיר קינג. האם אזהרותיהם ברות תוקף, ואחרי הראלי מאמש נחזור להתמודד עם שווקים מידרדרים? נחיה ונראה.