לא תלכו שולל מהתחזקות הדולר

סל המטבעות לא השתנה מאוד מאז חודש אוגוסט, הספקולנטים עדיין פעילים כאן, ובגדול

הקלת מצוקת הנזילות עליה הכריזו בשבוע שעבר הבנקים המרכזיים בעולם הפתיעה ללא ספק את השווקים וגרמה לתגובות חיוביות ששיפרו את האווירה עד סוף השבוע.

עיקר הייאוש בשווקים הפיננסיים נבע מכך שתזמורות הקולות שנשמעו לעניין חילוץ גוש האירו מהמשבר החמור אליו נקלע לא כיוונה מיתרים ונראה היה כי כל כלי מנגן מנגינה שונה.

זו הפעם הראשונה שבה משתפים כל הגורמים פעולה ונרתמים לטובת החילוץ מבלי להציב תנאים. בסטטיסטיקה אנו יודעים שלצורך קיום אירוע מסוים דרושים להתקיים תנאי הכרחי ותנאי משלים.שיתוף הפעולה של כל הגורמים האחראים הינו תנאי הכרחי לחילוץ אולם דרושים להתקיים עוד מספק תנאים משלימים על מנת שהרגיעה וההתאוששות לא יהיו זמניים.

את עיקר החגיגות מובילים איך לא, הגופים הפיננסיים. הפוליטיקאים, כך נראה, עדיין חוששים להתמודד מול המפלצת הסרטנית שתרמה רבות ליצירת המשבר.הניסיונות הנואשים לדחות את רוע הגזירה הינם בבחינת "רק שהרע מכל לא יקרה בקדנציה שלי". לא לחינם מסרבת גרמניה להנפקת אג"ח אירו או להזרמות חד צדדיות של כספים מהבנקים המרכזיים כדוגמת הזרמות הפד.

למרקל וחבריה ברור שצעדים כאלו הם חסרי תכלית ומטרתן הינה אך ורק לדחות את הקץ. כמו כן ברור לכולם שכל הקלה כמותית טומנת בחובה סיכונים של ממש לגוש האירו- הן סיכונים אינפלציוניים והן סיכוני שמיטת חובות שמשמעותם פירוק.

כל עוד הצעד שננקט בשבוע שעבר וצעדים נוספים שעליהם יוחלט בקרוב מאד, לא יבטיחו שההקלות יופנו לטובת הכלכלה הריאלית, אין לה סיכוי של ממש להתאושש.

ומה בזירה המקומית ? ההתאוששות באירופה ונתונים סבירים בארה"ב הפיחו זיק של תקווה שהחליף את אווירת הנכאים ששררה בשוק כשפעיליו הבינו שראלי סוף שנה כבר לא יהיה.תחזיות קודרות לשנת 2012 בכל מה שקשור לצמיחה ואבטלה. רווחיות החברות בירידה, שיעור האבטלה צפוי לעלות ורמת הצמיחה תמשיך לרדת לשיעורים נמוכים במיוחד.

שילוב מיתון באירופה, עצירת קטר הנדל"ן, המחאה החברתית והשקל החזק עלול לפגוע קשות בצמיחה הצפויה. על מרבית הגורמים אין לבנק ישראל ולאוצר שליטה. על גורם אחד- השקל החזק יש אפשרות להשפיע.

מהלך של הספקולנטים לחיזוק השקל

אל תלכו שולל אחר מהתחזקות הדולר - סל המטבעות נשאר ללא שינוי מהותי מאז חודש אוגוסט. היחלשותו ביותר מאחוז בשבוע שעבר חייבת להדליק נורה אדומה. הספקולנטים עדיין כאן ובגדול היות ובברזיל, מקסיקו וצ'ילה ננקטו נגדם צעדים הרבה יותר אגרסיביים ועל כן הם מחפשים מקלט בשווקים בהם טרם ננקטה נגדם יד קשה על ידי הרגולטורים.

מהלך נוסף של הספקולנטים לחיזוק השקל, בחסות הרגיעה העולמית יפגע עוד יותר ביצוא ובתעשייה המקומית. לא צריך להמתין ולקוות שאחרים יעשו עבורנו את העבודה.

יש לנקוט בצעדים נוספים שייצרו את צעדי הספקולנטים כבר עכשיו. יש גירעון מסחרי,העודף בחשבון השוטף נעלם, פערי הריבית מצטמצמים- נותרה רק הספקולציה נטו וכנגדה יש להפעיל צעדי רגולציה נוספים על מנת להקדים תרופה למכה. שר האוצר יובל שטייניץ טען לפני כחודשיים כי שער 3.7 נוח ליצוא הישראלי.

רבים מהיצואנים לא יסכימו להנחה זו וגם אני מתנגד להכרזות כאלה. הספקולנטים לעומת זאת יראו בהכרזה כזו כר נוח לפעולה ברגע שתוכשר הקרקע. אי לכך ראוי כי באוצר ובבנק ישראל יעקבו בתשומת לב רבה אחר מהלך העניינים באירופה. אם תימשך הרגיעה מן הראוי שיינקטו צעדים נוספים שיצרו את סביבת העבודה הנוחה לה זוכים הספקולנטים בשוק המט"ח המקומי.

  • יוסי פרנק- יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס
  • אשמח להמשיך את הדיון עמכם במשך כל השבוע.בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" תוכלו בדרך כלל להמשיך לתקשר עימי
  • החומר בסקירה זו ואפשרויות הפעולה המתוארות בה מובאים לצורך מידע בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה במניות/מט"ח ו/או מכשירים פיננסיים נשוא סקירה זו בפרט או בתחום הנגזרים בכלל. סקירה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל העושה בה שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.