הפוליטיקאים הרפובליקניים שמתמודדים על מועמדות מפלגתם לנשיאות יעשו היום (ד') צעד נוסף במאמץ לצוד מטרה חמקמקה, שנשמטה בעקביות מידי קודמיהם במהלך המאה שחלפה: הבוחר היהודי.
המתמודדים הרפובליקניים, שאהבתם לישראל גדולה כמעט כמו איבתם לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, צפויים להשתמש בשתיהן כדי לשכנע את יהודי ארצם - לשון המאזניים בכמה מחזות בחירה קריטיים - שמי שישראל יקרה ללבו צריך לפעול לסילוקו של הנשיא הנוכחי מהלשכה הסגלגלה בנובמבר 2012. כל אחד מהם ינסה להראות, שאהבתו לישראל ומחויבותו לבטחונה גדולות מאלה של עמיתיו, ושלידו, אובמה הוא בעצם עוכר ישראל.
זו לא תהיה משימה קלה: יהודי ארה"ב מצביעים באופן עקבי בעד מועמדים דמוקרטיים. 78% מהם הצביעו בעד אובמה בבחירות לנשיאות ב-2008. אבל הפעם נאחזים הרפובליקנים בתקווה שיוכלו לנתק חלק מהבוחרים היהודיים מהחיק הדמוקרטי בעקבות ההתנגשויות הפומביות בין אובמה לראש הממשלה, בנימין נתניהו; הימנעות אובמה מביקור בישראל במהלך כהונתו כנשיא; וקביעתו שגבולות 67 צריכים בסיס למו"מ בין ישראל לפלסטינים.
המתמודדים העיקריים יופיעו בכנס של הקואליציה הרפובליקנית היהודית בוושינגטון, שייראה, יש להניח, כמו כנס של מרכז הליכוד: ניוט גינגריץ', יו"ר בית-הנבחרים לשעבר ובשלב זה המועמד המוביל; מיט רומני, שמעמדו נחלש במקצת בעקבות עלייתו של רומני; ריק ("אופס") פרי, מושל טקסאס; מישל בקמן, צירה בבית-הנבחרים; ריק סנטורום, סנטור לשעבר; וג'ון האנטסמאן, לשעבר מושל יוטה ושגריר ארה"ב בסין. מי שלא יראה את פרצופו הוא רון פול, המתמודד הליברטאריאני, לא אוהב גדול של ישראל ואויב גדול מאוד של תכניות סיוע החוץ, לישראל ולכל מדינה אחרת. הוא לא הוזמן כלל.
רומני התיר אמש לפרסום קטעים מהנאום שישא היום בכנס בוושינגטון. הוא משווה את מדיניותו כלפי ישראל עם זו של אובמה ומדגיש שהנשיא הנוכחי מנסה לכפות על ישראל גבולות שאינם בני הגנה. רומני מבטיח שאם ייבחר כנשיא, היחסים בין ירושלים לוושינגטון יהיו הרבה יותר הדוקים מאשר בתקופת אובמה. אם אבחר, יאמר רומני, ישראל תהיה היעד הזר הראשון שבו אבקר כנשיא. אאשש שוב שקיומה של ישראל כמדינה יהודית הוא אינטרס לאומי חיוני של ארה"ב. אני רוצה שהעולם ידע שהעבותות בין ישראל לארה"ב אינם ניתנים לניתוק.
לטענת רומני, הפגין אובמה "חולשה וחוסר ביטחון נוכח האיום הקיומי של מלחמה גרעינית". התנהלות זו, יחד עם התעקשות הממשל על גבולות 67 כבסיס למו"מ, "חיזקו את ידי הקיצונים הפלסטיניים שעומדים עתה להקים ממשלת אחדות לאומית עם יחד עם ארגון הטרור חמאס. הפלסטינים הקיצונים חשים עתה שהם יכולים לעקוף את ישראל ליד שולחן הדיונים".
"אובמה פגע פגיעה חמורה בסיכוי לשלום במזה"ת", יאמר רומני.
בנושא מאמצי איראן לפתח נשק גרעיני, יאמר רומני: "במשמרת שלי, לאייתאללות לא יותר להשיג נשק גרעיני. איראן חמושה בנשק גרעיני אינה רק בעיה של ישראל; זו בעיה של ארה"ב ושל כל המדינות ההגונות בעולם".
נושא נוסף שצפוי לעלות על הפרק בכנס של הקואליציה היהודית הוא פרשת שגריר ארה"ב בבלגיה, האווארד גוטמן, יהודי ובן לניצול שואה, שהשמיע מה שרפובליקנים ואחרים מגדירים כהתבטאויות אנטישמיות.
הסערה הגוברת סביב דברי השגריר מעמידה את הבית הלבן במצב מביך על רקע המאמצים האינטנסיביים של ברק אובמה לשקם את יחסיו עם הציבור היהודי בארצו. התבטאויות גוטמן נוספו לביקורות שמתחו על ישראל שר ההגנה, ליאון פאנטה, ושרת החוץ, הילארי קלינטון, בנאומים בכנס של מרכז סבן בוושינגטון בסוף השבוע. בכל אופן, בשלב זה לפחות, החליט הממשל להתיצב לימינו של גוטמן ולהביע בו אמון מלא. הסטייט דיפרטמנט הבהיר שהשגריר לא יפוטר.
גוטמן, עורך-דין שמשמש כיועץ משפטי לתכנית של HBO, זכה בתפקיד השגריר לאחר שגייס כמויות גדולות של כספים לקמפיין הבחירות של אובמה ב-2008. מסורתית, פעילות במסעות בחירות לנשיאות מזכה פעילים רבים, בשתי המפלגות הגדולות, במשרות שגריר במדינות "נחשקות", בעיקר באירופה ובאמריקה הלטינית.
בנאום בבריסל אמר גוטמן שצריך להבדיל בין מה שהוא כינה אנטישמיות "קלסית" לבין סוג אחר של "אנטישמיות הולכת וגוברת", שנובעת מאי היכולת לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
"בקהילות המוסלמיות שבהן אני מבקר, ולמעשה באירופה כולה, יש מידות משמעותיות של זעם וטינה, ואולי, לפעמים, משטמה ואפילו, לפעמים, ביטויים של אלימות והטלת מורא שמכוונים נגד יהודים בכלל כתוצאה מהמתיחויות המתמשכות בין ישראל לבין השטחים הפלסטיניים ומדינות ערביות במזה"ת", אמר גוטמן.
הוא הוסיף: "זה אזור שבו כל התנחלות חדשה שעליה מכריזה ישראל, כל רקטה שמשוגרת מעבר לגבול או התפוצצות של מחבל מתאבד באוטובוס, וכל פעולת גמול צבאית שבאה בעקבותיהן מחריפות את הבעיה ופוגעות במאמציהן של אותם גורמים באירופה שנאבקים נגד משטמה ודעות קדומות".
דברי השגריר עוררו זעם בממסד היהודי בארה"ב. ארגונים יהודיים טענו, שדברי גוטמן נותנים למעשה צידוק לביטויי אנטישמיות מסוימים ושדוקא יהדותו של אומרם תיתן לאנטישמים באירופה תחמושת חזקה וכלי תעמולתי רב עוצמה.
המתמודדים הרפובליקנים צפויים לקרוא היום שוב לפיטוריו המיידים של גוטמן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.