גרמניה וצרפת חלוקות לגבי אופן פעולת קרן הייצוב באירופה

ממשלת גרמניה דוחה הטענות כי ויתרה על מעורבות של הסקטור הפרטי בהסכמי חילוץ עתידים, באמצעות הקרן ■ טוענת כי קרן המטבע הבינלאומית תבטיח משפטית מעורבות שכזו

ממשלת גרמניה דוחה היום (ד') את טענותיו של ראש הממשלה הצרפתי, פרנקויס פילון, כי היא ויתרה על מעורבותו של הסקטור הפרטי בלקיחת נטל הפסדים במקרה של פשיטת רגל של מדינה מסויימת ופריסת חובותיה. זאת, בטענה כי חוקי קרן המטבע העולמית יבטיחו מעורבות שכזו.

אולם בד בבד, דוברה של קנצלרית גרמניה מרקל טען כי האחרונה מעוניינת להבטיח שהמקרה של מחיקת 50% מהחובות של יוון "בהתנדבות" הציבור, לא יחזור על עצמו.

בשיחות שנערכו ב-5 לדצמבר בין מרקל לסרקוזי הצהירו השניים כי הסכימו לערב את הסקטור הפרטי בכל תהליך עתידי של הסכמים אירופאיים כלכליים חדשים, מעורבות שתהיה מונחית על-ידי האספקטים המשפטיים של קרן המטבע העולמית. כך, שהמקרה בו מחזיקי האג"ח הממשלתיות סופגים לחץ לקבלת הסכם של מחיקת חובות דרסטית, כפי שקרה ביוון, לא יחזור על עצמו.

בין מרקל לסרקוזי שוררת אי-הסכמה לגבי מעורבות הסקטור הפרטי במקרה של חילוצים עתידיים של מדינות, באמצעות מנגנון הייצוב האירופאי הקבוע (ESM) שעתיד להיות מוקדם ב-2012 - כך מסרו ל"בלומברג" 3 מקורות המקורבים לנושא.

החשש הוא כי חילוקי הדעות בין שני המנהיגים יעיבו על השיחות שיתנהלו בפסגת מנהיגי אירופה שתחל מחר בבריסל, ויקשו על הצדדים להגיע להסכמה בדבר הפתרון שיחלץ את אירופה ממשבר החובות - בין היתר, הקמתו של מנגנון הייצוב.

יחד עם זאת, מרקל וסרקוזי הסכימו ביניהם להפעיל לחץ על מנהיגים נוספים באיחוד האירופי בשיחות שיתחילו מחר, לאשר את הקמתו של מנגון הייצוב (ESM) בהיקף של 500 מיליארד אירו כבר בשנת 2012 במקום בשנת 2013 (בהתאם לתכנון המקורי), כדי לייצב את המערכת הכלכלית האירופית כמה שיותר מהר.