יום המסחר באירופה ננעל בירידות שערים חדות למרות האופטימיות ששררה לאחר נעילת פסגת מנהיגי אירופה בסוף השבוע האחרון, מה שיכול להצביע על כך שהמשקיעים לא התרשמו מ"ההצלחה" של הפסגה להגיע לפתרון מוחשי ומעשי למשבר החוב ביבשת.
"הרבה ושום דבר השתנה בעקבות פסגת האיחוד האירופי", אמר דן מוריס, אנליסט מ-JP מורגן בלונדון. "מה שיקבע את תנועת השווקים בחודשים הקרובים הוא שילוב של תמיכת הבנק המרכזי האירופי בבנקים ומדינות, והתקדמות של מדינות ברפורמות וצעדי צנע".
כאמור, פסגת מנהיגי אירופה שננעלה ביום שישי האחרון בבריסל, הוגדרה כהצלחה על ידי רוב המדינות שהשתתפו בה. מי שיכולים להיות מרוצים ביותר מתואצות הפסגה הם הנשיא הצרפתי ניקולא סרקוזי וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שההצעה שלהם התקבלה כמעט בפה מלא, כשאנגליה הייתה המתנגדת היחידה בהצבעה הסופית על ההצעה.
על פי ההצעה יחס החוב-תוצר של המדינה לא צריך לעלות מעל ל-3%, וכל מדינה שתפר את הסעיף הזה, היא צפויה לסנקציות אוטומטיות. המדינות הסכימו על תאריך יעד לסיום עבודות ניסוח התקנון החדש שאמורות להסתיים עד חודש מארס הקרוב.
אבל במהלך סוף השבוע, התחילו האנליסטים להזהיר שלמרות שהתוכנית שאושרה בפסגה הינה חיובית, הזמן שייקח לאיחוד האירופי ליישם את התוכנית הינו גדול מדי, ושעד אז המצב באירופה ילך ויחמיר. מספר גדול של אנליסטים אפילו טוענים שאירופה תיכנס למיתון בתחילת השנה הבאה.
האנליסטים טוענים שעד השלמת תהליכי החקיקה על הבנק המרכזי האירופי לקחת אחריות ולשמור על היציבות של השווקים, על ידי הגברת רכישות האג"ח. אולם הבנק המרכזי הגרמניה דחה היום את הגישה הזאת, ואמר שהבנק המרכזי לא יתערב יותר ממה שהוא התערב עד כה.
סימן נוסף לחוסר האמון בתוכנית החדשה, הגיע היום מכיוון סוכנות דירוג האשראי מודי'ס שהוציאה הודעה ובה נכתב שהיא תבצע בחינה מחודשת של כל המדינות באיחוד האירופי בתחילת השנה החדשה בעקבות "העדר מדיניות נחרצת לטיפול במשבר".
בעקבות ההודעה של מודי'ס התשואות על אגרות החוב לעשר שנים של איטליה רשמו עליה לרמה של 6.43%, רחוק מהשיאים שנרשמו לפני שבועיים, אז חצו התשואות את רף ה-7.5%.
אסיה ננעלה במגמה מעורבת
יום המסחר בבורסות אסיה ננעל במגמה מעורבת. החוזים על מדדי וול סטריט מאותתים על יציבות עם נטייה לירידות שערים, לאחר העליות של יום שישי האחרון.
"נמנע משבר חמור בטווח הקצר באירופה אבל יש עדיין הרבה מאוד סקפטיות בקרב שחקנים בשווקים בנוגע להמשך הדרך", אמרה נעמי פינק, אסטרטגית ב-Jefferies יפן.
למרות סיומה של פסגת קברניטי אירופה בטון חיובי יחסית בסוף השבוע האחרון, אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו בפסגות לא אופטימי. לדעתו, ללא התערבות של הבנק המרכזי האירופי (ECB) באופן אגרסיבי בשווקים - לא יתקיים השינוי המיוחל בשוק האירופי, ומשבר החוב יוסיף להעיב על המסחר בתקופה הקרובה.
מניות היצואניות הגדולות רושמות עליות בטוקיו. נציין את טושיבה, סוני ופוג'יטסו.
בסידני הובילו מניות האנרגיה והכרייה את העליות. נציין את BHP ביליטון .
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.