השקל התחזק מול הדולר והאירו בפתיחת שבוע המסחר (ב') המקומי בשוק המט"ח. זאת לאחר הפסגה המוצלחת יחסית באירופה. הדולר נחלש בכ-0.23% לרמה של 3.762 שקלים והאירו רשם ירידה של 0.673% ושערו נקבע על 4.986 שקלים. בעולם נחלש האירו מול הדולר ונסחר סביב 1.324 דולרים לאירו.
כלכלני D&B העולמית פרסמו סקירה לפיה הם צופים צמיחה גלובלית של 2.5% ב-2012. כלכלת 2012 מגלמת חוסר וודאות גדולה הנובעת מהשפעת המצב הכלכלי בגוש האירו על כלכלות העולם; קיטון בביקושים ביבשת והקושי ביצירת קונצנזוס פוליטי באזור מעמידים בסיכון חלקים במערכת הפיננסית שלא נחשפו למשבר החוב האירופי עד כה. להערכת כלכלני D&B הכלכלות המפותחות יציגו צמיחה של 1.2% ב-2012, השווקים המתעוררים 5.6% וישראל תרשום צמיחה של 3.4% בשנה הבאה.
למרות סיומה של פסגת קברניטי אירופה בטון חיובי יחסית בסוף השבוע האחרון, אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו בפסגות לא אופטימי. לדעתו, ללא התערבות של הבנק המרכזי האירופי (ECB) באופן אגרסיבי בשווקים - לא יתקיים השינוי המיוחל בשוק האירופי, ומשבר החוב יוסיף להעיב על המסחר בתקופה הקרובה.
אמיר כהנוביץ', כלכלן ראשי בכלל פיננסים, אומר כי הפסגה הייתה מאכזבת למדי. "מלבד הטענות שקיימות נגד צמצום פיסקאלי וסקפטיות לגבי עניין הסנקציות עוד כמה דברים הכבידו על האווירה: בריטניה לא הצטרפה לחגיגת האיחוד בעיקר בשל רצונה למנוע הגבלות על הסקטור הפיננסי, שהיה פוגע בסיטי של לונדון. עצם זה שמדינה אחת לא משתתפת, גורם למתח גדול בין כל החברות ולמעשה משאיר את הסכר פרוץ". בנוסף, עד להעברת החוקים עליהם הוחלט בכל המדינות יעבור זמן רב ובנוסף, מי בכלל מבטיח שיצליחו להעביר אותם? מה יקרה עם החובות הגדולים שצריך להחזיר כבר בחצי השנה הקרובה והאם סוכנויות הדירוג יסכימו לתת עוד זמן ולהותיר את דירוגי האשראי ברמתם הנוכחית (לאחר שסוכנות הדירוג S&P הכניסה בשבוע שעבר את כל הגוש למעקב שלילי ל-90 יום). כהנוביץ' מעריך שהיבשת האירופית תיכנס למיתון עמוק בשנת 2012, מה שיגביר את המתיחות.
אלי בן דוד כלכלן ואנליסט ראשי בבית ההשקעות USG capital מציין הבוקר כי פסגת ראשי האיחוד האירופאי ננעלה ביום שישי והוכרזה כמוצלחת לאחר ש-26 מתוך 27 חברי הגוש הגיעו להסכמה, כי יש לשנות את אמנת האיחוד ולהדק את החגורה במישור הפיסקאלי. "השווקים אמנם מברכים על ההסכם החדש, אך הקולות עדיין פסימיים מאד באשר ליישום האמנה כאשר בדרך יתכנו מכשולים רבים עד לסיום החקיקה ולא מן הנמנע שנראה המשך לחץ על הכלכלה האירופאית, אשר יתבטא בעליית פרמיית הסיכון על אגרות החוב של המדינות הבעייתיות".
הבנק המרכזי באירופה ממשיך לזרוק את הכדור לעבר מנהיגי האיחוד ועדיין לא מתערב בצורה אגרסיבית בשוק האג"ח. אמנת האיחוד הישנה, מגבילה לעת עתה את הבנק המרכזי מלהתערב בצורה בלתי מוגבלת, עד אשר ישנו ההסכמים וניתן לצפות לעוד התפתחויות בשבועות הבאים במישורים הפוליטיים.
עוד אומר בן דוד כי בשבועות הבאים גוש האירו יהיה נתון בפני לחץ גדול: "המדינות יצטרכו להחזיר חובות בהיקף של 1.1 טריליון אירו במהלך שנת 2012, ולכן יהיו חייבים מהר להקים את קרנות החילוץ בראשית השנה הבאה. בנוסף יש לצפות להמשך לחצים מצד סוכנויות דירוג האשראי, מכוון שלבנקים באירופה חובות עצומים המוערכים ב-700 מיליארד אירו אשר צריך להחזיר בשנת 2012. אי לכך, יש להמשיך לצפות להמשך תנודתיות ולחוסר שקט בשווקים עד אשר יתקבלו הכרעות דרמטיות. רק הבנק המרכזי יוכל לספק בטחון ושקט לשווקים בתקופה הקשה הזו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.