הבורסה הולכת ומתייבשת: יום המסחר הסתיים בירידות

המחזור הסתכם בכ-580 מיליון שקל בלבד ■ שטף חדשות בסקטור הגז נפט: מפיצוץ צינור הגז ועד עסקת שותפויות "תמר" עם חברת החשמל

תנודתיות גבוהה אפיינה את יום המסחר הראשון לשבוע זה בבורסת ת"א (א'), שנסגר לבסוף בירידות על רקע הכותרות באירופה בסוף השבוע האחרון, בעוד סוכנויות הדירוג הגדולות מוציאות מספר הודעות הפוגעות בסנטימנט המשקיעים ומגבירות את רף הדאגה סביב המשבר. לאחר שסוכנות הדירוג פיץ' איימה ביום ו' האחרון לפגוע בדירוג האשראי של צרפת, איטליה וספרד, הודיעה בליל שבת סוכנות אחרת, מודי'ס, כי הורידה את דירוג האשראי של כלכלת בלגיה בשתי רמות - ל"Aa3", בעוד שתי הסוכנויות מזכירות למשקיעים כי משבר החוב באירופה עודנו חי ובועט.

במוקד המסחר המקומי היום עמד סקטור הגז-נפט, עם מספר הודעות משמעותיות של שותפויות "תמר" (על ההסכם עם חברת החשמל) ו"דולפין" (על הכרזת הקידוח כתגלית גז). מה שאפיין היום, בדומה לחודשים האחרונים, את המסחר היה המשך "התייבשות" השוק עם מחזור מסחר דליל במיוחד, של כ-580 מיליון שקל בלבד.

נתחיל מהשוק המקומי, כאשר מדד המעו"ף נעל את שבוע המסחר ביום ה' בעליות תוך שהוא משלים עלייה שבועית של כ-2.1%. זיו סגל, המנתח הטכני של "גלובס", מעריך כי על פי נתוני הנעילה בשבוע החולף, יש לצפות "לימים של עליות שערים":

"מהלך של המעו"ף מעל 1,115 נקודות יחשב סימן שורי בכיוון", מסביר סגל. "1,060 נקודות היא עדיין רמת התמיכה החשובה. מהלך מתחתיה יכול המעו"ף להתגלגל לכדי ירידות שערים משמעותיות, אולם זה לא התרחיש הסביר לתקופה הקרובה".

בזירת המאקרו המקומית, הגיבו היום המשקיעים לפרסום הלמ"ס של מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר, שרשם בחודש החולף ירידה של 0.1% - בניגוד לתחזיות בשוק, שגרסו כי המדד יעלה בכ-0.2%. עיקר הירידה במדד הגיעה מסעיף הדיור, שרשם ירידה של 0.7%. בכך, האינפלציה מתחילת השנה מסתכמת בכ-2.2%, באמצע יעד יציבות המחירים הממשלתי שעומד על 1%-3%. ב-12 החודשים האחרונים עומדת האינפלציה על 2.6% - קצת מעל אמצע היעד. (לסיפור המלא)

ביום ג' השבוע, צפויה הלמ"ס לפרסם את היקף הייצור התעשייתי בישראל, לחודשים אוגוסט-אוקטובר.

הורדות דירוג האשראי באירופה נמשכת

ומעבר לים, המשקיעים בישראל הגיבו היום גם לחדשות בדבר משבר החוב באירופה, שלא מפסיק לספק כותרות. בסוף השבוע האחרון היו אלה אזהרות סוכנויות הדירוג הגדולות מודי'ס ופיץ', שהצטרפו לאזהרות קודמות של סוכנות S&P מפגיעה בדירוג האשראי של כלכלות אירופה - והעלו מחדש על הפרק את האפשרות כי יפגעו גם בדירוגן של הכלכלות ה"חזקות" באירופה, דוגמת גרמניה וכן צרפת.

בסוכנויות הזרות העלו בסוף השבוע שלל ספוקלציות באשר לאפשרות כי דירוג האשראי הצרפתי המושלם (ברמה "AAA") ייפגע על ידי אחת משלושת הסוכנויות, מה שיגרור הורדת דירוג אוטומטית גם למנגנון החילוץ האירופי (EFSF) ויפגע משמעותית באחד הכלים המרכזיים לטיפול במשבר החוב הפוקד את היבשת. בתוך כך, הוציאה פיץ' אזהרה מהורדת דירוג של כלכלות אירופה, בעוד מודי'ס חתכה בליל שבת את דירוג האשראי של בלגיה בשתי רמות - לרמה "Aa3" מרמה של "Aa1".

האם דירוג צרפת ייפגע - ויוביל לטלטלה בשוקי אירופה?

מנגד, אירופה סיפקה גם חדשות מעודדות בסוף השבוע, כאשר הפרלמנט האיטלקי אישר הרחבה נוספת לתוכנית הצנע הממשלתית בהיקף של 33 מיליארד אירו. ההרחבה, הכוללת קיצוצים בהוצאות ממשלתיות והעלאות מס, דורשת אישור נוסף של הסנאט המקומי, שיכריע בנושא עד חג המולד. (לסיפור המלא)

שטף חדשות בסקטור הגז-נפט

היום התאפיין בשלל חדשות מסקטור הגז-נפט:

■ מניות שותפויות "תמר" ריכזו עניין רב לאור הדיווח כי חתמו על הסכם אספקת גז לחברת החשמל בהיקף של 8 מיליארד דולר. השותפויות - קבוצת דלק בשליטתו של יצחק תשובה, אלון גז , נובל אנרג'י וישראמקו חתמו עם חברת החשמל על הסכם במסגרתו תרכוש מהשותפויות גז למשך 15 שנה. היקף העסקה מבטא מחיר של 5 דולר ליחידת חום (לפי כמות של 3 BCM, אולם בפועל המחיר ההתחלתי יהיה גבוה יותר ויעמוד עד 5.5 דולר משום שהוא יהיה מעודכן למועד תחילת ההזרמה - אמצע 2013). ההיקף הכולל של העסקה עשוי להגיע לעד 20 מיליארד דולר כולל מימוש אופציות להגדלת כמות הגז ב-60%.

■ גם גבעות עוררה עניין לאור דיווחה ביום ה' כי חתמה על הסכם חדש למכירת נפט שיופק ממאגר "מגד 5" סמוך לראש העין. תקופת ההסכם היא לשנה, עד סוף דצמבר 2012, ומחיר הנפט הגולמי שישולם לגבעות מבוסס על המחיר האירופי המקובל עבור נפט גולמי, מהסוג ומהאיכות של הנפט הגולמי המופק משדה "מגד" ובהנחה של אחוזים ספורים. (לסיפור המלא)

■ שותפויות קידוח "לוויתן" המשיכו להגיב לממצאים שפרסמה חברת הקידוח נובל אנרג'י, בדבר פוטנציאל הגז-נפט שקיים במאגר עם סיום הקידוח. על פי הודעת נובל, בקידוח זה התגלה גז טבעי ותוך 60 יום יפרסמו החברות את תוצאות הקידוח. הציפיות הן לרזרבות של 19-20 TCF לעומת 16 TCF נכון היום. הזכויות בלוויתן מוחזקות בידי נובל אנרג'י (39.666%), דלק קידוחים (22.25%), אבנר (22.25%) ורציו (15%).

■ הלילה הודיעו שותפויות "לוויתן", המחזיקות גם בזכויות על קידוח "דולפין 1" - כי הכריזו על האחרון כתגלית גז, לאור ממצאים שהועברו אליהן ממבצעת הקידוח נובל. נובל דיווחה על גילוי של שכבת מטרה המכילה גז טבעי של כ-16 מטר, הנמצא בחולות המטרה העליונים בקידוח. (לסיפור המלא)

■ בנוסף, נודע היום כי שוב התפוצץ צינור הגז שמוביל גז ממצרים לישראל, עקב פעילות טרור במצרים. לפי דיווח באתר האינטרנט המצרי Ahram Online, התרחש הבוקר הפיצוץ העשירי במספר השנה בצינור, מה שצפוי עוד יותר לעכב את הזרמת הגז לישראל. את הצינור בנתה חברת EMG בין אל עריש לאשקלון, בעלות כספית של כ-460 מיליון דולר. אמפל , הנמצאת בשליטת יוסי מימן, מחזיקה ב-12.5% מחברת EMG, ומדובר בנכס העיקרי של החברה. (לסיפור המלא)

■ מניית ישראמקו ריכזה עניין על רקע המלצה חמה של כלל פיננסים, שצופים לחברה אפסייד של 25%. האנליסט ירון זר חוזר על המלצת "קנייה", ומעלה את מחיר היעד שלה ל-60 אגורות.

שיכון ובינוי ריכזה עניין לאחר שהודיעה כי תרכוש מאורתם סהר את הזכויות בפרוייקט תחנת כוח בטכנולוגיית אגירה שאובה בגלבוע. שיכון ובינוי תשלם כ-42 מיליון שקל לאורתם סהר תמורה חלקה בפרוייקט, ותחזיק בעקבות המהלך בכ-38% מהזכויות עליו. הזכויות לפרוייקט נוגעות להקמת תחנת כוח בהספק 300 מגה וואט בעלות הקמה משוערת של כ-1.5 מיליארד שקל, וכן להפעלתו למשך 20 שנים.

טאו תשואות ריכזה עניין, לאור הודעת בנק לאומי כי הוא מתנגד להסדר החוב שהציעה החברה לבעלי האג"ח שלה. מהודעה שפרסמה הבוקר טאו לבורסה היא מצרפת את תגובת לאומי להסדר המוצע, כאשר הבנק מציין בפירוש כי ההסדר מהווה פגיעה בביטחונות שהועמדו לטובת הבנק כנגד מתן אשראי, וכי הבנק לא הסכים לכך. בבנק מתייחסים להסכם פירעון אשראי שנחתם בין לאומי לטאו ב-20 בינואר 2009.

די פארם המפתחת טיפול חדשני במחלות של מערכת העצבים המרכזית, מתקדמת אל עבר פרסום דוח הביניים בניסוי הנועד לבחון את התרופה שהיא מפתחת כנגד שבץ מוחי איסכמי. בניסוי שנמצא כעת ב-Phase 3, הסתיים כעת שלב הבטיחות במעקב אחר כ-300 חולים ראשוניים.

קבוצת אפריקה ישראל עמדה במוקד, לאחר שעדכנה כי החברה הבת של אפי פיתוח התקשרה בהסכם עם עיריית מוסקבה והן פועלות להשלמת העסקה לרכישת החניון של קניון "אפימול סיטי" ברוסיה, תמורת כ-126 מיליון דולר. לפי הדיווח, אפי פיתוח תשלם על החניון בארבעה תשלומים: שליש מהסכום ישולם עד 12 בפברואר 2012, שליש נוסף ישולם עד 12 בפברואר 2013, והשליש האחרון ישולם שנה מאוחר יותר - עד 12 בפברואר 2014. בחניון התת-קרקעי קיימות 2,700 חניות.

גם סקטור הפיננסים ריכז עניין היום, על רקע הדיווחים על הקמתה של ועדה לבחינת התחרותיות בענף הבנקים - בראשות המפקח על הבנקים דודו זקן. הוועדה תבחן ותמליץ על פעולות להגברת התחרותיות בענף הבנקאות, במגזרי משקי הבית והעסקים הקטנים. נציין את מניות לאומי , הפועלים , דיסקונט ומזרחי טפחות . (לחברי הוועדה - לחצו כאן)

[לאתר המעו"ף][לאתר האג"ח][לפורטל הפיננסי]