משקיעי מניות גז ונפט - ממה להיזהר בסוף שנת המס?

רכישת יחידות השתתפות בשותפויות הגז והנפט בסוף שנת המס, יכולה ליצור הפסד משמעותי לצרכי מס

מדי שנה לקראת סוף שנת המס עולה סוגיית השלכות המס על המשקיעים הפרטיים בשותפויות הנפט והגז. רכישת ניירות ערך של תאגידים שהינם שותפויות חיפושים של נפט וגז, מתבצעת בבורסה בתל אביב באמצעות רכישת יחידות השתתפות, והיא כפופה להוראות מס-הכנסה ספציפיות שחשיבותן באה לביטוי בעיקר בסוף שנת המס.

הוראות מיסוי אלה שונות מכללי המיסוי שחלים על מכירת מניות או אג"ח סחירות של חברות, שלפיהן משולם כיום מס של 20% מהרווח בעת המכירה. השוני נובע מכך שלפי תקנות מס הכנסה (כללים לחישוב המס, בשל החזקה ומכירה של יחידות השתתפות בשותפות לחיפושי נפט, התשנ"ט-1988), נקבעו הוראות ספציפיות לגבי משקיעים בשותפויות נפט וגז, ולפיהן אלה נחשבים שותפים בעסק ככל שותף בשותפות אחרת (תוקפן של תקנות אלו פג ביום 31 בדצמבר 2010, ויש לקוות שעד סוף השנה יוארך תוקפן גם בגין שנת המס 2011. האמור להלן יוצא מתוך הנחה שכך אכן יהיה).

משקיעים פרטיים בשותפויות נפט וגז יחויבו במס על חלקם ברווחי השותפות, ומאידך יהיו זכאים לניכוי בגין הפסדים שלה לאותה שנה. מאחר שבמהלך השנה יש תנועה רבה של משקיעים הקונים ומוכרים את השקעתם, נקבע בהוראות המס שלעיל כי רק מי שיחזיק ביחידות ההשתתפות ביום 31 בדצמבר בכל שנה ייחשב כשותף. לפיכך, משקיע שלא מעוניין להיחשב כשותף לשנת המס 2011 ימכור את השקעתו לפני סוף השנה; מנגד, משקיע שמעוניין להיות שותף, למשל כדי ליהנות מהפסדים שהיו לשותפות בשנת המס בגין הוצאות חיפושי נפט וגז, ירכוש את ההשקעה לפני תום השנה.

הוצאות החיפושים מוכרות כהפסד מס

יש להעיר, כי בעת המכירה של ההשקעה הבנקים נוהגים לנכות מס בשיעור 20% מהרווחים, ללא התחשבות בהוראות הספציפיות החלות על השקעה בשותפויות נפט וגז. יוצא מכך, שמשקיע בשותפות שהשקיעה בחיפושים בשנת המס, אשר יחזיק בתעודות בסוף השנה, יהיה זכאי לניכוי בגין ההפסד שייווצר לו כבעל יחידת השתתפות. כך, כשימכור את השקעתו בשנה שלאחר מכן, לא תבוצע על ידי הבנק התאמה של עלות ההשקעה ביחידה, בגין רווחים או הפסדים שדווחו על ידו בעבר כשותף בשותפות.

יתר על כן, משקיע פרטי שיחזיק ביחידות השתתפות בסוף השנה והרוויח על השקעתו עקב עליית מחירן בבורסה, עשוי בנוסף ליהנות מזיכוי בגין חלקו בהפסדי השותפות - לצורך מס.

בהתאם לתקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסת בעלי זכויות נפט) התשט"ז-1956, כפי שתוקנו באפריל 2011, כל ההוצאות שהוציאה שותפות נפט וגז בגין חיפוש נכס נפט (לרבות סקרים וקידוחי חיפוש) מוכרות במלואן באותה שנת מס שבה הוצאו, וייחשבו כהפסד למס. זה כאמור יועבר לבעלי יחידות ההשתתפות של אותה שותפות, הרשומים ככאלה בסוף שנת המס.

לאור הקביעה שההכנסה מיחידת השתתפות הינה הכנסה מעסק, על הכנסה זו בידי המשקיע הפרטי יחולו תשלומי ביטוח לאומי. מנגד, הפסדים שיוכרו לבעל היחידה, ייחשבו כהפסדים מעסק הניתנים לקיזוז.

רו"ח יהושע נסים, שותף בכיר ומומחה לתחום הנפט והגז בפירמת BDO זיו האפט

22
 22