משפט אפריקני גורס ש"אדם לא תרבותי דומה לזברה ללא פסים". רוצה לומר שתרבות היא מהות, צבע (ולא בהכרח שחור או לבן) וערך שצריך לטפח. גורמי התיירות שמאוד רוצים למשוך קהל, לפלרטט איתו, להציע לו חוויות בלתי נשכחות ולהעלות את מפלס הריגושים, קיבלו שכל והבינו שלא יצליחו לנצח בדרכים המוכרות ולצד המוצר הבסיסי (צימר, סיור, אטרקציה וכו') צריך קריצה, הברקה או אתגר אינטלקטואלי שיעצים את החוויה. יוזמות שכאלה בעידן של מחאות חברתיות, לוקחות בחשבון מכלול שיקולים ושואפות לפצח את הקוד. סיור שערכתי בגליל המערבי, מגלה שהאזור מנסה לטפס על העץ התרבותי באופטימיות זהירה.
מנת פתיחה - תיאטרון. אזור התעשייה בתפן קיבל, לראשונה בישראל, מעמד ייחודי של מועצה מקומית תעשייתית. נשמע כמו קוריוז, אבל תושביו הם מפעלי תעשייה שהוקמו לספק תעסוקה ותורמים לייצוא הישראלי. במועצה הוקם גם מוזיאון פתוח לצד בית ספר, מסעדות, סטודיו לאמנויות ולאחרונה גם תיאטרון. השטח המטופח מתוכנן ומשולט להפליא, ואנו שמנו פעמנו אל אולם "זיקית". במבנה תעשייה בקומה השנייה מסתתר אולם מופעים קטנטן (100-80 מקומות), שמארח מופעים שונים ומשמש כאולם הבית של להקת הגליל - תיאטרון רב תרבותי, רב תחומי.
בקבוצה, שפועלת כבר שש שנים, חברים יהודים וערבים המציגים רפרטואר שעיקרו בשפה חזותית. מה זה אומר? שיש שימוש בבובות או בחפצים המתפקדים כבובות (למשל פח אשפה), שיש מעט מלל ומוזיקת רקע שמכניסה לאווירה, שזה מתאים לקהל מגוון ורב-גילאי "ובעיקר", אומר פבלו אריאל, המנהל האמנותי, "שהמסר עובר במרומז וכל אחד מבין אותו אחרת - כמו בחיים". המקום שואף להוות בית לאמנים גליליים ולארח מוזיקה, מחול ואחרים ועיצובו הפשוט נעים ומזמין (70-20 שקלים למופע, 04-9872111). לאורחים יש בית קפה בשירות עצמי במחירים סמליים (קפה/עוגה בחמישה שקלים).
מנת ביניים - אמנות. המשכנו למוזיאון הפתוח וביקרנו בגן הפסלים השוכן סביב משטח סלע חבוי בחורש ים תיכוני, וגם עליו. 100 פסלים יש במקום, ממיטב תוצרת הארץ. בתערוכה "זרעים של פלסטיק", שחושפת את המבקרים לתעשייה ולפסי הייצור, התנסינו בסדנה שבה הופך חומר הגלם ליצירה אומנותית. בסרט נע עברנו מתחנה לתחנה, פעלנו לפי ההוראות והרכבנו כמו פאזל מוצר ארוז ומוגמר. סיימנו בביקור בסטודיו לקרמיקה של אורי ונורית רוטשילד-נריה (טל' 04-9873617) ובסטודיו לזכוכית של ורד מאייר (טל' 04-9873873) והתפעלנו מהיצירתיות המתפרצת.
מנה עיקרית - מחול. בכפר המחול בקיבוץ געתון, משכנה של להקת המחול הקיבוצית, נכנסנו אל הקרביים של העשייה שמאחורי הקלעים - אל חדרי החזרות ואל האולמות, שבהם טופפו רגליים צעירות בקצב מודרני. שמענו על השאיפה לקדם את המחול הישראלי וראינו איך הצליחו למגנט לכאן רקדנים מכל העולם ותלמידים שבאים לחוות יום בחיי הלהקה. פעם בחודש מתקיים כאן סוף שבוע תרבות פתוח לקהל, הכולל סיור, סרטון, מופע מהרפרטואר ומפגש עם רמי באר - המנהל האמנותי והרקדנים. בשבת - 31.12 יתקיים המופע "בין קודש לחול" בשעה 12:30 (80-70 שקלים לכרטיס, התוכנייה באתר: www.kcdc.co.il)
מנת ריענון - מוזיקה. את ראש הנקרה - כולנו מכירים, את מסעדת "דיינרס בראש" - לא. המסעדה ששופצה, שינתה פניה והוסיפה במה לאירוח הרכבים מוזיקליים. בימי רביעי, פעמיים בחודש, מתקיים כאן ערב ג'אז של צעירים מקומיים ובימי חמישי יעלו בקרוב מופעי סטנד-אפ (50 שקלים). חלונות הזכוכית נפערים אל הנוף המהמם מדרום וביום חורף סוער צפוי מופע פירוטכניקה מבית היוצר של הטבע. לכבודנו התנפצו הגלים על הסלע ונשברו בנקרות, התיזו לכל עבר ויצרו מחזה מתעתע ויפהפה. לאחרונה נפתח גם גשר עץ חדש, המוליך מהכניסה הראשית לרכבל ונגיש לנכים. הגשר התלוי כמו מרחף מהמצוק וצופה אל אותו נוף מהמם של ים וחוף ציוריים (טל' 04-9520159).
מנת קינוח - סדנת יצירה. אלדד בכר הוא ממתק לנפש. גם אישיות כובשת ואנרגטית וגם איש מקצוע מוכשר. בסדנה שלו "אומניה" שבקיבוץ אפק, הוא עוסק באומנות העור - מייצר שלל פריטים ועורך סדנאות - אז הפשלנו שרוולים. לבעלי ראש יצירתי, זו הזדמנות לתת דרור לדמיון ולייצר החל מצמידים ומסיכות ראש ועד מראות קטנות וסנדלים. לכל גיל (5 ) יש מנעד מוצרים אופציונלי ומגוון הדוגמאות - אינסופי (החל מ-25 שקלים טל' 04-8784330).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.