הבורסה באחד-העם מסכמת שנה קשה באקורד צורם: המעו"ף ירד היום ב-2.5% - וצנח ב-18.6% ב-2011

אופציות המעו"ף פקעו בירידה של 2.1% ■ תשואת האג"ח של איטליה ירדה ל-6.98% בעקבות הנפקה בה גייסה איטליה 7 מיליארד אירו ■ וול סטריט בדרך לסכם שנה עם יציבות במדדים - ה"אביב הערבי" העלה את פרמיית הסיכון של ישראל?

הבורסה בתל אביב חתמה היום (ה') את שנת 2011 באקורד צורם עם ירידות שערים ניכרות, ומסכמת שנה עגומה בה ירד מדד המעו"ף ב-18.6% לעומת יציבות במדד ה-S&P 500 האמריקני. בבוקר פקעו אופציות המעו"ף לחודש דצמבר בירידה של 2.1% בשער קובע של 1,089.33 נקודות.

מסכמים שנה:

אנליסטים, בדיוק לפני שנה: "המעו"ף יעלה ב-8% ב-2011"

המלצות בתי ההשקעות ל-2012: מניות גז ואג"ח קונצרניות

פישר: "גוש האירו לא יתפורר וכל המדינות החברות בו ישארו"

במוקד העניינים היום, פרק ב' של הנפקת האג"ח של איטליה שגם היא מהווה מבחן חשוב בשווקים; היום, הממשלה האיטלקית הצליחה לגייס 7 מיליארד אירו במכירת אג"ח ל-3 שנים, אג"ח ל-7 שנים ול-10 שנים. התשואות על אגרות החוב של איטליה ירדו למתחת ל-7% ונקבעו על 6.98% לעומת התשואה שנרשמה בנובמבר של 7.56%. נזכיר כי אתמול הממשלה האיטלקית הצליחה להנפיק אג"ח ממשלתיות לכ-6 חודשים הנושאות תשואה ממוצעת של כ-3.25%, לעומת תשואה ממוצעת של 6.5% על אותן האיגרות - בחודש שעבר. השווקים באירופה קיבלו את תוצאות ההנפקה ברגשות מעורבים, והמסחר העצבני בבורסות נמשך.

בזירת המאקרו המקומית, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום את האומדן הראשון לתמ"ג לרבעון השלישי של השנה. על פי הלמ"ס, ברבעון השלישי גדל התוצר ב-3.5% בחישוב שנתי, האטה לעומת עליה של 3.7% ברבעון השני ו-4.8% ברבעון הראשון.

עוד על פי הלמ"ס, בשנה החולפת עלה התמ"ג בישראל ב-4.8%, בהמשך לעליה דומה ב-2010 ועליה של 0.8% בלבד ב-2009, שנת היציאה מהמיתון. במונחים כספיים, הסתכם התוצר לנפש בשנה החולפת ב-111.3 אלף שקל או כ-31.1 אלף דולר. לשם השוואה, לפי נתוני OECD עלה התמ"ג לנפש בארצות הארגון ב-1.4% בממוצע השנה. (לסיפור המלא).

אין סכנה לדירוג ישראל

עוד בזירה המקומית, סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הותירה את דירוג האשראי של מדינת ישראל על "A1", עם תחזית דירוג "יציבה". מכאן שלא נשקפת לפי שעה כל סכנה לדירוג האשראי של ישראל, אך מצד שני לא צפויה גם העלאת דירוג בעתיד הנראה לעין.

כלכלני מודי'ס מדגישים כי הם אינם מוטרדים מהעלייה בגירעון כל עוד יחס החוב לתוצר אינו עולה באופן משמעותי וכל עוד הממשלה עומדת בתוואי הורדת יחס חוב-תוצר לרמה של 60% (לעומת כ-76% ב-2010). הסיכון העיקרי שמודי'ס מציינת הינו סיכון גיאו-פוליטי, נוכח האביב הערבי והאיום הגרעיני האיראני.

יום המסחר האחרון של 2011

בסיכום שנת 2011 ובתחזית לשנה הבאה, מציינת איילת ניר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית בבית ההשקעות פסגות, כי בפתח שנת 2012 עומדות הכלכלה האירופית בפרט והעולמית בכלל, על סף משבר בקנה-מידה היסטורי, כאשר היכולת למנוע את הצניחה לתהום, נמצאת בידיהם של מקבלי ההחלטות האירופים. בהתייחס לארה"ב, מציינת ניר כי יהיה זה קשה לראות את הצמיחה העתידית חוזרת לקצב שאפיין אותה ערב המשבר.

"יש לצפות שלתהליכים העולמיים שצוינו תהיה השפעה על המשק המקומי, שבו הייצוא מהווה כ-40% מהתוצר. כיוון שארה"ב ואירופה הן הלקוחות הגדולות ביותר של היצואנים הישראלים (ייצוא הסחורות לארה"ב ולאירופה מהווה קרוב ל-60% מסך ייצוא הסחורות), ההאטה בהן תגרור גם האטה משמעותית בהיקף הייצוא, שהוא קטר הצמיחה של המשק, ולכן גם האטה בצמיחת המשק הישראלי", מעריכה ניר. "מעבר להשפעות החיצוניות, ישנם גם גורמים מקומיים אשר צפויים לפגוע בקצב הצמיחה בישראל. ירידת המחירים הצפויה בשוק הדירות למגורים, והעלייה במגבלות קשיי המימון בענף, צפויות לגרום לירידה בהשקעות בבנייה למגורים ב-2012. גם השלמת השדרוג במפעל אינטל קריית-גת, צפויה ליצור השפעה שלילית על הצמיחה במשק, בשל הירידה הצפויה בהיקף ההשקעות", מעריכה.

הסיכום כללי לגבי כיוון המשק הישראלי לשנה הבאה מעריכה הכלכלנית של פסגות כי בשל ההשפעה של המשבר הכלכלי העולמי, ובשל ההתמתנות הצפויה גם בביקושים המקומיים למוצרי צריכה ולהשקעות, קצב הצמיחה של המשק הישראלי צפוי להאט בשנה הבאה בכ-2%, ולרדת לרמה של 2.7%.

הבנקים מאבדים גובה

שותפויות בתמר דלק קידוחים , ישראמקו ואבנר ריכזו עניין בעקבות הדיווח כי לאחר שנים של בוררות מול בני שטיינמץ, הכריע הבוקר הבורר, השופט בדימוס בועז אוקון, לטובת לנגוצקי וקבע כי שטיינמץ אחראי לאיבוד זכויותיו של לנגוצקי בתגלית "תמר". על פי הערכות, עשוי לנגוצקי לדרוש משטיינמץ כ-400 מיליון שקל או כ-1% מערך המאגר.

השותפויות בקידוח "לוויתן" והמניות הקשורות לבלוק 12 בקפריסין, אבנר ודלק קידוחים דלק אנרגיה כהן פיתוח , ריכזו עניין לאחר נובל אנרג'י פרסמה את תוצאות הקידוח בפרוייקט. נובל אנרג'י פיזרה אתמול את הערפל ודיווחה באופן רשמי על תגלית בהיקף של 7 טריליון רגל מעוקב (TCF) של גז טבעי ב"בלוק 12" בקפריסין. הטווח, על פי נובל, עומד על 5-8 TCF. (לסיפור המלא)

הבנקים ריכזו עניין על רקע הסנטימנט השלילי בעולם ובעיות החוב באירופה. נציין את בנק פועלים , בנק לאומי . אתמול דווח כי העמלה הצולבת תרד בהדרגה, תגיע ל-0.7% בשנת 2014 ותישאר כך עד 2018. כך עולה מהמתווה המוסכם לירידת העמלה הצולבת אליו הגיעו רשות ההגבלים העסקיים וחברות כרטיסי האשראי. הצדדים מתכוונים להעביר את ההסכם בימים הקרובים לאישור בית הדין להגבלים.

כיל המשיכה לעמוד במוקד לאור הסכמתה על גובה תמלוגי הגז והיקף המימון לפרוייקט שיקום יום המלח. כיל מקבוצת החברה לישראל עוררה עניין רב היום לאחר שאתמול הגיעה להסכמות עם האוצר באשר לגובה התמלוגים על קציר ים המלח, וכן על היקף המימון שתעניק לפרוייקט שיקום האזור. כיל צפויה לממן את הפרויקט בעלות של 3.04 מיליארד שקל, כאשר גובה התמלוגים יעלה לשיעור של 10%. בכיל מסבירים היום את ההחלטה לקבל את ההסדר עם האוצר ברצונם להימנע ממאבק משפטי ארוך.

אלביט מערכות הגיעה להסדר עם ממשלת גיאורגיה בהקשר לתביעה שהגישה נגדה, ותקבל 35 מיליון דולר מגיאורגיה. בנוסף לפיצוי הכספי, ממשלת גיאורגיה תחזיר לאלביט ציוד ומערכות שנמכרו לגיאורגיה ע"י אלביט בעבר. החברה מדגישה כי להסכם לא יהיו השפעות מהותיות על הדוחות הכספיים שלה.

[לפורטל הפיננסי][לאתר המעו"ף][לאתר האג"ח