רימקס: מחירי הדירות יתייצבו - ויעלו לקראת סוף השנה

נתוני הרשת: בעוד בצפון תל אביב אין ירידות מחירים, במרכז העיר דווקא כן נרשמו ירידות משמעותיות של 18.2% בדירות 5 חדרים, 9.5% בדירות 4 חדרים וירידות של 10.3% בדירות 3 חדרים

ביום הראשון של שנת 2012 כינסו ראשי רשת התווך רימקס ישראל מסיבת עיתונאים במהלכה סקרו את השנה החולפת בענף הנדל"ן למגורים וסיפקו תחזית לשנה הקרובה. למרות הקיפאון במכירת הדירות החדשות בחודשים האחרונים, ברימקס ממשיכים לטעון שבכל הנוגע לדירות יד שנייה אין קיפאון בענף, לא נצפו ירידות מחירים משמעותיות ומדובר דווקא בגידול עסקאות מצד זכייני הרשת לעומת 2010.

ברנרד רסקין, בעלי רימקס ישראל, פתח ואמר: "המסקנה מהשנה האחרונה היא שאנחנו חוזרים למציאות מסויימת של מחירים שפויים יותר ולמציאות שהתקוות שהיו מהמחאה החברתית לא ימומשו. כל בעלי הדירות לא רוצים לראות ירידות מחירים משמעותיות שיחתכו את שווי הדירה שלהם. מעוניינים ביציבות ואפילו בעלייה מתונה במחירים. המחירים והביקושים עדיין ברמה גבוהה. צריך להוציא את המילים עצירה או קיפאון מהלקסיקון. יש אולי האטה, ורק בעסקאות הדירות החדשות. מספר העסקאות שביצענו בשנה החולפת גבוהה יותר מהממוצע של 10 השנים האחרונות".

רסקין התייחס גם לנתוני השמאי הממשלתי המעידים על ירידות מחירים: "נתוני השמאי הממשלתי מראים כי המחירים עלו ב-6.8% יחסית לשנה שעברה. הנתונים המעידים על ירידה מתייחסים לרבעון קודם ולא להשוואה של הרבעון המקביל בשנה שעברה. ועל זה צריך להסתכל. הנתונים של רימקס מאוד דומים".

"המחאה החברתית החמיצה את המטרות שלה" המשיך ואמר רסקין, "זה גרם אפילו לנזק. אני מאמין שנראה יציבות מחירים בשנה הקרובה אבל לקראת סוף השנה תהיה עליית מחירים. אין אף יזם או קבלן שפוי שלא חושב פעמיים לפני שהוא יוצא בפרויקט חדש. מי שיכול לפתור את הבעיה שאותה סימנה הממשלה בענף זה הקבלנים אבל אם הם לא יבנו הבעיה לא תיפתר והמחירים לא יירדו. פעילות הממשלה גורמת להרבה השפעות לא צפויות. הכרזות על ירידות מחירים פוגעים גם במי שבונה. זה עלול להוביל למשבר נוסף עוד מספר שנים בגלל מחסור בהתחלות בנייה. השילוב של המחאה יחד עם הכרזות ממשלה יגרמו לנזק שעוד נראה אותו בהמשך". לעומת אי ההשפעה של המחאה על המחירים, רשת התיווך הושפעה ממנה בנושא הצטרפות סוכנים חדשים: "המחאה החברתית גרמה לזה שמספר האנשים שהצטרפו לרשת ירד בכמעט שליש. אומנם בחודשים האחרונים המצב השתנה ושוב חזרו אנשים להתעניין אבל חסרים לנו סוכנים היום והיעד שלנו הוא להגיע ל-1500 סוכנים עד סוף השנה".

בצפון תל אביב אין ירידות מחירים

רשת התיווך רימקס מונה היום 996 אנשי נדל"ן בישראל, זכיינים וסוכנים ב- 119 משרדים. על פי נתוני הרשת שהוצגו על ידי רסקין ב-2011 נרשם גידול של 7% בעסקאות לעומת 2010. "ב-2010 זו הייתה שנת שיא כך שאם נתוני 2011 עלו על נתוני השנה שעברה המצב טוב. דצמבר עומד להיות חודש הטוב ביותר של הרשת".

עוד על פי הנתונים שהציג רסקין: "באזור הדרום, בדימונה, יש עלייה משמעותית במחירים כמעט בכל הקטגוריות למעט 4 חדרים שם העליה מתונה יותר. בבאר שבע, המחירים גם עלו למעט בצמודי הקרקע. גם באזור ירושלים עלו המחירים בכל הקטגוריות. במודיעין נרשמה מגמה מעורבת, קוטג'ים ירדו בצורה משמעותית (ירידה של 8.4%) וירידה גם בשלושה חדרים ו-5 חדרים".

נתוני הרשת מעלים גם תמונה מעניינת לגבי המחירים בתל אביב. בעוד בצפון תל אביב אין ירידות מחירים, במרכז העיר, דווקא כן נרשמו ירידות משמעותיות של 18.2% בדירות 5 חדרים, 9.5% בדירות 4 חדרים וירידות של 10.3% בדירות 3 חדרים. גם בבת ים נרשמה ב-2011 ירידה משמעותית במחירים - 10% ירידה בדירות 5 חדרים, 15.4% בדירות 4 חדרים וירידה גם בדירות הקטנות בנות 3 חדרים (12.5%). בחולון לעומת זאת לא נרשמו ירידות מחירים כלל ומחירי הדירות עלו בכל דגמי הדירות. העלייה המשמעותית ביותר בעיר נרשמה בדירות הגג - 13.3% עלייה.

ערים נוספות בהן נרשמו ירידות מחירים: פתח תקווה, שם ירדו מחירי דירות 5 חדרים ב-0.8%, מחירי דירות הפנטהאוז ירדו ב-9.7% ומחירי דירות 4 חדרים חדשות ירדו בכ-7%. בנתניה, בעוד מחירי הקוטג'ים והפנטהאוזים נשארו על כנם מחירי דירות 3-5 חדרים ירדו בטווח של בין 4% ל-9.5%. בעיר כפר סבא נרשמו בעיקר ירידות שהגבוהה מבניהן עומדת על כ-15% בפלח השוק של צמודי הקרקע, ירידה של 12.2% בדירות 5 חדרים, ירידה של 11.3% בדירות 4 חדרים וירידה של 5.4% במחירי דירות 3 חדרים בעיר. גם ברחובות נרשמה ירידה משמעותית במחירים - ירידה של 16.7% במחירי הקוטג'ים, ירידה של 13.3% במחירי הוילות בעיר, ירידה של כ-10% במחיר דירות הפנטהאוז וירידות של בין 4% ל-5% במחירי דירות 4 ו-3 חדרים בהתאמה. במחירי דירות 5 חדרים בעיר לא נרשם כל שינויי.

נתוני רימקס מראים גם על עלייה משמעותית במחירי הדירות באזור הצפון. בחיפה למשל, ניתן לראות עלייה בכל דגמי הדירות כאשר העלייה החדה ביותר נרשמה במחירי דירות 3 חדרים (25.5%), גם בנהריה עלייה של כ-17% במחירי פנטהאוזים מובילה את עליות המחירים שנרשמו בכל דגמי הדירות. עלייה בולטת נוספת ניתן לראות במגדל העמק בדירות גן 4 חדרים בהן עלה המחיר בלא פחות מ-30%. גם מחיר דירות הגן בנות 5 חדרים עלה בשיעור של 17.3% לצד עליות בכל סוגי הדירות האחרות בעיר. גם בכרמיאל, חדרה, ועפולה נרשמו עליות מחירים בלבד. ירידות באזור הצפון נרשמו רק בזכרון יעקב (5.4% בדירות 3 חדרים וירידה של כ-6% במחירי הוילות) ובפרדס חנה בדירות 4 חדרים חדשות (ירידה של 8%), וירידה של 10.6% במחירי הוילות.

חשוב לציין כי הרשת איננה חושפת את מספר העסקאות שבוצעו בכל מקום וההבדלים הגדולים במחירים יכולים לנבוע לעיתים גם ממיעוט עסקאות. כך למשל, ניתן לראות שבדגמי הדירות המיוחדות (פנטהאוזים, דירות גן וכד') ההפרשים גבוהים בנתוני הרשת.

רסקין סיכם את הסקירה בתחזית הרשת לשנת 2012: "אני צופה ירידה דרמטית בהתחלות הבנייה והמתנה של הקבלנים לראות מה קורה בענף. תנודות מחירים סביב הרמה הנוכחית, עליות קטנות במספר ערים. לא נראה ירידות מחירים משמעותיות כמו שהציבור מצפה לראות. אין מצב חדש בו יהיה שפע של דירות ופחות ביקוש. יהיה לחץ בעיקר בשוק היד שנייה. לעומת חוסר הגמישות של היזמים שצריכים להשאיר את הפרויקטים רווחיים ולכן לא ממהרים להוריד את המחירים. בעלי דירות פרטיים שמחזיקים בדירה כבר שנים הרוויחו עליה בשנים האחרונות והם גמישים יותר במחיר. אני צופה עליית מחירים לקראת סוף 2012 בענף, וגם מחירי השכירות צפויים לעלות כי לא נמצא שום פתרון בתחום זה. ייתכן ויש אפשרויות של בנייה ציבורית אבל בראייה היסטורית פיתרון זה אינו יעיל. שוק השכירות פועל על משקיעים והוא מספק צורך חברתי חשוב. נכון להיות יוצאים המשקיעים משוק זה וזה מצב לא טוב לענף השכירות".