אנליסטים: האם כלכלת איטליה תפיל את גוש האירו כולו?

הכלכלה השלישית בגודלה באירופה נדרשת לפרוע 53 מיליארד אירו עד חודש מארס השנה ■ פרופ' לכלכלה: "אם התשואות יעלו - לא ניתן יהיה לפרוע את בעיותיה של איטליה"

"אנחנו נכנסים לשנת 2012 עם תחזית בעייתית מאד לגוש האירו וסיכון מתגבר כי מדינות יעזבו באופן מעשי את הגוש", כך אומר פטר סאנדס, מנהל השקעות ב-Standard Chartered bank באשר למשבר החוב באירופה. הדאגה ניכרת על סאנדס, ורבים יסכימו כי יש לו לא מעט סיבות טובות לכך.

דבריו של סאנדס נאמרים בפתח השנה החדשה ועל רקע חגיגות העשור של גוש האירו, בעוד רבים מטילים ספק אם הגוש יזכה לחוות עשור נוסף. לאור המשבר, תתקיים פגישתם של הצמד "מרקוזי" - הכינוי המשותף לו זכו קנצלרית גרמניה מרקל ונשיא צרפת סרקוזי. השניים, צפויים להיפגש כבר בתחילת השבוע הבא, כדי לדון על האמנה הפיסקאלית שצפויה להיכנס לתוקף באיחוד האירופי, בהמשך השנה.

צמד המנהיגים יוסיף לגבש את האמנה, שזכתה להסכמה עקרונית מטעם כלל מדינות האיחוד האירופי (להוציא את בריטניה) בפגישת מנהיגי אירופה שנערכה ב-9 בדצמבר 2011. אולם, למרות ההשלכות החיוביות האפשריות למימוש האמנה, המשקיעים מוטרדים כיום בעיקר מהחובות העצומים אותן יידרשו כלכלות אירופה לפרוע מול בעלי האג"ח שלהן.

"אם התשואות על האג"ח האיטלקיות יוסיפו לעלות, המצב יהפוך מכזה שניתן להכלה לבעיה פיננסית שבלתי ניתן לפרוע", הזהיר מייקל ספנס, פרופ' לכלכלה באוניברסיטת ניו-יורק, בריאיון ל"בלומברג" ב-28 בדצמבר. זאת, כאשר הממשלה האיטלקית תידרש לפרוע חובות של 53 מיליארד אירו לבעלי האג"ח שלה בשלושת החודשים הראשונים של 2012.

האתגר שעומד בפני איטליה, הכלכלה השלישית בגודלה באירופה, לא טריוויאלי. תשואות האג"ח האיטלקיות ל-10 שנים הרקיעו שוב בהנפקת האג"ח האחרונה של הממשלה לרמה של כמעט 7%, בעוד מדד אמון הצרכנים במדינה צנח לשפל של 16 שנה. בהתחשב בנתונים האלה, נראה שהשוק מתמחר כי סיכויי ממשלתו של מריו מונטי לפרוע את חובותיה במלואם, נמוכים. "איטליה זקוקה לזמן, ואירופה צריכה לאפשר לאיטליה לקנות אותו", הסביר ספנס.

"עלינו להבין את העובדה שלאורך זמן רב המדינה צמחה הרבה ובזבזה הרבה, ובסופו של דבר מוטל עול מסים כבד על לווים תמימים", כך אמר נשיא איטליה, גיאורגיו נפוליטנו, בניסיון לעודד את השווקים באשר למצבה של המדינה אשר עליה נאמר במהלך השנה החולפת הביטוי - "גדולה מדי מכדי ליפול - אך גם גדולה מדי מכדי להינצל". ולכן, גם נפוליטנו מבין כי הממשלה המקומית לא תוכל להציל את עצמה, באופן עצמאי.

"איטליה תיאלץ לבצע וויתורים כואבים כדי להימנע מהתמוטטות פיננסית", אמר. "היא חייבת לתלות את יהבה באירופה".