"ויתור על שיתוף הסקטור הפרטי בחילוץ יוון - ישיב האמון"

חבר דירקטוריון הבנק המרכזי האירופי ונגיד הבנק המרכזי של קפריסין, אטנסיוס אורפנדייס בטור לעיתון מקומי ■ קורא לבכירי גוש האירו "לזנוח" את תוכנית החילוץ הנוכחית המתגבשת ליוון

חבר דירקטוריון הבנק המרכזי האירופי (ECB) אטנסיוס אורפנדייס, קורא לבכירי גוש האירו לנטוש את תוכנית החילוץ הנוכחית של יוון, במסגרתה נדרש הסקטור הפרטי לספוג "תספורת" נרחבת כדי לצמצם את חובותיה, בהיקף של 350 מיליארד אירו.

אורפנדייס, המכהן גם כנגיד הבנק המרכזי של קפריסין, פרסם טור בעיתון מקומי בו הוא מציין כי נטישת התוכנית לגביית ההפסדים מהסקטור הפרטי "תסייע להשבת האמון" בגוש האירו ותוריד את עלויות גיוס החוב למדינות הגוש.

זאת, כאשר ממשלת יוון מקיימת משא ומתן מזה מספר שבועות, עם ה-ECB כמו גם קרן המטבע הבינלאומית, במטרה להגיע להסכמה של הסקטור הפרטי והבנקים ביבשת על "תספורת" התנדבותית של כ-50% על חובות יוון אליהם - זאת, במקביל לחילוץ חיצוני של כ-130 מיליארד אירו.

למרות התוכנית, אג"ח יוון הנושאות תשואות דו-ספרתיות, יחד עם גידול עלויות גיוס החוב גם במדינות עמוסות חובות נוספות דוגמת איטליה וספרד - כולם מעלים את חשש המשקיעים כי החילוץ המתגבש ליוון לא יספיק, והיא תיאלץ לדרוש מהמשקיעים "תספורת" גדולה יותר, של כ-60-70%.

"הדרישה למעורבות הסקטור הפרטי בחילוץ יוון עירערה את אמון המשקיעים בגוש האירו ויכולתו להיחלץ ממשבר החוב, והוסיפה לחץ על האג"ח הממשלתיות, למרות מאמץ המדינאים להשיב את האמון ולפתור את מקרה יוון", כותב אורפנדייס.

"חזרה של המדינאים בהם מההחלטה לשתף את הסקטור הפרטי בהפסדי יוון תוביל לעליית התשואות על האג"ח היוונית, אבל תשיב את האמון בגוש האירו כולו ותקטין את התשואות על האג"ח של ממשלות אחרות", הוא מסביר.

יש לציין כי דובר ה-ECB סירב להתייחס לשאלות כתב "רויטרס" באם דבריו של אורפנדייס משקפים לכאורה שינוי במדיניות הבנק האירופי לגבי החילוץ של יוון.