"תאוות הבצע של החמסן התאגידי מיט רומני" - הסרט

סרט דוקומנטרי באורך 27 דקות שמתאר את התנהלותו של רומני כמנכ"ל חברת ההשקעות הפרטית ביין קפיטל, עולה לרשת ■ "מצוקתם של רבבות אמריקנים החלה כאשר מיט רומני הגיע לעירם"

ניסיון כמנכ"ל של חברת השקעות פרטית, שמשתלטת על חברות מקרטעות, מייעלת אותן, מעלה אותן על דרך המלך ואז מוכרת אותן ברווח גדול, אמור להעצים כל רזומה, אבל לא כאשר המשרה המבוקשת היא נשיאות ארה"ב, ובודאי לא כאשר מצוקת אבטלה מתמשכת היא הנושא המרכזי במערכת הבחירות שבה מתמודד המנכ"ל לשעבר.

עברו של מיט רומני כמנכ"ל חברת ההשקעות הפרטית ביין קפיטל, בשנות ה-80, היה אבן ריחיים על צווארו לאורך כל הקריירה הפוליטית שלו. האשמות שכרוכות בהתנהלותו התאגידית, ובמיוחד בעובדה שביין קפיטל פיטרה עובדים רבים בחברות שרכשה - לטענתה, כדי להבריאן - חזרו והוטחו בו, במידות שונות של אינטנסיביות, בקמפיין שלו בבחירות למושל מדינת מסצ'וסטס, ב-2002; כאשר התמודד על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, ב-2008, ונכשל; וגם עתה, במערכת הבחירות הנוכחית, שבה הוא מנסה שוב לשכנע בוחרים רפובליקניים שיראו בו מועמד ראוי לשבת בבית הלבן.

בחודשים שחלפו, טפטפו ההאשמות האלה למדיה במינונים נמוכים ממקורות שמזוהים עם הדמוקרטים. איש לא היה יכול לדעת מי מבין המתמודדים הרפובליקניים יפרוץ לראש הרשימה ויצדיק השקעה גדולה במאמצים להפילו. אך עתה, בעקבות הסבב הראשון במערכה, באייווה, והסקרים בניו-המפשיר וקרוליינה הדרומית, אתרי הסבבים הבאים, מסתמן רומני כבעל הסיכויים הגדולים ביותר לזכות במינוי הרפובליקני.

זו היתה, אפוא, רק שאלה של זמן עד שעברו התאגידי של רומני יחזור לכותרות. אתמול, ארבעה ימים לפני הבחירות המקדימות בניו-המפשיר, נמצאה הנפש הטובה שטרחה להזכיר לבוחרים שבדרכו לפסגה דרך רומני על גבם של מי יודע כמה עובדים שפוטרו רק כדי שביין קפיטל תוכל לרשום רווחי עתק.

מאחורי ההתקפה החדשה עומד מתמודד אחר, ניוט גינגריץ', יו"ר בית-הנבחרים לשעבר, שכוכבו דרך לשבוע, שבועיים, באייווה, ואחר-כך דעך במהירות, במידה רבה בגלל גל אדיר של תשדירי בחירות שצייר אותו כהתגלמות השטן עלי אדמות ושמומן ע"י ארגון שמזוהה עם רומני אך אינו קשור בו רשמית. עתה הגיעה שעתו של גינגריץ' לנקום.

ארגון שמזוהה עם גינגריץ' מעלה לרשת סרט דוקמנטרי, "המלך של ביין: כאשר מיט רומני בא העירה", באורך 27 דקות, שמתעד את הקריירה של רומני בביין.

"הקפיטליזם הקנה לאמריקה את גדולתה", מכריז הקריין בתחילת הסרט. "שוק חופשי. חדשנות. עבודה קשה. האבנים שמהם בנוי החלום האמריקני. אך כאשר המכשיר הזה נמצא בידיים הבלתי נכונות, החלום הזה עלול להיהפך לסיוט".

על רקע של עננים קודרים, ממשיך הקריין: "החמסנים התאגידיים של וול סטריט עשו מיליארדי דולרים. תאוות הבצע שלהם גדולה בדיוק כמו נכונותם לעשות כל מה שרק אפשר לעשות כדי לחפון רווחים של מיליוני דולרים. הם לא חסו על שום דבר. חוץ מרווחיהם... הסרט הזה הוא על אחד מהחמסנים האלה ועל החברה שניהל"

את ההאשמות מאששים ראיונות עם אנשים שטוענים שרומני דירדר אותם אל עברי פי פחת. המצלמה נעה בין מה שהקריין מתאר כ"בית החוף של רומני בקליפורניה, ששוויו 12 מיליון דולר", לבין המפוטרים. "ואז מגיעה החברה הזו (ביין) והורסת את כל מה שאי פעם עבדנו למענו", אומרת עובדת לשעבר באחד ממפעלי אמריקן פאד אנד פייפר בפלורידה, שנסגרו ע"י ביין קפיטל. "הוא (רומני) גזל את פרנסתנו. הוא חמס את עתידנו". ומפוטר אחר אומר: "מי אני? אני בוב סאפורד. למיט רומני ולאלה שאתו, לא אכפת מי אני".

בקטע אחר של הסרט, על רקע תצלום של רומני בשחור לבן, טוען הקריין שרומני לקח כסף להשקעות ראשוניות מאמריקה הלטינית כדי לעשוק "עשרות עסקים אמריקניים... ואלפי עובדים שהועסקו בהם".

הסרט הוא פרי יצירתו של ג'ייסון מית, שעבד בקמפיין של רומני ב-2008 כיועץ לענייני פרסום. ריק טיילר, יועץ בארגון שמזוהה עם גינגריץ', אמר ל'MSNBC: "בפעם הראשונה יש לפנינו סרט שמראה מה באמת עשתה ביין קפיטל. היא שמו חברות על הכוונת ואז חמסה אותן ואלפי עובדים הפסידו את מקומות העבודה שלהם. זה לא קפיטליזם. זו טורפנות".

הסרט הוא מאמץ נוסף, בוודאי לא אחרון, לבלום את מאוצו של רומני למועמדות לנשיאות. מטה רומני מנסה ליצור תחושה שהמועמדות שלו היא עובדה מוגמרת, שדבר לא ימנעה. אבל המחנה הגדול של מסיבת התה ואחרים בימין הקיצוני במפלגה הרפובליקנית אינם מוכנים לקנות זאת. מבחינתם, זה קרב מכריע על אופיה של המפלגה ובמשתמע על אופי האומה.

תגובת מחנהו רומני: "לסוג כזה של ביקורת היינו מצפים מהנשיא אובמה ומבעלי בריתו בשמאל. בניגוד לאובמה ולגינגריץ', רומני הקדיש את הקריירה שלו לעסקים ויודע מה צריך לעשות כדי להבריא את הכלכלה החולה שלנו".