יישומו של חוק חינוך חינם, יותר מ-60 שנה מאז הועלה לראשונה בכנסת ישראל - הוא הישג גדול עבור ההורים. אלפי שקלים יתווספו לתקציב המשפחתי מדי שנה עבור כל ילד בגיל הרלוונטי - והרחבת זמינותם של הגנים היא בשורה בפני עצמה. כ-60% מהמשתתפים בסקר גולשי עמוד הפייסבוק של "גלובס" סיפרו כי ילדיהם רשומים למסגרות פרטיות בלית ברירה, ולא כבחירה ראשונית. עבורם, בוודאי, מדובר בשינוי גדול.
בעיה מהותית עדיין נותרה עבור גילאי 0 עד 3, שמימון החינוך עבורם הוא עדיין בגדר פנטזיה. עיקר הבעיה היא אולי המחסור במעונות מוכרים, המפוקחים על ידי משרד התמ"ת ומציעים הנחות על פי מבחן הכנסה - מה שמאלץ הורים רבים לפנות לאלטרנטיבות פרטיות ויקרות באופן מהותי. תקצוב חינוך חינם לגיל הרך ישאב מקופת המדינה סכומים גדולים בהרבה מן המהלך הנוכחי, וספק אם מהלך כזה יינקט בעתיד הנראה לעין.
המספרים מדברים בעד עצמם, או ליתר דיוק, צועקים בעד עצמם: 524 מעונות בלבד מציעות העיר תל אביב ובנותיה ל-33,459 ילדים עד גיל 3. במחוז ירושלים פועלים 351 מעונות על קרוב ל-21 אלף ילדים. במשרד התמ"ת פועלים בנושא, אך הקצב לא מספק: "מצוקה במעונות יום", אומרים שם, "קיימת בעיקר באזור המרכז תל אביב רבתי ובערים ירושלים וחיפה. המשרד הקצה תקציב משמעותי לתמיכה לבניית מעונות חדשים הרחבה והסבת מבנים שיפעלו כמעונות יום". ב-2012 יושקעו, לצורך העניין, 160 מיליון שקל ובשנים לאחר מכן - 200 מיליון בשנה.
רק בישראל: משרד התמ"ת מפקח על חינוך
מה שתמוה במיוחד הוא העיוות ההיסטורי לפיו משרד התמ"ת אמון על הפעלת הגנים עד גיל 3, ולא משרד החינוך - הגוף אליו מתבקש לשייך את נושא החינוך כבר בגיל הרך. גם אם ביסוד הדברים עמד הצורך לעודד תעסוקת נשים, נראה שהגיע הזמן להכיר בחשיבות החינוכית של פיקוח הולם כבר בשנים הראשונות לחיי הילדים.
נושא הפיקוח על מעונות פרטיים הוא הבעייתי ביותר היום: הצעת החוק הממשלתית שעלתה על נס לפני כשנה, בניסיון להחיל פיקוח מסודר על כל המוסדות בהם מטופלים ילדינו בגיל הרך, נתקלה בשורה ארוכה של בעיות לוגיסטיות, בהתנגדות עזה מצד בעלי הגנים ובערר של שר התיירות סטס מיסז'ניקוב, שהביאו להקפאת המהלך נכון לעכשיו.
הסוגיות לפתרון לא קלות: מחד, הצורך לפקח בטיחותית ופדגוגית על שלום ילדינו (ועל הדרך, לאפשר קבלת הנחות מהמדינה על פי מבחן הכנסה כפי שנעשה במוסדות מוכרים) - ומנגד, חוסר התאמה של מרבית המבנים המשמשים כיום לגנים פרטיים לדרישות הבטיחותיות, עלויות פיקוח יקרות והעלאה חדה הצפויה לחול במחירי המעונות האלו אם יחויבו לעמוד בכל הקריטריונים.
בינתיים, נותר המצב בעינו - משפחתון או גן פרטי הוא מפלטם של הורים רבים שפתרון ממשלתי מסובסד אינו זמין להם (לצד אלו הבוחרים מרצונם לשלם יותר), הפיקוח איננו והמחיר - גבוה.
הורים לילדים מגיל 3: מרוצים אך מבולבלים
חוסר בהירות רב שורר בינתיים עם פתיחת ההרשמה לגני הילדים. במצב הנוכחי, קשה באמת לדעת אם, היכן ומתי ייפתחו גנים נוספים בסביבתכם; הדבר מעמיד במצב קשה הן את ההורים המתלבטים בין מסגרות שונות, והן את בעלי הגנים הפרטיים. "ההורים לא יודעים מה לעשות עם ההרשמה", אומרת עו"ד שלי דביר, ממובילות מחאת האימהות. "לא ברור עדיין מה יקרה ומתי; לרשויות המקומיות הרבה יד ורגל בדבר ואנחנו תלויים למעשה בחפץ ליבן".
במשרד החינוך אכן מנחים את ההורים לנסות ולברר את העניין מול הרשות המקומית, שאמונה על היישום ועל פתיחת הגנים בפועל. שימו לב: מה שיכול בינתיים להשתנות מבחינת הצרכנים, הם הדרישה לתשלום דמי הרשמה גבוהים או להתחייבות לתקופה ממושכת, שעשויים להציג בפניהם בגנים רבים בניסיון לחפות על חוסר הוודאות.
ומה עם המחיר - האם הוא ירד בשל התחרות הצפויה עם הגנים העירוניים? "לדעתי הוא רק יעלה", מעריך מנכ"ל איחוד גני הילדים, חנן דגן, "מחיר התשומות עולה: מים, ארנונה, חשמל, מזון, שכר עבודה. גן פרטי הוא עסק בעייתי עם מרווחים נמוכים, אין הרבה ברירות אלא להעלות את המחיר".
אולם לא מעט בעיות צפויות ביישום החוק בעתיד הקרוב, ולא ברור אם לכל ההצהרות יש כיסוי בלוח הזמנים המתוכנן:
מחסור במבנים: 80 אלף ילדים בגילי גן (3-5) מתחנכים כיום במסגרות פרטיות, או אינם רשומים למסגרת. לכמות הזו מתכוונת הממשלה להיערך עם פתיחת 2,500 גנים בשנים הקרובות - 1,500 מהם, על פי ההצהרות, כבר בשנת הלימודים הבאה. ל-500 כבר יצאו היתרים לבנייה על קרקעות זמינות ברשויות, ולעוד 1,000 גנים יש צורך למצוא קרקעות זמינות או מבנים להשכרה או להסבה העונים על הדרישות. כבר באוקטובר פנה משרד האוצר לרשויות המקומיות בקריאה להיערך בנושא, ובפועל תלוי ההספק לא מעט בפעילותן של הרשויות המקומיות.
כוח אדם: בעיה נוספת היא כוח אדם - אלפי גננות חדשות יידרשו להצטרף למעגל של משרד החינוך. במשרד כבר מנסים לאתר גננות שסיימו הכשרה וטרם השתלבו במערכת, או עזבו אותה זמנית - וכן נבדקת אפשרות של הסבת גננות פרטיות, בעלות ניסיון אך נטולות הכשרה פורמלית, אל תוך המערכת.
האם גנים פרטיים יסובסדו?
השאלה מה יעלה בגורלם של הגנים הפרטיים טורדת את מנוחתן של גננות פרטות המפעילות גן פרטי - וגם של הורים המתלבטים בין חלופות פרטיות המציעות לרוב תנאים משופרים לילדים (יחס נמוך יותר של ילדים לכל גננת, מספר ארוחות ועוד).
בעיקרון, תתאפשר תמיד הבחירה בגן פרטי על פני עירוני. מה שלא כולם יודעים הוא שמדיניות משרד החינוך מבקשת לאפשר להורים לקבל סבסוד זהה גם בגנים פרטיים, תוך השלמת המחיר למסגרת הפרטית. אלא שלשם כך נדרש מערך פיקוח על אותם גנים פרטיים שירצו להיכלל בהסדר, וכאן כבר קיימת עמימות רבה לגבי שורת סוגיות מהותיות: מה יכלול הפיקוח? באילו קריטריונים יחויבו בעלי המסגרות, וכיצד הוא ייושם בשטח? אלו, אומרים במשרד, יגובשו בעתיד הקרוב.
"אני מאמינה שהחוק החדש יגזור את דינם של 30% מהגנים הפרטיים", אומרת קרן איוס, יו"ר איגוד הגנים הפרטיים ח.י.ב.ה. "אמנם סבסוד גנים פרטיים הוא אופציה שעלתה על הפרק, אבל רבים חוששים משיתופי פעולה בגלל הסטנדרטים שידרשו מהם. כמו בכל ענף, גם כאן יישאר התחום הפרטי. יש קופות חולים ורפואה פרטית, פלאפל ומסעדת גורמה, חנויות פרטיות ומעצבים - וגם כאן הטובים ירימו מחירים, ויתנהלו כמו קאנטרי קלאב. מי שישרוד הם גנים פרטיים שנותנים באמת ערך מוסף".
דגן שומר על אופטימיות: "בגדול לא תהיה פגיעה בגנים הפרטיים", הוא אומר, "מדובר בהליך של 4-5 שנים והילודה גדלה בהדרגה. אולי בעוד 5 שנים גנים פרטיים יהיו בעיקר עד גיל 3, לגילאים האלה המדינה לא תוכל לממן חינוך חינם".
"צריך לערב את הגנים הפרטיים במהלך", טוען דגן, "כמאה אלף נשים מועסקות כיום בגנים פרטיים. אם נעביר את כל הילדים למערכת הציבורית לפחות 75 אלף יהיו בלי עבודה. הן הקימו גנים איפה שהממשלה כשלה, אי אפשר לומר 'הכושי עשה את שלו הכושי יכול ללכת'.
טיפים לפני הרשמה לגן
בדקו ברשות המקומית:
בטרם הרשמה, נסו לברר עם הרשות המקומית מה הצפי לפתיחת גנים נוספים בסביבתכם.
בררו את תנאי הביטול:
בחרתם להירשם לגן פרטי? בררו היטב את תנאי הביטול בטרם תסגרו עסקה - מגובה דמי ההרשמה ועד מועד ביטול אפשרי.
ספרו את ימי החופשה:
מתלבטים בין גנים פרטיים? אל תשכחו לקחת בחשבון את מספר ימי הפעילות בשבוע ואת לוח החופשות השנתי המונהג, ביחס למחיר הנדרש.
מחירי גנים פרטיים
גני ילדים מעל גיל שלוש
מספר המעונות המוכרים ביחס למספר ילדים בני אפס עד שלוש
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.