תמרור אזהרה: הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, הודיע לאיגוד המזון בהתאחדות התעשיינים ולחברות המזון והצריכה הגדולות בישראל, כי גיבש עמדה שלא להאריך את "הצו המוסכם" בין הרשות לספקים, בכל הנוגע לסדרנות. עם זאת, הממונה ביקש לקבל את חוות דעתן של החברות ורק לאחריהן יכריע באופן סופי בעניין. ההערכה היא, כי לאחר שמיעת החברות, הממונה לא יאריך את הצו המוסכם.
"לנו שום דבר כבר לא טוב", מגיב ספק קטן בשיחה עם "גלובס", "כשחלק מרשתות השיווק החליטו לעבור לסדרנות עצמית, התחילו להשית עלינו הוצאות גבוהות ולא ריאליות. בכל מקרה הספקים הגדולים מוצאים דרכים עקיפות לקנות את המדפים בכסף. לא תמיד זו הזזה של המוצרים על-ידי הסדרנים. אנחנו בייאוש. הספקים הגדולים, עם כל הכסף שהם מסוגלים לתת לרשתות השיווק, בין כה הם משיגים את מה שהם רוצים".
הצו המוסכם שנחתם בשנת 2005 הסדיר את היחסים בין הספקים הגדולים לרשתות השיווק, במטרה לשמור על התחרות בשוק. הצו נולד בעקבות בדיקה שערך הממונה על ההגבלים העסקיים דאז, שנועדה לבחון את כוחם והשפעתם של הספקים הדומיננטיים על המדף.
רשתות השיווק קובעות את הפלנוגרמה - צורת סידור המדפים - ואולם הסדרנים המועסקים על-ידי החברות הגדולות, דואגים לשמור על האינטרסים של אותן חברות במדפים. הספקים רואים בסדרנות מוקד כוח ובצדק, בשל ביצוע החלטת קנייה לרוב במדף עצמו. מסיבה זו למשל, תקפו הספקים את החלטתה של רשת שופרסל לעבור לסדרנות עצמית.
הצו המוסכם שעליו חתמו 13 חברות ביניהן תנובה, שטראוס, קוקה-קולה ישראל, אסם, יוניליוור, חוגלה קימברלי וסנו, השית על הספקים מגבלות שונות וקבע כללי התנהגות ברורים. כך למשל, נקבעו מגבלות על הקצאת שטח מדף ועל הנחות הכרוכות בהגדרת יעד מכירות הנגזר מהמכירות בפועל של אותו ספק לרשת בשנה קודמת. במקרה זה, נאסר על הספקים להעניק הנחה רטרואקטיבית על כלל המוצרים הנמכרים לרשת שיווק אם היא עמדה ביעד המכירות הכמותי.
מאידך, הצו כלל גם התחייבות מצד הממונה שלא להפעיל אמצעי אכיפה נגד הסדרי הסדרנות בתנאי שלא יבצעו פעולות שיפגעו בהוראת הצו, כמו למשל תגמול סדרן לפי מכירות וכדומה.
אם הממונה יישאר איתן בדעתו, ייאלצו הספקים הגדולים להחליט אם הם ממשיכים לסדר את המדפים בעצמם וחשופים לצעדים שינקוט נגדם הממונה בכל פעם שסידור המדפים יהיה כרוך בפגיעה בתחרות או בדחיקת הספקים הקטנים, דבר שיהיה בבחינת הסדר כובל.
עצם סידור המדפים אינו מהווה הסדר כובל, כך גם לפי חוות דעת משפטית של איגוד המזון, ולכן נראה כי כל אותם ספקים ימשיכו לסדר את המדפים בעצמם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.