מתי מחליפים מניה בתיק?

בחירת מניות לתיק ההשקעות היא גם הבחירה של המניות שלא נמצאות בו *אז מתי מחליפים מניות, ואיך לא מאבדים את השפיות

בכל יום צצות אפשרויות השקעה חדשות. קוראים כתבה, עושים מחקר או מסתובבים במחסן הרעיונות שקוראים לו "רשימת מעקב". מניות שנראות אטרקטיביות יותר מאלו שבתיק תוקפת את התודעה ובמקרים רבים את המקלדת. האיזון בין דחיפת התיק למעלה לבין הימנעות מפעילות יתר, או מתיק עם מספר מניות בלתי נשלט, הוא קריטי להצלחת תהליך ניהול השקעות. אם כך, בהינתן שמהבחינה הכלכלית כל המניות שאתם בוחנים אטרקטיביות בעיניכם, איך בוחרים?

ראשית, זכרו שהמוח נוטה להתרגש מהחדש יותר מהקיים. קצת התבוננות בחיי היומיום ותראו את התופעה הזו מתקיימת בשגרה. לפיכך, בתור התחלה תשתדלו לאזן בין הרעיון החדש לרעיון הישן איזון מנטאלי. יש מספר דרכים לעשות זאת ועל כך ארחיב בהזדמנות אחרת. מכאן, הכל עניין של ניתוח טכני.

העוצמה לצידנו

מדד העוצמה ההשוואתי (RS) הוא ידידו הטוב ביותר של המשקיע, ובייחוד המשקיע הביתי. כמו ספר בישול פשוט, הוא מגדיר בצורה ברורה מה עובד ומה לא. גם חישוב המדד הוא פשוט וכל אחד יכול לבצע אותו באקסל: מחלקים שער של נייר ערך אחד בשני, מתעלמים מהערך שיוצא ומסתכלים על הגרף. אם הגרף עולה, נייר הערך שבמונה חזק יותר (תשואה גבוהה יותר בימים של עלייה, ירידה מתונה יותר בימי ירידה. שימו לב שזו לא ביטא, כי זה לא סימטרי!).

החדשות הטובות הן שבדרך כלל עוצמה נמשכת חודשים רבים. החדשות הפחות טובות הן שאיתותי התפנית של מדד העוצמה לא תמיד ברורים. בכל מקרה, מניה שבאופן ברור לעין חלשה יותר מהשנייה, לא רלוונטית לכניסה לתיק. הכי טוב זה לתפוס עוצמה בתחילתה, חודשיים עד שלושה ראשונים.

דרך אגב, עניין העוצמה יכול להיות פירמידלי, או אם תרצו דרוויניסטי. קודם כל מזהים את הסקטורים החזקים ביותר (משווים את עוצמת ה-ETF של הסקטור לעוצמת מדד המניות), מבודדים את הסקטורים החזקים ומתוכם בוחרים את המניות שעוצמתן יותר חזקה מהסקטור. בין המניות שנשארו משווים אחת לשנייה עד לזיקוקן של החזקות ביותר.

הפיתוי לעצור כאן הוא חזק. הנה, נתתי לכם מתכון מהיר לזיהוי מניות מנצחות. אפשר להתרגש: התקדמתם ויצרתם לעצמכם תהליך מיון ברור ונקי (לא צריך דוחות כספיים, מדיה פיננסית, אנליסטים. רק קו אחד - RS). אבל צריך להפעיל כמה מנגנוני בקרה, כי בדומה למרוץ מכוניות למשל, לא בהכרח הנהג שנכנס לסיבוב במהירות הגבוהה ביותר, יצא ממנו כשהגלגלים על המסלול.

אחרי שבחרנו את המניות החזקות, צריך לבדוק את מצבן הטכני:

האם הן מעל ממוצעים נעים שאנחנו עובדים איתם? מניה יכולה להיות חזקה מהשנייה אבל שתיהן במגמת ירידה, ואחת פשוט יורדת פחות.

האם הממוצע הנע של המניה מתחזק (השיפוע שלו נעשה תלול יותר), או נחלש (השיפוע מתון יותר)?

האם המניה נמצאת ברמת קיצון טכנית? ניתן לבדוק זאת על ידי התבוננות במתנדים או בגרף, על ידי בדיקת תלילות הקו: קו תלול מאוד מסביר את העוצמה, אבל יכול ללמד גם על אפיסת כוחות קרובה.

האם נפח המסחר עולה? אני משתמש ביחס איסוף הפצה כאינדיקטור ממיין ביחד עם ה-RS. אנחנו נרצה לראות שהמניה מתחזקת כי כמות הכסף שמופנית להשקעה בה גוברת. מניה שמתחזקת על אדי כסף, תתרסק יום אחד בלי התרעה מוקדמת.

איך המניה נראית על התרשימים השונים? האם יש לה תמיכה או התנגדות קרובה? האם מזהים משהו מעניין בתרשים הנרות, והאם היא נראית בשלב בריא של מגמת עלייה על תרשים ה-X ו-O?

כל הנ"ל יכול לעזור גם לבחירה בין מניות חזקות שעוצמתן זהה.

איך מזהים שינוי

מניה הנחלשת באופן יחסי תהיה כזו שמדד העוצמה היחסי שלה מתחיל לרדת. השאלה היא איך מבחינים בין ירידה זמנית לשינוי? ובכן, זאת שאלת מפתח בכל עבודת הניתוח הטכני. ניתן להיעזר בממוצע-נע אותו נחשב על מדד העוצמה ההשוואתית, או בכללי תיאוריית הגלים של דאו: שפל נמוך משפל, שיא נמוך משיא.

אז שתהיה לכם עוצמה רווחית.

זיו סגל, A level 2 Chartered Market Technician. שותף-מייסד ואסטרטג השקעות ראשי בחברת Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.