מה עושה מתכננת מחוז תל אביב במינהל מקרקעי ישראל בימים אלה של מצוקת דיור? בוודאי תניחו שהיא עושה לילותיה כימים כדי להגדיל את היצע יחידות הדיור באזור המבוקש כל כך, תוך שהיא שוקדת על הכנת תוכניות שיסללו את הדרך לבניית עשרות ומאות דירות חדשות.
השאלה אם נותר לה זמן לכל זה. ל"גלובס" נודע, כי מנהל מינהל מקרקעי ישראל הנכנס, בנצי ליברמן, הורה לה לאחרונה לתכנן את לשכתו החדשה - משימה שתעסיק במשך החודשים הקרובים את מי שמופקדת בימים כתיקונם על משימת היצירה של פתרונות דיור החשובה.
משרדי המינהל השוכנים כיום ברחוב שמאי במרכז ירושלים, אמורים לעבור בתוך מספר שנים לקריית הממשלה. מכיוון שחוזה השכירות במבנה שברחוב שמאי 6 יפוג השנה, יעברו ככל הנראה משרדי המינהל לבניין בזק בכניסה לירושלים, שישמש משרד זמני. המשרדים, בשטח 3,000 מ"ר, דורשים התאמות ושיפוץ לצרכי המינהל ומנהלו החדש, אומרים גורמים במינהל.
בלי תקציב ובלי שעות
מספר מקורות טענו בפני "גלובס", כי אין זה מתפקידה של גילי טסלר-אשכנזי לתכנן את המשרדים ואת לשכת המנכ"ל, וכי עבודה מסוג זה אמורה להיעשות על ידי אדריכל שעבר את בחינת ועדת ההתקשרויות במינהל, תוך קביעת תקציב מוגדר ושעות עבודה מוגדרות שיוקדשו לנושא.
"למרות כל ההצהרות של שר הבינוי והשיכון בדבר האצת התכנון על ידי מינהל מקרקעי ישראל, הנחה בנצי ליברמן את גילי טסלר-אשכנזי, אדריכלית מחוז תל אביב במינהל, לתכנן את לשכתו המיועדת בבניין החדש, וזאת במקום לעסוק בתכנון ערים ופיתוח תב"עות (תוכנית בניין עיר) שיאפשרו הגדלת היצע הדיור במרכז הארץ", אמר בכיר במינהל ל"גלובס". "העסקת המתכננת לצורך תכנון הלשכה, לא זו בלבד שתפגע ותעכב את קידום התב"עות במרכז הארץ אלא תהיה, מטבע הדברים, ללא הגדרת שעות עבודה, ותוך שהיא עשויה להקדיש לעניין שעות רבות יותר מכפי שהיה מאושר, אילו העבודה בוצעה במסגרת נוהלי העבודה הרגילים.
"קשה להאמין שמחוז תל אביב יוכל לבצע את עבודתו נאמנה. בתקופה כזו, לנטרל עובדת חיונית ובכירה מתחום התכנון עליו היא מופקדת, ייאלץ לדחות דיונים בוועדות המחוזיות, בוד"ל ובכל מקום בו נדרשת נוכחותה. תארי לך שיבקשו מהעובדים לסייד בעצמם את המשרדים במקום לקבל קהל. ופה לא מדובר בקבלת קהל; מה שמונח על הכף אף חשוב מזה".
בתגובה הרשמית מהמינהל נמסר שאת תכנון משרדי המינהל יעשה אדריכל חיצוני שעובד מטעם הדיור הממשלתי ומטעם המשכיר והוא אשר יממן את עבודת התכנון. כמו כן הודגש, שמתכננת מחוז ת"א היא רק יו"ר ועדת ההיגוי למעבר המשרדים - ומבטיחים כי המטלה החדשה "לא תבוא על חשבון עבודתה המקצועית כמתכננת המחוז".
260 אלף דולר בשנה
גם אם השכירות בבניין בזק תעלה פחות לקופת המדינה (חוזה השכירות ברחוב שמאי נחתם בתעריף 260 אלף דולר לשנה לפני כשמונה שנים), נראה כי המדינה עוד עשויה לשאת בעלויות שיפוץ המשרדים. ממסמך פנימי שנשלח על-ידי ועד העובדים להנהלת המינהל, ושהגיע לידי "גלובס", עולה כי "קומות 6 ו-7 בשטח 3,000 מ"ר בבניין בזק המיושן מוזנחות ביותר ודורשות שיפוץ רציני בהשקעה לא מבוטלת, לצורך התאמתן כחדרי עובדים, אשר בוודאי גם יגזול זמן רב".
במינהל מסבירים את השקעת המשאבים בכך שהשהות בבניין בזק תימשך לפחות חמש שנים, ש"הם תקופה ארוכה לכל הדעות", לדברי הדוברת, שהזכירה גם כי הבניין הנוכחי שבו ממוקמים המשרדים הוא "בניין ישן ולא מתוחזק... אשר אינו עונה על הצרכים של המשרד ואינו עומד בסטנדרטים מקובלים של משרדי ממשלה".
אגב, עובדי מינהל מקרקעי ישראל מתנגדים מזה שנים ארוכות למעבר מהמיקום האטרקטיבי במרכז העיר (ראה מסגרת). זילפה אברישמצי, יו"ר ועד עובדי ממ"י בירושלים, אמרה ל"גלובס" כי מיקום בניין בזק בסמוך לתחנה המרכזית בירושלים עמוס, פקוק, והחנייה בו בעייתית. בכל מקרה, "בכל שינוי מבני, צריך לדבר עם נציגות העובדים", היא אומרת. "ליברמן הבטיח שיתוף פעולה בנושא המעבר, אבל בינתיים אנחנו שולחים מכתבים ולא מקבלים מענה. עדיף לא לטלטל אותנו לבניין בזק, ואז לקריית הלאום; אם ישכנעו אותנו שאין ברירה וזה הכרח לעבור משרדים, אז נשב ונדבר, נעשה התאמות".
מאבקים מול ההנהלה
אברישמצי מזכירה שעובדי ממ"י ניצחו בעבר במאבקים מול ההנהלה, ובעיקר שזכו במאבק משפטי על מעבר המשרדים לקרית הממשלה ("מרכז האנרגיה") בירושלים. כיום, היא לא פוסלת על הסף נקיטת אמצעים נוספים. "אנחנו עובדים בתיאום עם ההסתדרות במרחב ירושלים, הנושא נמצא בבדיקה, אם צריך - נשבש את העבודה".
ממינהל הדיור הממשלתי במשרד האוצר, האחראי על שיכונם של משרדי הממשלה השונים, נמסר בתגובה כי "החוזה הנוכחי של מינהל מקרקעי ישראל ברחוב שמאי 6 בירושלים אמור להסתיים ב-2012. בתכנון ארוך טווח, הנהלת המינהל אמורה להיות משוכנת באחד המבנים שייבנו בקריית הלאום המתוכנן להסתיים ב-2016. על כן, אנו מטפלים בהעמדת דיור זמני עד למעברם לדיור הקבע בקריית הלאום".
טרם נחתם חוזה בבניין בזק, ובאוצר מדגישים כי "זו אחת מהחלופות שנבחנת בימים אלה".
קרינה מסוכנת, רעש ומצב נפשי - כל תירוצי העובדים
עוד ב-2004 היו אמורים עובדי מינהל מקרקעי ישראל לעבור מהבניין ברחוב שמאי 6 במרכז העיר לקריית הממשלה. הבניין ההוא נמכר למשקיע וכבר נתלה בזמנו שלט גדול של המינהל על בניין "מרכז האנרגיה" בקריה החדשה, שבין היתר גם נועד לספק אנרגיה למתחם קרית הלאום, על משרדי הממשלה שבו. רק שהעובדים טענו לפליטה אלקטרומגנטית והלכו לבית המשפט בטענה שהמבנה אינו מתאים לשימושים המוגדרים. הם זכו, ונשארו בבניין ברחוב שמאי 6, המושכר למינהל מאז ועד היום.
אלא שחוזה השכירות יפוג השנה, ועד 2016, עת משכן הקבע החדש של המינהל (שהופך לרשות מקרקעי ישראל) בקרית הלאום יהיה מוכן, צריך פתרון זמני. האופציה המסתמנת היא לעבור לבניין בזק, הצמוד לתחנה מרכזית בכניסה לעיר. הפעם, מתנגדים העובדים מכמה טעמים, לרבות רעש ופיח שמעלים האוטובוסים.
במסמך פנימי שנשלח על-ידי ועד העובדים להנהלת המינהל, ושהגיע לידי "גלובס", טוענים נציגי העובדים כי "כביש הגישה למבנה צר ודרכו נכנסים כל האוטובוסים הבינעירוניים לתחנה המרכזית. מלבד הרעש ועשן האוטובוסים, הכביש פקוק בכל שעות היום, מה שנובע הן מהעומס הרב והן בגלל הבדיקה הביטחונית שנערכת בכניסה לחניון התחנה המרכזית. גם הכניסה וגם היציאה מהחנייה של בניין בזק מחייבת נסיעה בכביש עמוס זה וגוזלת זמן רב ויקר".
לאור זאת, "אנו בדעה כי המבנה לא תואם ולא הולם את עובדי רשות המקרקעין, על אף שמדובר בתקופה כביכול זמנית (חמש שנים?!)", כותבים העובדים. "יש לעשות את כל המאמצים על מנת להישאר במבנה הקיים עד למעבר לקריית הממשלה, גם בהתחשב בעלויות הכבדות של המעבר בכללותו".
וזה לא הכל. בתקופה הנוכחית של יישום הרפורמה במינהל, שצפויה לקצץ את מצבת כוח האדם במינהל בכ-200 עובדים, העובדים מבקשים שלא להיטלטל לבניין חדש: "אנו סבורים שיש להתחשב ברגשות העובדים ובמצבם הנפשי בעקבות הרפורמה, ואין להוסיף על השינוי הארגוני גם שינוי מבני וסביבתי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.