"תיעוש ענף הבנייה יוביל לירידה של 8% במחירי הדירות"

כך עולה מבדיקה מקיפה שערך 'מרכז הבנייה הישראלי' ■ "תהליך מואץ של תיעוש יקצץ גם בתשומות הבנייה ויוריד באופן משמעותי ביותר את הוצאות הקבלנים, וכך גם את מחיר הדירות בכ-8% לפחות"

"תיעוש ענף הבנייה, המעסיק כ-350 אלף עובדים בקירוב, יגרום לחסכון של כ-20% בזמן הבנייה, מכ-25 חודשים בממוצע כיום, לכ-20 חודשים בממוצע בלבד, ולחסכון משמעותי בתשומות ותקורות שיביאו לחסכון של עד כ-12% מעלות דירה ממוצעת בישראל, מכ- 1.15 מיליון שקלים כיום, לכמיליון שקלים בלבד תוך שנים ספורות". כך עולה מבדיקה מקיפה שערך 'מרכז הבנייה הישראלי' בשנתיים האחרונות בקרב מאות יזמים וקבלנים שהגיעו במהלך השנתיים האחרונות לירידי הדירות, הכנסים והתערוכות שארגן המרכז בשילוב עם נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומשרד הבינוי והשיכון.

לדברי קובי לנגלייב, מנכ"ל 'מרכז הבנייה הישראלי', בבדיקה נבדקו הפרמטרים הבאים: התפלגות תשומות הבנייה, התפלגות כוח העבודה בענף הבניה ומשך זמן הבנייה של דירה ממוצעת. "שכר העבודה, שב-2006 היווה רק כ-13.5% מתשומות הבנייה, הרקיע בסוף 2011 לכ-44% בקירוב" מסביר לנגליב, "העדר תיעוש הבנייה מחייב תלות מתמשכת בכוח עבודה זר ויקר. יתר תשומות הבנייה, מלט, ברזל, חומרי מחצבה ועוד, שב-2006 היוו כ-85% מהתשומות, מהווים כיום רק כמחציתם. ברור שתהליך מואץ של תיעוש יקצץ גם בתשומות אלה, ויוריד באופן משמעותי ביותר את הוצאות הקבלנים, וכך גם את מחיר הדירות בכ-8% לפחות".

עוד על פי הבדיקה של מרכז הבנייה, מתוך כ-203 אלף עובדים המועסקים בבנייה במישרין, אחוז העוסקים במה שמכונה "עבודות רטובות"(בנאים, טייחים, ברזלנים, טפסנים, רצפים וכו') הרקיע מכ-30 אלף בלבד בשנת 2005 לכ-41 אלף כיום. "אחוז גבוה זה, שאין לו אח ורע בשום מדינה מערבית מתוקנת אחרת" אומר לנגליב, "הינו סימפטום לחולי של הענף המתבסס יותר ויותר על 'כוח אדם מהשטח' ונמנע במובהק מתהליכי מיכון ומודרניזציה".

לנגליב מסכם את תוצאות הבדיקה ואומר כי: "על ממשלת ישראל לנצל את העובדה שענף הנדל"ן מהווה את ה"קטר" של התעסוקה והכלכלה בישראל, לפתוח באוניברסיטאות ובמכללות קורסים מתקדמים להכשרת רבבות צעירים בשנים הקרובות למקצועות ענף הבנייה, להקטין באופן משמעותי את התלות בעובדים זרים בפרט ובעובדי "עבודות רטובות" בכלל ובכך גם לתעש את הענף וגם לתרום באופן משמעותי לירידת מחירי הדירות, ולא על חשבון הרווח היזמי".