רשות ניירות ערך יוצאת למערכה מול חברות שאימצו או הודיעו על אימוץ תקן החשבונאות 9IFRS.
תקן 9 קובע כי הפסדים מהחזקות פיננסיות (כמו מניות או אג"ח של חברה כלשהי) לא ישפיעו על הרווח הנקי, אלא יוכרו כרכיב נפרד בהון העצמי של חברה. משמעות התקן קריטית במקרים בהם לולא אימוצו, לא יהיו בידי החברות המאמצות רווחים ראויים לחלוקה. באימוצו, נוצר למעשה מצב בו חברה יכולה "להתעלם" מהפסדים שיש לה, ולחלק דיבידנד ללא אישור מיוחד מבית המשפט.
התקן צפוי להיכנס לתוקף בשנת 2015, אך חברות רשאיות לאמץ אותו כבר עתה באימוץ מוקדם.
לאור זאת, רשות ניירות ערך פרסמה היום (ב') טיוטת תקנות שיגבירו את הגילוי שיחול על חברה שתאמץ את התקן. במקביל פנתה הרשות לשר המשפטים, יעקב נאמן, במטרה שמצדו יתקין תקנות באופן מיידי, אשר יקבעו כי לצורך בחינת הרווחים הראויים לחלוקה, יש לקחת בחשבון גם הפסדים מהחזקה במכשירים פיננסיים.
תקנות כאלה ימנעו מחברות לנצל את תקן 9 לחלוקת דיבידנד, שעשויה לפגוע באיתנות החברה. הפנייה לשר המשפטים היא בבחינת "טיפול ראשוני" בבעיה, ובמקביל עמלים ברשות ניירות ערך על תיקון לחוק החברות שישנה את מבחן הרווח לצורך חלוקת דיבידנד.
ברשות סבורים כי המבחנים הקיימים כיום בחוק החברות, שקובעים מתי חברה יכולה לחלק דיבידנד, אינם מתיישבים עם הוראות התקן החדש.
סתירה זו באה לידי ביטוי רק באחרונה, כאשר לפני כחודש הודיעה קבוצת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר כי היא בוחנת את אימוץ התקן, מה שיאפשר לה "להעלים" הפסדים "על הנייר" של 2.1 מיליארד שקל שרשמה החברה-הבת כור, כתוצאה מהשקעתה במניות הבנק השוויצרי קרדיט סוויס.
בכך תגדיל כור "יש מאין" את יתרת הרווחים הראויים לחלוקה כדיבידנד, ואם היא אכן תחלק אותם, יתרת המזומנים שלה תקטן והמינוף יגדל - תוצאה שברשות חושבים כי איננה רצויה.
המשקיעים יוכלו להתנגד
לפי התקנות שפרסמה היום רשות ניירות ערך שבראשות פרופ' שמואל האוזר, חברות שיאמצו את התקן יצטרכו לציין בכל דוח כספי מה הייתה יתרת הרווחים הראויים לחלוקה אלמלא אימוץ התקן. כן יצטרכו חברות כאלה לצרף נימוקים של הדירקטוריון שמסבירים כיצד עומדת החברה במבחני החלוקה ועל אילו הערכות התבססו כשאישרו אותה. אם נעזר הדירקטוריון בחוות-דעת חיצונית, הוא יידרש לצרף גם אותה לדיווח. על בסיס פרטים אלה יוכלו המשקיעים להתנגד לחלוקת דיבידנד על-ידי פנייה לבית המשפט.
סוגיית השפעתו של תקן 9IFRS עלתה על סדר היום של הרשות רק לאחרונה כאמור, אך כפי שציינו ישנן חברות נוספות שאימצו כבר את התקן, ובהן: בזן שבשליטת החברה לישראל של עידן עופר, הפטרוכימיים שבשליטת דיויד פדרמן, ביטוח ישיר שבשליטת משפחת שנידמן, דלק רכב שבשליטת גיל אגמון, מבני תעשייה שבשליטת אליעזר פישמן ואלקו החזקות שבשליטת גרשון זלקינד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.