עד היום, היה הטיעון של יו"ר קדימה, ציפי לבני, בקרב על ראשות המפלגה מול שאול מופז, שהיא מביאה יותר מנדטים ממנו. סקר גלובס-רפי סמית שומט את הטיעון הזה מתחת לרגליה הלא יציבות ממילא. לראשונה, לבני ומופז זוכים במספר זהה של מנדטים אם יעמדו בראש קדימה. מצד אחד, עם 13 מנדטים, קדימה נמצאת בנקודת שפל חסרת תקדים, מצד שני, מבחינת מופז זהו הישג משמעותי, שכן בסקרים שנעשו בשבועות האחרונים כוחו נאמד בטווח שבין 7 ל-9 מנדטים.
מדובר במפנה לא פחות מדרמטי עבור לבני, שעשוי למוטט את כל הנחות העבודה שהתגבשו במטה שלה בשבוע האחרון. עד עכשיו היא הייתה חזקה בתקשורת, והוא בשטח. הסקר הזה, שמתבסס על נתונים מהחודשים האחרונים, מצביע על מגמה ויכול לשנות את התמונה. עם זאת, מדובר בכוחות שקולים, שכל תזוזה במטוטלת עד הפריימריז יכולה להשפיע ולהטות את הניצחון לכאן או לכאן.
לנסוק מנקודת השפל
בשורה התחתונה, הקרב האמיתי הוא מי יוביל את המפלגה המרוסקת הזו החל ב-28 במארס. אמנם גם במלחמת לבנון רשמה קדימה התרסקות כואבת, שלא הפריעה לה מאוחר יותר לנסוק בבחירות 2009 ל-28 מנדטים, אולם נראה שמנקודת השפל הנוכחית יהיה קשה לה לצאת, בעיקר לנוכח כניסתם של שני השחקנים החדשים שמשחקים איתה על אותו המגרש, שלי יחימוביץ' ויאיר לפיד, שלא היו פה בבחירות הקודמות.
קשה לקבוע היום מי ינצח בעוד חודשיים בקרב על ראשות קדימה, אבל מה שברור הוא שאם היא תרצה לחזור לעמדת מפלגה מובילה, נכון לה מאבק קשה מאוד מול שני כוכבי ערוץ 2 שמכרסמים במעמדה.
הודעתו של לפיד על כניסתו לפוליטיקה לפני שבועיים לא מצליחה לשנות את המפה הפוליטית, אבל ממשיכה לפורר את גוש השמאל-מרכז. למעשה, שלוש מפלגות נלחמות על התואר המפלגה השנייה בגודלה, אולם הפער בינן לבין הליכוד, שמרחף מעל המערכת הפוליטית עם 30 מנדטים, כה גדול, עד שאף אחת מהן למעשה לא רלוונטית בקרב על ראשות הממשלה.
לא מסתפקים בפייסבוק
הלפיד עצמו מתחיל לאבד גובה, והשמרים שתפחו מתחילים לרדת באותה המהירות. עוד מוקדם לומר שהמומנטום נעצר, אבל שבועיים אחרי הודעתו על כניסה לחיים הפוליטיים כבר חלה נסיגה במעמדו, והוא גורף 11 מנדטים בלבד. יכול להיות שהציבור מצפה לשמוע מהמועמד החדש מהן עמדותיו בנושאים הכלכליים והביטחוניים ולהפסיק את ההתכתבות איתו בפייסבוק. הציבור רוצה לראות, לשמוע, לגעת.
לפיד יצטרך להבין שכדי להגיע למעמד צריך להזיע ולא בחדר הכושר של קאנטרי רמת אביב ג'. אולי כדאי שיתייעץ עם ידידתו יחימוביץ', בעלת ניסיון ביצירת מומנטום, שיכולה לספר לו איך מאבדים מנדטים בכזו מהירות. מ-20 המנדטים שגרפה לאחר ניצחונה בפריימריז לראשות העבודה, נשארו כרגע 15 בלבד. כדי לשוב להיות רלוונטית תיאלץ יחימוביץ' להיכנס לוויכוח בין קדימה ללפיד, שמובילים את השיח.
מי שמשפר עמדות הוא אריה דרעי. עד כה נתנו לו הסקרים הפנימיים במפלגות השונות בין 4 ל-7 מנדטים. לפי סקר גלובס-רפי סמית, כשהאריה השואג מצטרף לתמונה, הוא זוכה ל-10 מנדטים, כשמצביעי ש"ס ב-2009 מפצלים את הצבעתם. דרעי מקבל קולות גם מהליכוד וממצביעי מפלגות אחרות, בעוד שש"ס נשארת רק עם הגרעין שלה, ויורדת לכ-6 מנדטים.
התוצאה הזו היא גם טובה וגם רעה לדרעי. העובדה שהוא מביא יותר מנדטים מש"ס, תחסל כל סיכוי שהרב עובדיה יוסף יאפשר לו לרוץ ברשימה נפרדת כשהוא פוגע במפעל חייו של הרב. מצד שני, לראשונה הסקרים מנבאים כי צירוף של שתי הרשימות, ש"ס ודרעי יחד, מהוות כוח משמעותי של 16 מנדטים, שזה הרבה יותר ממה שיש לש"ס כיום.
דווקא הנתון הזה יכול לסייע בניסיון להדחת יו"ר ש"ס המכהן, אלי ישי, במטרה למנות תחתיו את דרעי, אולם העדפתו הראשונה של דרעי היא לרוץ ברשימה נפרדת, כדי להוכיח ציבורית את כוחו במנותק מהרב ומש"ס.
הצטרפות של דרעי יכולה להביא לרעידת אדמה לא קטנה. אם יחבור ללפיד, דבר שנראה כרגע לא סביר אבל גם לא בלתי אפשרי, השניים יכולים להביא למפלגה שתהווה תחליף לקדימה.
למי היית מצביע אם הבחירות היו נערכות היום / צלם: תמר מצפי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.