אירופה ננעלה בירידות לאחר האכזבה מהתמ"ג בארה"ב

כלכלת ארה"ב צמחה ברבעון הרביעי ב-2.8% - הצמיחה המהירה ביותר מזה שנה וחצי, אולם עדיין מתחת לציפיות ■ שיעור האבטלה בספרד טיפס לשיא של 15 שנה ■ סמסונג עמדה בציפיות האנליסטים ■ דראגי: "אירופה חייבת איחוד פיסקאלי"

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ו') בירידות שערים, לאחר פרסום נתוני הצמיחה בארה"ב לרבעון הרביעי של 2011, אשר אכזבו את המשקיעים כשהראו התרחבות של 2.8% לעומת הצפי ל-3%. זאת, בשעה שהמשקיעים עדיין ממתינים להתפתחויות במו"מ על חובותיה של יוון וגם להמשך פרסומי דוחות כספיים של חברות מובילות.

בזירת המאקרו, היום דווח ששיעור האבטלה בספרד טיפס ל-22.9% ברבעון האחרון של 2011, לעומת 21.5% ברבעון השלישי של השנה שעברה. זהו השיעור הגבוה ביותר מזה 15 שנה.

שרי האוצר של אירופה הסכימו שאין מקום להנפקת יורובונדס כל עוד אין חיזוק מוסדי אין כללים פיסקאלים ברורים ואין התקדמות לקראת מדיניות פיסקאלית מתואמת. כך עולה מפאנל בדאבוס שעסק במשבר. שרי האוצר של גרמניה צרפת וספרד הסכימו שאין מקום להרחבה פיסקאלית ולהגדלת הגרעון. עם זאת, שר האוצר של צרפת פרנסואה בארון קרא להגדיל את קרן ההצלה שכן לדבריו "ככל שאתה מגדיל את הקרן אתה מקטין את הסיכויים להשתמש בה". זאת בניגוד לעמדת גרמניה.

דראגי: "מדינות אירופה חייבות להתקדם לכוון איחוד פיסקאלי"

"המדינות עצמן חייבות לקחת אחריות לבצע קונסולידציה פיסקאלית", כך אמר היום נגיד הבנק המרכזי האירופי, מריו דראגי. "זה דבר בלתי נמנע ואין ברירה אחרת. אבל אכן זה דבר שלא תומך בצמיחה, ואין צורך להכחיש את זה. אבל המדינות הללו לא צמחו גם כאשר התשואות היו גבוהות ונמוכות, המסים היו גבוהים ונמוכים וההוצאה הייתה גבוהה וגם נמוכה. המסקנה: הצמיחה פחות קשורה לכל הפרמטרים הללו אלא יותר לאלמנטים מבניים שחייבים שינוי". "מדינות אירופה חייבות להתקדם לכוון איחוד פיסקאלי. אבל איחוד פיסקאלי זה לא "אתה מבזבז ואני משלם". זה כן קשור לסולידריות אבל לא ככה. אז השאלה שלכם בטוח היא: מה עושים עכשיו? אז יש את מה שנקרא כעת תוכניות הצלה (firewalls), צדעים שמיועדים לכבות שריפות נקודתיות"

"האירו צריך ליפול בחדות בשיעור של לפחות 30% וליישר קו עם הדולר האמריקני, אחרת גוש האירו יהיה אבוד", כך הזהיר אתמול (ה') פרופ' לכלכלה נוריאל רוביני בריאיון לרשת "בלומברג" בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. רוביני הדגיש כי רק ירידה חדה במטבע האירופי יכולה לשקם את היציבות והתחרותיות ביבשת המוכה והסובלת ממשבר חוב, מיתון והאטה.

היום פורסמו בארה"ב נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי של שנת 2011, מהם עולה כי כלכלת ארה"ב התרחבה בקצב המהיר ביותר מזה שנה וחצי. מדובר אמנם בנתון מעט פחות טוב מזה שחזו האנליסטים, אולם עדיין מדובר בצמיחה גבוהה בהרבה מזו של הרבעון השלישי. כלכלת ארה"ב צמחה בשלושת החודשים האחרונים של 2011 ב-2.8%, לעומת צמיחה של 1.8% בלבד ברבעון השלישי. מדובר בצמיחה איטית מעט מזו שציפו לה, של 3%. (לסיפור המלא)

המסחר בבורסות אסיה היום התאפיין במגמה מעורבת לאחר ירידות שערים שנרשמו בוול סטריט אתמול בסיום ועל רקע פרסום של נתוני מאקרו ודוחות כספיים.

המסחר בוול סטריט נסגר כאמור אתמול (ה') בירידות לאחר פתיחה חיובית. זאת על רקע דוחות כספיים מעודדים ועל רקע הודעת הפדרל ריזרב מיום ד' כי הבנק יותיר את ריבית ארה"ב ברמה אפסית של 0%-0.25% עד 2014.

"נראה שלאחר העליות של תחילת השנה נכנסנו לתקופה של התגבשות בשווקים. עם זאת, ההודעה של הפדרל ריזרב נותנת דלק להמשך העליות בשבועות ובחודשים הקרובים", כתבו כלכלני קרדיט אגריקול ללקוחותיהם.

בזירת המאקרו, ביפן דווח היום כי המכירות הקמעונאיות רשמו עלייה של 2.5% בדצמבר, לעומת החודש המקביל ב-2010. מדובר בעלייה החדה ביותר מאז אוגוסט 2010 והיא גבוהה מציפיות האנליסטים שעמדו על עלייה של 2.1%.

חברת סמסונג אלקטרוניקס דיווחה היום כי כי הרווח ברבעון הרביעי של 2011 גדל ב-17% והסתכם ב-4 טריליון וון (כ-3.6 מיליארד דולר). זאת בדומה לציפיות האנליסטים. ההכנסות התרחבו ב-13% לרמה של 47.3 טריליון וון.