המסחר באירופה ננעל היום (ד') בעליות שערים חדות, בהמשך לעליות שנרשמו אתמול. זאת, כאשר המשקיעים הגיבו היום לנתוני מאקרו חיוביים בעיקרם, הן בגוש האירו והן בארה"ב, שם סקר ה-ADP הצביע על 170 אלף מקומות תעסוקה חדשים שנוספו לסקטור הפרטי בחודש ינואר. כמו כן המשקיעים הגיבו בחיוב להתפתחויות האחרונות במו"מ בין ממשלת יוון לנושיה מהסקטור הפרטי, שם אמר שר האוצר כי ישנה הסכמה עם הנושים ל"תספורת" של 70%, ומושפעים מנתוני מאקרו חיוביים ובראשם מדד מנהלי הרכש בגוש האירו ובגרמניה שעלו מעל לציפיות. מדד הבנצ'מרק האירופי, ה-STOXX Europe 600 טיפס ביותר מ-3%.
תחילה ליוון, שעודדה בימים האחרונים את השווקים, שם הודיע אתמול שר החוץ במדינה כי היא נמצאת בשלב המכריע שלפני חתימה על הסכם עם נושיה. במסיבת עיתונאים שערך שר האוצר היווני אוונגלוס וניזלוס, הוא טען כי היקף התספורת שעליו הסכימו שני הצדדים עומד על 70% מהיקף האג"ח המוחזק על ידי הסקטור הפרטי. "אנו נמצאים צעד אחד לפני חתימת ההסכם, ואני אומר זאת כעת בצורה רשמית", אמר וניזלוס. בנוסף, הוא טען כי ככל הנראה מחזיקי החוב של יוון יחליפו את האג"ח שברשותם בסדרות אג"ח חדשות הנושאות ריבית נמוכה יותר, שאותן תנפיק ממשלת יוון במסגרת העיסקה.
בתוך כך, "בלומברג" דיווח היום כי מחזיקי האג"ח יקבלו חיזוק נוסף בדמות הקשר בין התשלום שיקבלו מחזיקי האג"ח לצמיחה הכלכלית ביוון, מה שעשוי להקל על הריבית הנמוכה שהם עתידים לקבל, כך מסרו גורמים המקורבים למשא ומתן המתנהל עם בעלי האג"ח.
אתמול נאם בכנס הרצליה ראש ממשלת יוון לשעבר, גאורג פפנדראו, שפינה לפני מספר חודשים את מקומו לטובת לוקאס פפדמוס. "אנו זקוקים לאינטגרציה רחבה יותר באירופה, או שנחזה בפירוקו", הזהיר ראש הממשלה היווני. "רעיונות דוגמת האירו-בונדס יסייעו להתמודד עם בעיית החובות והמיתון שתוקף את היבשת". "בשוק משותף עם מטבע משותף, לא הגיוני שמדינה ספציפית תישא בעלויות חוב מסוימות ואילו מדינה אחרת תישא בעלויות אחרות, עם ריביות אחרות", תקף פפנדריאו את המדיניות הפיסקאלית של האיחוד. "יהיה לעם היווני הרבה יותר קל לספוג את הכאב שבמיתון הצפוי לו, אם הוא יתרחש בהדרגתיות ואם הנטל יחולק גם בין שאר מדינות אירופה".
ממשלת פורטוגל יצאה היום בהנפקת אג"ח בהיקף של 1.5 מיליארד אירו (1.97 מיליארד דולר), אותה עברה בהצלחה - שהובילה לצניחת התשואות על סדרות האג"ח הממשלתיות שלה ל-3 ו-6 חודשים. פורטוגל מכרה אג"ח ממשלתיות ל-3 חודשים שנשאו תשואה ממוצעת של 4.068% לעומת תשואה של 4.346% בהנפקה קודמת, שנערכה לפי כשבועיים; התשואה הממוצעת על האיגרות ל-6 חודשים עמדה על 4.463% לעומת 4.74% בהנפקה קודמת.
מאקרו: שיעור האינפלציה נותר ללא שינוי
שיעור האינפלציה השנתי ב-17 מדינות גוש האירו נותר ללא שינוי בחודש ינואר - ברמה של 2.7%, ללא שינוי כאמור מחודש דצמבר - כך עולה מנתוני האיחוד האירופי שפורסמו היום. הנתון עמד בשורה אחת עם התחזיות בשוק, ונותר עדיין מעל יעד האינפלציה של הבנק המרכזי האירופי (ECB) שעומד על קצת מעל ל-2% (בשיעור שנתי). אולם, עדיין מדובר בנתון מעודד ביחס לאינפלציה בשיעור של 3% ששררה בממוצע בגוש האירו לאורך שנת 2011.
עוד בזירת המאקרו, התפרסם היום מדד מנהלי הרכש בגוש האירו לחודש ינואר, שהצביע על המשך התכווצות הנתון בחודש החולף - אולם בשיעור קל יותר מקצב ההתכווצות שלו לאחרונה. מדד מנהלי הרכש ב-17 מדינות גוש האירו עלה בינואר ל-48.8 נקודות מרמה של 46.9 נקודות בדצמבר, וכך הכה את הציפיות בשוק שחזו אומדן של 48.7 נקודות במדד.
בתוך כך, גם מדד מנהלי הרכש בגרמניה קפץ לרמה של 51 נקודות - לעומת רמה של 48.4 נקודות בדצמבר, בעוד קריאת המדד באיטליה, ספרד והולנד הצביעה על האטה בקצב ההתכווצות.
נעילה מעורבת באסיה
המסחר בבורסות אסיה ננעל היום במגמה מעורבת בהתאם למגמת המסחר בוול סטריט אמש. כאשר נתונים מעורבים בסין השפיעו רבות על כיוון המסחר. מדד מנהלי הרכש הרשמי במדינה עלה באופן מפתיע ל-50.5 נק' בחודש ינואר לעומת 50.3 נק' בחודש דצמבר ולמרות צפי לקריאה נמוכה הרבה יותר. הנתון המראה צמיחה בפעילות הייצור של סין הצליח לעודד במידה מסויימת את המשקיעים.
"למרות שהקריאה של מדד מנהלי הרכש הייתה טובה מהצפוי, נתוני המאקרו בחודש ינואר הם לא טובים", אמר כלכלן סין במריל לינץ'.
כאמור, מדד מנהלי הרכש שפורסם היום היכה את התחזיות שעמדו על קריאה של 49.5 נק' בחודש דצמבר. הערכות הן שסין אינה צפויה לשנות באופן משמעותי המדיניות שלה בטווח הקצר כאשר מדד מנהלי הרכש הוא מעל 50 נק'.
ענקית האנרגיה אקסון מובייל ריכזה עניין גם באסיה לאחר שדיווחה על דוחותיה הכספיים אמש והיכתה את התחזיות, שצפו רווח של 1.95 דולר למניה. בשורה התחתונה החברה דיווחה על רווח רבעוני של 9.4 מיליארד דולר, או 1.97 דולר למניה - עלייה של 2% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אז הרווח הסתכם ב-9.25 מיליארד דולר או 1.85 דולר למניה. הרווח לשנת 2011 הסתכם ב-41.1 מיליארד דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.