ההמולה שסובבת את הנפקת פייסבוק, הכוללת גם את הערכת השווי הנדיבה שהעניקו לה האנליסטים, דומה במידה רבה להתרגשות שהייתה סביב חברות ההייטק בסוף שנות ה-90, שהובילה לבסוף לבועת הדוט-קום, כך טוענים כלכלנים ואנליסטים שונים.
"זה מזכיר לי את בועת הדוט-קום וקיימת באוויר תחושה של דה ז'ה וו לתחילת שנות ה-2,000 אז היה טירוף גדול בהערכת שווי חברות ההייטק", אומר ריצארד האריס , מנהל בחברת ההשקעות שלטר. "אבל, כולם אוהבים את פייסבוק ובייחוד הילדים, כך שזאת הסיבה שאנו רואים כעת הערכת שווי גבוהה שכזאת".
החברה, בעלת הרשת החברתית הגדולה בעולם, שהחלה את דרכה כמעין גחמה סטודנטיאלית, מתכוונת לבצע הנפקה ראשונית בהיקף של 5 מיליארד דולר. אולם, לפי ההערכות עדיין לא נקבע מחיר המניה הסופי.
החברה שמוערכת בכ-75-100 מיליארד דולר, תהפוך את ההנפקה הראשונית לגדולה ביותר בהיסטוריה של ארה"ב. יחד עם זאת, האריס טוען כי קשה יהיה לומר שמאחורי הערכת השווי האסטרונומית הזו עומדים נתונים כלכליים מבוססים."היא מעוררת הרבה עניין והתרגשות, אך צריך לזכור שאין מאחוריה מוצר ממשי שאותו היא מוכרת וההכנסות שלה עדיין קטנות, כך שההערכה הזו נראית מוגזמת והמרוויחים העיקריים יהיו בנקאי ההשקעות שיבצעו את ההנפקה", הוא מוסיף.
מנגד, טוען אליסון דין, יועץ כלכלי בחברת וריק השקעות, כי פייסבוק היא החברה הגדולה בתחומה, ועם פוטנציאל פרסום אדיר, שכן היא פונה לכל הגילאים ולכל המגזרים כך שלפרסם דרכה יהיה דבר מאוד יעיל עבור המפרסמים ורווחי מאוד עבור פייסבוק. "גם כשגוגל הפכה לחברה ציבורית, המשקיעים חשבו שהם משלמים מחיר גבוה מדי עבור מניותיה", הוסיף דין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.