עודף גדול מאוד של 6.6 מיליארד שקל נרשם בתקציב המדינה בחודש ינואר - כך עולה מאומדנים ראשונים שהוכנו באגף החשב הכללי במשרד האוצר. זאת, בעיקר בשל עלייה בהיקף גביית המסים. חברות במשק הקדימו חלוקת דיבידנדים, מה שתרם רבות להכנסות המדינה.
בולטת במיוחד הגבייה משוק ההון, שהסתכמה ב-426 מיליון שקל בינואר, זינוק בשיעור של 68% לעומת ינואר 2011. באוצר מסבירים כי העלייה נובעת היא מגביה עודפת בגין מכירה רעיונית של ני"ע, על רקע שינוי בשיעורי המס על הון. הגבייה משוק ההון כלולה בגביית הניכויים.
גם ההכנסות ממס הדלק עלו ב-3.6% בינואר (לעומת ינואר 2011) והסתכמו ב-1.5 מיליארד שקל. מדובר בקצב שנתי של כ-18 מיליארד שקל בשנה, אם כי באוצר טוענים כי חודש ינואר הינו חודש חזק באופן מסורתי מבחינת הכנסות ממס הדלק.
מנגד, ההכנסות ממיסוי מקרקעין הסתכמו בינואר בכ-511 מיליון שקל, ירידה ריאלית של 28.2% לעומת ינואר 2011. מניתוח לפי סוגי מס עולה כי במס שבח נרשמה ירידה של 21% ובמס רכישה נרשמה ירידה בשיעור של 33%. הירידה בגביה הקיפה את כל האזורים למעט באר שבע. בולטת במיוחד ירידה של 50% באזור תל אביב, אזור המרכז קרוב לרבע מסך הגביה הארצית.
בסך הכל בינואר היה לממשלה עודף בפעילותה התקציבית בסך של 6.6 מיליארד שקל ועודף של 7.2 מיליארד שקל בפעילות למימון הכוללת מתן אשראי נטו. נזכיר כי בשנת 2011 מתוכנן על פי התקציב המקורי גירעון שנתי בסך של 18.4 מיליארד שקל.
עוד מציינים באוצר כי בפעילות המימונית של הממשלה היה גיוס הון נטו בהיקף כולל של כ-7.2 מיליארד שקל, מזה גיוס נטו בחו"ל של כ-5 מיליארד שקל בעקבות הנפקה מוצלחת בניו-יורק בסך של כ-1.5 מיליארד דולר וגיוס הון נטו מקומי של כ-2.7 מיליארד שקל. ההכנסות ממכירת קרקע הסתכמו ב-500 מיליון שקלים.
הקדמת חלוקת דיבידנדים הקפיצה את ההכנסות
סך ההכנסות ממסים הסתכמו בכ-23.1 מיליארד שקל, לעומת 19.4 מיליארד שקל בינואר אשתקד. הכנסות מסים ישירים (מס הכנסה) הסתכמו בכ-12.6 מיליארד שקל לעומת 9.1 מיליארד שקל בינואר אשתקד. הגבייה הגבוהה מוסברת ממיסוי הנובע מהקדמת חלוקת דיבידנד עקב השינוי בגובה המס. הכנסות מסים עקיפים (מכס ומע"מ) הסתכמו בכ-10 מיליארד שקל לעומת 9.9 מיליארד שקל בינואר אשתקד. רמת החזרי המס היו החודש גבוהים במיוחד הן במסים ישירים והן בעקיפים.
בפעילות מקומית היה לממשלה עודף של 6.1 מיליארד שקל ובפעילותה בחו"ל עודף של כ-400 מיליון שקל. באוצר מסבירים כי עודף תקציבי אופייני לחודשי ינואר עקב הוצאה עונתית נמוכה. בנוסף, הייתה בינואר השנה גביית מסים גבוהה מהחזוי.
בחודש ינואר הסתכמו סך הוצאות הממשלה ב-17.8 מיליארד שקל. מזה, הוצאות המשרדים ללא מתן אשראי בכ-14.7 מיליארד שקל, רמה גבוהה ב-4.9% בהשוואה לינואר אשתקד. תשלומי הריבית הסתכמו בכ-3.1 מיליארד שקל.
הכנסות המדינה ממסים בחודש ינואר 2012
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.