אירופה ננעלה בירידות שערים - עדיין אין הסכם ביוון

אמש דווח כי יוון הגיעה להסכם עם הבנק המרכזי האירופי לגבי קיצוץ החוב היווני שהוא מחזיק ■ הדיונים הפנים-יווניים בנוגע לרפורמות לא הניבו תוצאות עדיין ■ נוקייה הודיעה כי היא מפטרת כ-4,000 עובדים

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ד') בירידות שערים, על רקע האכזבה מכך שעדיין לא הושג הסכם פנים-יווני באשר לרפורמות שעל המדינה לבצע כדי לקבל את חבילת הסיוע לה היא זקוקה. זאת, לאחר שהבנק המרכזי האירופי, המחזיק באג"ח של ממשלת יוון הסכים לקצץ כ-11 מיליארד אירו בחוב שהוא מחזיק. בסיום היום המשקיעים לא התרשמו מדיווחים שהגיעו מכיוונה של סין, לפיהם הכלכלה השנייה הגדולה בעולם, תזרים לאירופה כ-100 מיליארד אירו כדי לסייע לה להיחלץ מהמשבר.

אמש פורסם ב"וול סטריט ג'ורנל", כי הבנק המרכזי האירופי (ECB), שמחזיק כמות גדולה של אגרות חוב ממשלתיות יווניות, מוכן לוויתורים שעשויים לסלול את הדרך להסדר חוב ביוון. במסגרת ההסדר, יופחת החוב של יוון בעקבות "תספורת" למחזיקי האג"ח שלה (בעיקר בנקים מסחריים והבנק המרכזי האירופי). ההסכמה של הבנק המרכזי עשויה להפחית את החוב של יוון ב-11 מיליארד אירו על האג"ח המוחזקות על ידו, מה גם שהיא מקדמת את השיחות עם הבנקים להסדר חוב שבמסגרתו עשויה יוון לבצע "תספורת" של 100 מיליארד אירו לבנקים המחזיקים את האג"ח שלה.

יחד עם זאת, יוון עדיין תצטרך לעמוד בתנאי השני שהציבו לה נציגי ה"טרוייקה", לפני שתוכל לקבל את חבילת החילוץ בהיקף של 130 מיליארד אירו. קרי, יוון תצטרך לבצע רפורמות מקיפות הכוללות קיצוצים כואבים כדי שתוכל לקבל את חבילת החילוץ. נציגי המפלגות הגדולות ביוון שהחלו בדיונים קדחתניים לפני מספר ימים כדי ליצור הסכמה רחבה לגבי אותן רפורמות, עדיין לא הגיעו לתוצאות ממשיות והם אמורים לשוב ולחדש את הדיונים גם היום.

"סין תסייע לאירופה לפתור את בעיות החוב שלה ע"י כך שתשקיע בכ-100 מיליארד אירו (132 מיליארד דולר), כך אמר היום ל"בלומברג" יואן גנגמינג, כלכלן בכיר באקדמיה של סין למדעי החברה. הכלכלן הסיני המוערך טען כי ההשקעה הסינית תופנה ככל הנראה לקרן החילוץ האירופית. אנליסטים העריכו בעבר כי סיוע של סין, מחזיקת ייתרות המט"ח הגדולה בעולם, עלול לסייע במהירות רבה יותר לחילוצה של אירופה מהמשבר שבו היא מתבוססת. (לסיפור המלא)

הבנק המרכזי של בריטניה צפוי להודיע היום על הרחבת תוכנית ההקלה הכמותית שלו, שעה שבריטניה סובלת מהתכווצות הצמיחה שלה. אנליסטים מצפים כי הבנק יוסיף 50 מיליארד ליש"ט (79.4 מיליארד דולר) לתוכנית רכישת האג"ח שלו, ובכך זו תגדל ל-325 מיליארד ליש"ט - יותר מ-20% מהתמ"ג הבריטי השנתי. שיעור הריבית צפוי להישאר ברמתו, 0.5%.

המאזן המסחרי של גרמניה

בזירת המאקרו פורסם היום המאזן המסחרי של גרמניה לחודש דצמבר, כאשר התחזיות צפו מאזן מסחרי חיובי בהיקף של 14.1 מיליארד אירו, אך הנתון איכזב מעט והצביע על מאזן מסחרי חיובי של 13.9 מיליארד אירו. כלומר בחודש החולף, היקף הייצוא של המדינה הצטמצם.

עוד בגרמניה, היום מתכננת הכלכלה החזקה ביבשת לגייס הון בהיקף של 4 מיליארד אירו באמצעות הנפקת אג"ח ל-5 שנים.

מניות הפיננסים מובילות העליות; נוקייה דועכת

חברת נוקיה הודיעה היום על קיצוץ רחב של 4,000 משרות בשלושה מפעלים.החברה הודיעה על התוכנית לבצע שינויים כדי לבחון את פעולות הייצור של הסמארטפונים במטרה להגביר את התחרותיות בשוק המכשירים הסלולריים.

השוורים דהרו באסיה

המסחר בבורסות אסיה ננעל בעליות שערים של עד 2%, בהובלת מניות הרכב. התקדמות בשיחות ביוון לקראת גיבוש הסכם שיבטיח חבילת חילוץ למדינה, יצרה סנטימנט חיובי בבורסות היבשת.

הערכות בשוק הן כי למרות שטרם הושג הסכם ביוון, הדיווחים על התקדמות יצרו סנטימנט חיובי לקראת חבילת חילוץ ליוון ומניעת חדלות פירעון. גם עליות קלות בוול סטריט אמש דחפו מעלה את השווקים.

" למרות שהחוסר וודאות בנוגע למשבר האירופי עדיין נותרה גבוהה, המשקיעים מתעודדים מההתקדמות שהציגה אמש יוון בגיבוש ההסכם עם הנושים שלה", אומר פיטר לאי, אנליסט מבית ההשקעות DBS.

"המשקיעים מתעודדים גם מהנתונים הכלכליים של סין ומצפים בכליון עיניים למדד המחירים לצרכן שיפורסם ביום ה', כאשר קיים קונצנזוס בקרב האנליסטים כי האינפלצייה הסינית היא תחת שליטה, מה שיעניק לבנק המרכזי הסיני מרחב נשימה בכל הקשור להורדת יחס הרזרבה של הבנקים, עניין שלדעתנו יתרום לסנטימנט החיובי של אסיה".

יצויין כי מדד ה-MSCI Asia Pacific עלה ב-17% מהשפל של שנתיים שנרשם בחודש אוקטובר האחרון. העליות סימנו התקרבות לשוק שורי מבחינת המשקיעים. (עלייה של 20% בתקופת זמן זו היא בבחינת שוק שורי).

טויוטה ריכזה עניין רב לאחר שדיווחה על ירידה ברווח הנקי ברבעון הרביעי אך יחד עם זאת, העלתה את תחזית הרווח השנתית.