"מניות פני הן הימור לפראיירים; עדיף לגרד לוטו"

ג'ונתן הואניג, מנהל בקרן הגידור Capitalistpig, מזהיר דווקא עכשיו ממניות קטנות מאוד, ומסמן את אלו שעלולות להפיל אתכם בפח

הראלי הנוכחי בשווקים עלול לא פעם להוות מלכודת למשקיעים המחפשים אפיקים שיאפשרו להם להשקיע מעט ולקבל בתמורה הרבה יותר, או במילים אחרות לשחק במסלול הספקולטיבי. אחד מאפיקים אלו הן מניות הפני (Penny Stocks), המוגדרות באתר הרשות האמריקנית לניירות ערך (SEC) כמניות הנסחרות בפחות מ-5 דולר.

מדובר בדרך כלל במניות של חברות קטנות מאוד (Micro Cap), בעלות שווי שוק שבין 50 ל-250 מיליון דולר. בהתאם, הן מתאפיינות בשווי שוק, מחזורי פעילות ותנודתיות נמוכים, ונסחרות לרוב מחוץ לבורסות הגדולות.

עיקר הבעיה עם מניות מסוג זה היא הסחירות הנמוכה שלהן והשקיפות המוגבלת. מנגד, מחירן הנמוך מאפשר למשקיע לרכוש כמות גדולה מאוד מהן תמורת מעט כסף יחסית. יתרון נוסף שעשוי לעמוד למניות אלו הוא טרנד המיזוגים והרכישות הנוכחי, כאשר חברות גדולות בעלות הון נזיל רב בקופתן עשויות לראות בהן יעדי רכישה, לרוב מעל מחיר השוק הנוכחי שלהן.

אם שואלים את ג'ונתן הואניג, מנהל בקרן הגידור Capitalistpig, מניות הפני אולי זולות, אך אין להקל ראש בסיכונים שהן טומנות. "כמעט בכל המקרים, מניות זולות הן כאלו מסיבה מסוימת", מסביר הואניג באתר SmartMoney, שכן ברוב הפעמים מדובר במניות שאלפי אנשים בחרו להיפטר מהן, כך שככל הנראה לא טמון בהן אוצר. "למניות פני יש סיכוי טוב יותר להגיע למחיר אפס, מאשר להפוך לצ'יפוטל-גריל הבאה", הוא אומר בכוונו למנייתה של רשת מסעדות המזון המקסיקני המהיר בארה"ב (סימול: CMG) שהוכתרה כסיפור הצלחה. זאת, לאחר שבשנת 2006 הונפקה ב-22 דולר לפי מכפיל רווח של 32, והיום נסחרת סביב 370 דולר למניה - נסיקה של 648%.

אטרקטיביות מסיבות לא נכונות

"תהיתם פעם מדוע למשקיעים מוסדיים יש מדיניות שלא לקנות מניות שמחירן נמוך מ-5 דולר?", אומר הואניג, ועונה כי "כשיש אלפי סיכונים אפשריים ומגוון רחב של אפשרויות, אין סיבה לבחור באפשרות הגרועה ביותר. במציאות, מניות פני אטרקטיביות מכל הסיבות הלא נכונות, שבראשן הדחף הלא רציונלי של משקיעים לקנות הרבה מניות של משהו, כל דבר, אפילו אם זו מניה שעולה 75 סנט".

בהקשר זה, מזכיר הואניג את מניית גיאו-מט (GeoMet, סימול: GMET) - חברה העוסקת בחיפוש והפקת גז טבעי ממצבורי פחם ומתאן בארה"ב, שמנייתה עלולה להימחק מהמסחר בנאסד"ק. "משקיע יכול לקנות 150 מניות של גיאו-מט, במחיר ששווה למניה אחת של חברת האנרגיה שברון (Chevron). אבל צריך לזכור - כשההשקעה גרועה בבסיסה, לכמות אין שום יתרון", הוא אומר.

הואניג מסביר כי המשקיעים נוטים לכיוון הפנטזיה של רווח מהיר ממניות הפני, מתוך אמונה כי מספיק שהן יעלו רק בכמה סנטים כדי לגרוף רווח משמעותי. "מדובר בחזיון תעתועים" הוא מדגיש, "זו פנטזיה שמתגשמת לעיתים נדירות בלבד". לדבריו, הנזילות הנמוכה במניות הפני משמעותה שעלות עסקה של כניסה או יציאה מפוזיציה עשויה להגיע לכ-5% מסך העסקה עצמה, מה שהופך את כל העסק ללא רווחי כמעט.

למשקיעים קשה לגרוף רווחים אמיתיים בשווקים כתוצאה מזינוק ביום אחד, הוא מדגיש, ומדובר במגמות שנמשכות לאורך זמן. "מאחר ששקיפותן של מרבית מניות הפני מוטלת בספק, רבות מהן פשוט נעלמות לגמרי", הוא מזהיר.

הואניג מזכיר מניות פני נוספות, בהן ג'יגה-טרוניקס (Giga-Tronics, סימול: GIGA) ואינובארו (Innovaro, סימול INV). שתי מניות אלה, הנסחרות ב-1.4 דולר ו- 0.9 דולר בהתאמה, הן לטענתו הימור כושל ברוב המקרים: "הסיכויים נערמים כנגד הצלחתם של המשקיעים, וזו בדיוק הסיבה מדוע המנוסים שבהם משתדלים להימנע מהשקעות כאלה לחלוטין".

בשורה התחתונה, מסכם הואניג, "מניות הן כמו סושי: אתה לא רוצה למצוא 'מציאה' או לקנות משהו בהנחה מהמדף. לכן, מניות פני הן הימור קלאסי בשביל פראיירים. עדיף כבר לגרד כרטיסי לוטו".

להיזהר
 להיזהר