קרן יוזמה מנהלת משא ומתן מתקדם למכירת רוב אחזקותיה בחברת האינטרנט הישראלית קונדואיט (Conduit), כך נודע ל"גלובס". התמורה הצפויה בעסקה מוערכת ב-200-250 מיליון דולר. הקונה הפוטנציאלית היא קרן השקעות זרה שפועלת בהיקפים גדולים, ומנהלת נכסים בהיקפים של עשרות מיליארדי דולר. יוזמה השקיעה כמיליון וחצי דולר בקונדואיט בתחילת דרכה, בשנת 2006 בתמורה לכ-9% מהחברה. קונדואיט נבחרה לאחת מחברות הסטארט-אפ המבטיחות של "גלובס" בשנת 2011.
התשואה של יוזמה בעסקה - יותר מאשר פי 200 על הכסף או 20,000% - יוצאת דופן. בהון סיכון הישראלי לא זכורות עסקאות כאלה, אפילו לא בימי כרומטיס העליזים בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת. המרוויחים הגדולים מהעסקה הצפויה הם משקיעי יוזמה, שבראשם קרן עופר היי-טק של האחים עופר, שמחזיקה כ-30-40% מיוזמה. עבור עופר היי-טק, שהשקיעה כ-20 מיליון דולר בקרן יוזמה השלישית, תהווה מכירת חלקה של הקרן בסטארט-אפ החזר מכובד בפני עצמו, ללא כל קשר להשקעות נוספות שביצעה הקרן.
קונדואיט היא אחת החברות המרשימות שפעילות בגל הנוכחי של ההיי-טק המקומי. השווי המסתמן של העסקה - סביב 2.5 מיליארד דולר - ממצב אותה כאחת מחברות ההיי-טק הגדולות בישראל מאז ומעולם.
לאחרונה הודיעה קונדואיט על מיתוג מחדש שכולל מספר פעילויות מלבד סרגל הכלים, בתחום המובייל והרשתות החברתיות. כמו כן, היא פיתחה פלטפורמה שמאפשרת לספקי תוכן לפתח אפליקציות תוכן באותו האופן כמו סרגלי הכלים. החברה, כך מסר שילה בראיון לאחרונה, מוכרת בהיקפים של מאות מיליוני דולרים בשנה.
המשקיעים לא נהנו מהערך
למרות ההצלחה הניכרת של החברה, המשקיעים - בעיקר יוזמה וקרן בנצ'מרק - וכן העובדים, לא נהנים מהערך הרב שנוצר על-ידי אקזיט, לא בדרך של יציאה להנפקה ולא בדרך של מכירת החברה. רונן שילה מנכ"ל החברה התבטא בנושא ואמר לגלובס כי "אני לא לוקח את החברה להנפקה. אני יודע שמבחינת ההון סיכון הנפקה היא ה-Home Run האמיתי, אבל בסופו של דבר הם יכולים לממש די מהר ואנחנו נשארים עם האלונקה. גם אנחנו - ההנהלה והמייסדים - עשינו כסף ברמה האישית ואנחנו פה. הם יקבלו את ההזדמנות שלהם לממש".
כחלק מאותם מאמצים לאפשר למשקיעים ולעובדים מימוש מסוים, חילקה החברה בשנה שעברה דיבידנד בהיקף של 200 מיליון שקל לבעלי המניות ולחלק ניכר מהעובדים. עם זאת, קרן יוזמה - שיצאה לדרך בשנת 2001 עם היקף של כ-50 מיליון דולר - מגיעה לסוף ימיה והקרן מנסה לממש את האחזקות, אינטרס ברור בעיקר כאשר מדובר באחזקה מוצלחת. הבעיה במימוש שכזה הוא השווי הגבוה. למרות שיוזמה ניהלה שיחות עם מספר גופים שביכולתם לבצע את העסקה, ייתכן שהמימושלא יצא לפעול בזמן הקרוב.
יוזמה התחילה כקרן ממשלתית
קרן יוזמה החלה לפעול בשנת 1992. הקרן הראשונה הייתה יוזמה ממשלתית כאשר יגאל ארליך, מייסד הקרן, שותף ויו"ר קבוצת הקרנות, היה המדען הראשי וסבסד השקעות זרות בהיי-טק הישראלי באמצעות הקמת קרנות הון סיכון מקומיות. בשנת 1997 נרכשה הקרן על-ידי קבוצת עופר בתמורה לכ-50 מיליון שקל, והקרנות הבאות - שתפקדו כקרנות הון סיכון רגילות - נעשו בשיתוף עם עופר היי-טק, זרוע ההשקעות בהיי-טק של קבוצת עופר.
עולם ההון סיכון הישראלי ירד בשנים האחרונות מגדולתו. הסיבה העיקרית לכך היא השורה התחתונה: נדיר מאוד למצוא היום אקזיטים גדולים, כאלו שמספקים החזרים של פי כמה על הקרן שהושקעה. באופן אירוני, דווקא הקרן שהניעה את גלגלי ההון סיכון הישראלי בתחילת שנות ה-90 - יוזמה - היא זו שמספקת החזר יוצא דופן למשקיעים.
יגאל ארליך סירב להגיב לידיעה.
עופר היי-טק: מבטר פלייס ועד קונדואיט
קרן עופר היי-טק הוקמה בתוך קבוצת האחים עופר ב-1997. הקרן השקיעה מאות מיליוני דולרים בחברות בנות. רוב ההשקעות בוצעו בתחום מדעי החיים, ומעטות בתחום התקשורת, ה-IT והקלינטק. כיום הקרן אינה משקיעה באותו הקצב כבעבר, אלא בעיקר מטפחת את השקעותיה. יו"ר החברה הוא אודי אנג'ל והמנכ"ל הוא יואב דופלט. כיום מחזיקים בחברה עידן עופר ואודי אנג'ל בחלקים שווים.
החברות הבולטות בקבוצה הן מיזם בטר פלייס במשותף עם שי אגסי, לומניס, MGVS, אנזימוטק, ASI, כיאזמה ואנג'יוסלייד. הקרן הייתה שותפי לאקזיטים ב-ECI, ביוסנס, טכנומטיקס, רימון מדיקל, רדיאנסי, אינפלואנס, וטלהגייט. כמו כן משקיעה עופר היי-טק בקרנות הון סיכון אחרות, בהן יוזמה שדרכה ביצעה את ההשקעה בקונדואיט.
שיתופי פעולה עם גוגל ומיקרוסופט
רונן שילה, המנכ"ל, הקים את קונדואיט בשנת 2005 עם שותפיו דרור ארז וגבי בילצ'יק. פלטפורמת התוכנה שמספקת קונדואיט מאפשרת לספקי תוכן ומפרסמים בכלל לבנות, ללא מאמץ, סרגל כלים, על מנת לחזק את הקשר עם המשתמש, שמצרף את סרגל הכלים לדפדפן.
לקונדואיט היו הכנסות כמעט מיום הקמתה, באמצעות שימוש באופציות פרסום שונות על גבי סרגל הכלים שהתוכנה שלה מספקת. אלא שתיבת החיפוש שמשולבת בסרגל, הייתה המנוע האמיתי מאחורי ההתפתחות שלה. ב-2006 הפכה החברה לשותפה של גוגל ומאוחר יותר חברה למיקרוסופט בעקבות האינטרס של ענקית התוכנה לקדם את מנוע החיפוש בינג.
בעלי המניות המרכזיים בקונדואיט
קונדואיט מתוך גלובס
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.