"חברת החשמל נתנה מתנה לפנסיונרים האמריקנים"

כך אומר גורם בשוק ההון על הריבית הגבוהה שבה גייסה חח"י חצי מיליארד דולר בארה"ב ■ מוסדיים מישראל השתתפו בגיוס, למרות שלא יהיו בעלי זכויות נשייה כמו מחזיקי האג"ח האמריקנים

לפני יומיים השלימה חברת החשמל (חח"י) הנפקת אג"ח בארה"ב, שהוכתרה על-ידיה כ"הצלחה", לאחר שזכתה לביקושים של פי שבעה מהיקף האג"ח שהוצעו. הגיוס בוצע בחו"ל בין היתר עקב רצונה של חח"י לגוון את רשימת המשקיעים באג"ח החברה (סה"כ כ-30 מיליארד שקל חוב).

על מנת למשוך את המשקיעים הזרים להנפקה, נאלצה חח"י להציע תנאים אטרקטיביים במיוחד. חח"י גייסה 500 מיליון דולר באג"ח לחמש שנים, הנושאות ריבית דולרית של 6.7%, המגלמת מרווח של כ-4% מעל אג"ח ממשלת ישראל באותו מח"מ.

כדי למנוע את השתתפותם של המוסדיים הישראליים, החברה כללה בתשקיף שלה הערה שלפיה הם אינם רשאים להשתתף בהנפקה, וכי אם בכל זאת ישתתפו בה, לא יהיו להם זכויות נשייה כמו כל מחזיק אג"ח אחר. במילים אחרות, אם חברת החשמל לא תעמוד בהתחייבויותיה, מחזיקי אג"ח ישראלים שרכשו אג"ח אלו יישארו בידיים ריקות.

ואולם, האיסור הגורף והסיכון שבהשקעה כזו לא הרתיע את המשקיעים הישראלים, ול"גלובס" נודע כי גופים מוסדיים ישראליים הזרימו חלק ניכר מהביקושים בהנפקה. כיוון שבארה"ב שיטת החיתום היא שונה, והחתמים מחליטים למי להקצות את הסחורה, בפועל קיבלו המוסדיים הישראליים שברירי אחוזים מההזמנה שלהם, או לא קיבלו כלל. חתמי ההנפקה היו בנקי ההשקעות ברקליס ו-UBS.

"חברת החשמל נתנה מתנה", הגדיר היום גורם בשוק ההון את הריבית הגבוהה שבה גויסו האג"ח, "אולם היא ניתנה ברובה לפנסיונרים האמריקנים". יום לאחר ההנפקה כבר זינקו האג"ח בכ-1.5%, והן נסחרות כעת במחיר של 101.5 סנט.

"התמחור לא היה ראוי"

מנהל השקעות בכיר באחד מהגופים המוסדיים העריך היום כי כאשר אג"ח מזנקת בשיעור כה חד תוך יום אחד, תמחור ההנפקה מראש לא היה ראוי. "ההנפקה הייתה צריכה לצאת במחיר נמוך יותר", אמר אותו גורם, והסביר כי המחיר הגבוה פוגע במשקיעים הנוכחיים של החברה, שנטלה אשראי "יקר".

הגיוס הנוכחי הגיע על רקע ההרעה במצבה הפיננסי של החברה בשנה החולפת, לנוכח הפסקת הזרמת הגז המצרי ומורכבות גיוסי החוב שלה בשוק המקומי. חברת החשמל, הנמצאת בבעלות המדינה, נסחרת בבורסה באמצעות 11 סדרות אג"ח שמרביתן נסחרות במסגרת "רצף מוסדיים". לחח"י מצבת חובות ענקית של לא פחות מ-63 מיליארד שקל, כאמור כמעט מחצית מהן באג"ח.

בשנת 2011 גייסה החברה כ-4 מיליארד שקל בשוק ההון המקומי, והיא צריכה לגייס סכום הרבה יותר גבוה גם ב-2012, על מנת לקיים את צרכיה הפיננסיים. אך גם אם תצליח בכך, מצבה עלול להידרדר: נכון לסוף הרבעון השלישי (לפני ההנפקה הנוכחית) היו בקופת חח"י כ-1.5 מיליארד שקל, ובהמשך היא נטלה הלוואה של מיליארד שקל מבנק הפועלים. השנה היא צריכה להחזיר 3.7 מיליארד שקל, כך שהפער התזרימי עדיין גדול.