אירופה ננעלה במגמה מעורבת; המשקיעים חוששים מיוון

דיווח ברויטרס טוען ששרי האוצר של אירופה שוקלים לדחות את מתן חבילת הסיוע ליוון עד אפריל, עקב חוסר שביעות הרצון מההנהגה הנוכחית ■ נתוני הצמיחה של כלכלות אירופה מוסיפים לסינטמנט החיובי

המסחר באירופה נחתם היום (ד') במגמה מעורבת, זאת בעקבות הדיווחים לפיהם האיחוד האירופי שוקל לדחות את מתן חבילת הסיוע ליוון למועד מאוחר יותר. יחד עם זאת, המשקיעים התעודדו בעקבות ההודעה של נגיד הבנק הסיני על כוונת מדינתו לתמוך משמעותית באירופה על מנת לעזור לה לצאת ממשבר החוב שלה. היום פרסמו הכלכלות הגדולות בגוש האירו את נתוני הצמיחה שלהן והציגו נתונים טובים מהצפוי - עניין שתרם למגמה המעורבת במדדים.

אמברגו הנפט של האיחוד האירופי על איראן אמור להיכנס לתוקפו בחודש יולי, אך הרפובליקה האיסלאמית נקטה היום צעד מקדים ומפסיקה את אספקת הנפט לאלתר ל-6 מדינות באירופה: צרפת, ספרד, איטליה, יוון, הולנד ופורטוגל. כך על פי דיווח ברשת Press TV האיראנית. (לסיפור המלא)

מוקדם יותר הבוקר נגיד הבנק הסיני זו שויצ'אן נשא דברים שבמסגרתן הביע אמון ביכולתה של היבשת האירופית לצאת ממשבר החוב שנקלעה אליו והודיע שממשלתו מתכוונת להגביר את הסיוע שלה לאירופה השקועה בחובות. שויצ'אן גם שיבח את המדיניות המוניטארי של הבנק המרכזי האירופי שכללה בין היתר הורדת הריבית בגוש האירו לשפל של 1% וכן השקת תוכנית ההלוואות לטווח ארוך לבנקים הגדולים ביבשת.

"סין יכולה להעלים את כל הבעיות של אירופה", אמר פטר ג'ולי, מנהל מחלקת מחקר באוסטרליה בנק. "יש לסינים כסף. האפשרות כי סין תשתתף במינוף קרן החילוץ האירופאית (EFSF), ממתנת חלק מהנהירה לעבר נכסים בטוחים כמו אג"ח ממשלתיות".

נקודה נוספת לאופטימיות בשווקים הייתה נתוני הצמיחה שהציגו הכלכלות החזקות בגוש האירו. כלכלת האיחוד האירופי התכווצה ב-0.3% ברבעון הרביעי של שנת 2011 לעומת צפי להתכווצות בשיעור של 0.4% ברבעון.

הכלכלה הגרמנית התכווצה ב-0.2% ברבעון הרביעי של 2011 - פחות מהציפיות שדיברו על התכווצות של 0.3% - לעומת צמיחה של 0.6% ברבעון השלישי של אותה שנה. הכלכלה הצרפתית, שהינה הכלכלה השנייה בגודלה בגוש האירו אחרי גרמניה, צמחה במפתיע ב-0.2% ברבעון הרביעי של 2011, לעומת התחזיות שדיברו על התכווצות.

לעומתם, הכלכלה האיטלקית, הכלכלה השלישית בגודלה באירופה, התכווצה זה הרבעון השני ברציפות ב-2011. הכלכלה התכווצה ב-0.7% ברבעון הרביעי בהשוואה לרבעון הקודם - אז התכווצה הכלכלה האיטלקית ב-0.2% בלבד. התחזיות המוקדמות עמדו על התכווצות בשיעור של 0.4% ברבעון. בשיעור שנתי התכווצה הכלכלה האיטלקית ב-0.5% בהשוואה לשנת 2010.

מנגד, ההודעה אתמול על ביטול פגישת שרי האוצר של אירופה שהייתה אמורה להתקיים היום בבריסל הוסיפה לחוסר הוודאות בעניין עתידה הכלכלי של יוון. ראש הפורום של שרי האוצר האירופי וראש ממשל לוקסמבורג, ז'אן-קלוד יאנקר, טען שהסיבה לביטול הפסגה נובעת מכך שממשלת יוון לא סיפקה הוכחות מספקות ליכולתה לעמוד בתוכנית הצנע שאשירו.

היום נודע ששרי האוצר של אירופה יקיימו בשעה 18:00 שעון ישראל שיחת ועידה טלפונית ובה ידרשו מיוון לבצע עוד קיצוצים בתקציב המדינה כתנאי לקבלת חבילת הסיוע. אולם דיווח של השעות האחרונות מרויטרס הצביע על כך שנשקלת האפשרות לדחות את מתן חבילת הסיוע למדינה עד לאחר הבחירות לראשות הממשלה במדינה, בעקבות חוסר שביעות רצון מההנהגה הנוכחית.

יוון צריכה נואשות את חבילת הסיוע העומדת על 130 מיליארד אירו על מנת להימנע מחדלות פרעון כבר בחודש הבא כשיגיע מועד פרעון אגרות חוב בהיקף של 14.5 מיליארד אירו. בשעות המאוחרות של יום ראשון אישר הפרלמנט את תוכנית הצנע של המדינה, ובכך קיוו ביוון שנסללה הדרך לקבלת החבילה המיוחלת, אבל ההודעה של אתמול הוכיחה שליוון יש עוד הרבה עבודה.

הבנק הצרפתי BNP Paribas הציג את דוחותיו הרבעוניים לרבעון הרביעי של 2011. הרווחים של הבנק ברבעון זה עמדו על 765 מיליון אירו המהווים ירידה של 51% ברווחים ברבעון המקביל בשנת 2010 שעמדו על 1.55 מיליארד אירו.

עליות חדות באסיה

המסחר בבורסות אסיה ננעל היום בעליות שערים חדות, כאשר המשקיעים נתמכים בדיווחים כי ממשלת סין תגביר את הסיוע הפיננסי ליבשת אירופה המתמודדת עם משבר החובות הריבוניים. עוד באירופה, "רויטרס" מדווחת כי שרי האוצר של גוש האירו עלולים שלא להיפגש היום בכדי לאשר סופית את הסיוע ליוון. בתוך כך, מדד ה-MSCI אסיה פסיפיק, המהווה בנצ'מארק לשווקים במזרח, עולה היום בכ-1.4%.

אירופה תחילה, כאשר "רויטרס" דיווחה אמש כי שרי האוצר של גוש האירו לא ייפגשו היום בבריסל בכדי לאשר ליוון חבילת חילוץ שנייה על סך 130 מיליארד אירו.הדיווח על דחיית הפגישה מפתיע מעט על רקע אישור רפורמות הצנע ביוון, אשר נדרשו לטובת קבלת הסיוע.

"השוק נמנע מלרשום ירידות נוספות על רקע החדשות והתקווה כי יוון תבצע צעדי צנע ותזכה לחילוץ", כתבו היום אסטרטגים ב-Credit Agricole.

סין תומכת

עוד באירופה, חדשות מעודדות דווקא - ומכיוונה של סין: נגיד הבנק המרכזי בסין, זו שויצ'אן, ציין היום כי הוא סבור שיש להתמודד עם האתגרים הטמונים במשבר החובות וכי סין תרחיב את השקעותיה באירופה.

"ראינו זינוק לאחר שהנגיד הצהיר כי סין תיקח חלק גדול יותר בארגון חובותיה של אירופה מחדש", אמר פטר אשו, אסטרטג בסיטי אינדקס. "השווקים מתנהלים בביטחון מוגבר מאז ההכרזה".

על רקע היחלשות הין, עולות מניות טויוטה , הונדה וסוני .

שלוחתה של יאהו ביפן - Yahoo Japan - מרכזת עניין על רקע הדיווח כי התפוצצו המגעים לרכישתה של החברה האם על ידי Alibaba.

[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]