אירופה ננעלה במגמה מעורבת; השווקים הגיבו לחששות מיוון

עצבנות נוצרה בשווקים עם הדיווח לפיו שרי האוצר של אירופה שוקלים לעכב את חבילת החילוץ עד אחרי הבחירות במדינה - באפריל השנה ■ המתיחות בין יוון לגרמניה הגיעה לשיאים חדשים

המסחר בבורסות אירופה נחתם היום (ה') במגמה מעורבת עם נטייה לירידות, זאת בעקבות הדחייה במתן חבילת הסיוע ליוון. במדינה מוכת החובות קיים זעם רב על התנהלות האיחוד האירופי בעניין חבילת החילוץ זאת לאור הדיווחים שפורסמו אתמול על כך שנשקלת האפשרות לדחות את מתן החבילה לחודש אפריל. ממשלות צרפת וספרד יצאו היום בהנקפת אג"ח, מה שמסתמן כמבחן הראשון לכלכלת שתי המדינות לאחר הודע סוכנות דיורג האשראי מודי'ס מתחילת השבוע.

הסאגה היוונית, שבתחילת השבוע חשבנו שהגיעה לסיומה, נמשכה גם היום ונראה שהיא הולכת ומסתעפת. אם לשפוט על פי הדיווחים שעלו אתמול, אז יוון נמצאת בדרך הבטוחה לפשיטת רגל בחודש הבא. בדיווח שפורסם בסוכנות הידיעות רויטרס נאמר שחלק ממנהיגי האיחוד האירופי לוחצים לדחות את מתן חבילת הסיוע ליוון עד לאחר הבחירות הכלליות במדינה שיתקיימו בחודש אפריל וזאת עקבת חוסר שביעות רצון מתפקודה של ההנההגה הנוכחית במדינה ודרכי הטיפול במשבר.

אם הדיווחים הללו אכן יתאמתו, מדובר על גזר דין מוות לכלכלה היוונית שתיאלץ להכריז על פשיטת רגל כבר בחודש הבא עם הגעת מועד פרעון אגרות חוב בהיקף של 14.5 מיליארד אירו. ביוון קיים זעם רב על ההתנהלות הנוכחית של האיחוד האירופי בנושא, ושר האוצר היווני איוונגילוס ווניזילוס האשים מספר מדינות באיחוד שהן פועלות על מנת להוציא את יוון מהאיחוד ולגרום לפשיטת הרגל שלה.

הנשיא היווני קרולוס פפוליאס רתח מזעם על גרמניה והביע את דעתו האמיתית עליה ועל שר האוצר שלה. בנאום שנשא במשרד ההגנה היווני, תקף פפוליאס את הגרמנים הדורשים מיוון עוד ועוד קיצוצים וצעדי צנע: "לא מקובל עלי שמעליבים את המדינה שלי, לא מקובל עלי ששובל (שר האוצר הגרמני) עושה זאת. אני לא מקבל זאת כיווני. מיהו בכלל שובל שילגלג על יוון? מי הם בכלל הגרמנים שיגידו לנו מה לעשות?".

ממשלות ספרד וצרפת ייצאו היום בהנפקת אג"ח ממשלתיות, במה שמסתמן כמבחן הראשון לשתי הכלכלות אחרי הודעת סוכנות דירוג האשראי מודי'ס מתחילת השבוע שבה היא הורידה את דירוג האשראי של ספרד בשתי דרגות והורידה את התחזית עבור צרפת ל"שלילית", אבל הותירה את דירוג האשראי המושלם שלה.

מודי'ס הזהירה הבוקר שהיא תוריד את דירוג האשראי של 17 בנקים ומוסדות פיננסים גדולים ברחבי העולם -114 מוסדות פיננסים באירופה. בין הבנקים שהזוהרו מהורדת דירוג: בנק אוף אמריקה, סיטיגרופ, גולדמן זאקס, JP Morgan ומורגן סטנלי. במודי'ס מציינים שהסיבה לכך תחזית פסימית לגבי המשך משבר החוב באירופה.

בזירת המאקרו היום פורסם מדד אמון הצרכנים באנגליה לחודש ינואר, והוא עלה לרמתו הגבוהה ביותר מזה 5 חודשים. המדד רשם נתון של 47 נקודות מרמה של 38 נקודות בחודש דצמבר, אבל עדיין נמוך ב-2 נקודות מהמרמה שלו בחודש ינואר אשתקד. הסיבה לעלייה במדד הינה בטחון הצרכנים מחוזקה של הכלכלה האנגלית.

בארצות הברית, היום פורסמו מספר הבקשות החדשות לדמי אבטלה לשבוע שהסתיים ב-11 בפברואר, הנתון הפתיע ורשם את רמתו הנמוכה ביותר מאזר מארס 2008 עם נתון של 348 אלף בקשות. גם נתון התחלות הבנייה לבתים לחודש ינואר היכה את התחזיות כשרשם 699 אלף התחלות בניה חדשות כשהצפי היה לירידה ל-671 אלף. גם מדד המחירים ליצרן הפתיע ורשם עליה של 0.1% לעומת צפי לנתון של (0.1%-) בחודש ינואר

המשבר ביוון נעל את אסיה בירידות

בורסות אסיה ננעלו הבוקר (ה') בירידות שערים בהמשך למגמה השלילית שנרשמה בוול סטריט אמש. מקורו של הסנטימנט השלילי ביוון, שם עדיין מתקשים לקבל את חבילת החילוץ ההכרחית. עצבנות נוצרה בשווקים עם הדיווח לפיו שרי האוצר של אירופה שוקלים לעכב את חבילת החילוץ, מה שיוביל את יוון לידי חדלות פירעון. בנוסף וול סטריט שלחה את אסיה לירידות על רקע פרסום פרוטוקולי הפד מהם עולה כי סיבוב נוסף של הקלה כמותית שלישית עדיין רחוק.

אירופה ממקדת את תשומת לב המשקיעים באסיה, שרי האוצר של אירופה אינם מרוצים מההנהגה הקיימת ביוון וסביר כי ימתינו עד לבחירות הצפויות להתקיים באפריל השנה במדינה בטרם יחליטו על מתן חבילת החילוץ בגובה 130 מיליארד אירו.

מאזדה מרכזת עניין ביפן ומזנקת בשיעור חד לשיא של 3 חודשים אחרי הודעת נשיא החברה.

המגזר הפיננסי ריכז עניין רב לאחר שסוכנות הדירוג מודי'ס הודיעה כי היא עשויה להפחית את דירוג הבנקים - מורגן סטנלי, קרדיט סוויס ו- UBS AG בשלוש דרגות. עוד הודיעה כי דירוג הבנקים גולדמן זאקס, דויטשה בנק ו-JPMorgan וסיטיגרופ עשוי לרדת בשתי דרגות.