אירופה ננעלה בירידות; הבורסות לא התרשמו מהחילוץ ליוון

אווירה שלילית אפיינה את המסחר למרות ששרי האוצר של גוש האירו אישרו את תוכנית החילוץ השניה ליוון ■ הושגה הסכמה גם עם המגזר הפרטי בנוגע להיקף התספורת והעסקה צפויה להתבצע ב-8 במארס

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ג') בירידות שערים קלות, לאחר שמגמה שלילית אפיינה את כל שעות המסחר וזאת למרות שהסאגה היוונית הגיעה לפנות בוקר לסיומה עם אישורה הסופי של תוכנית החילוץ בהיקף של 130 מיליארד אירו. למרות שההסכם בעניין חבילת החילוץ עדיין בחיתוליו כבר צצו דיווחים על כך שהתוכנית לטווח הארוך של יוון כוללת חורים גדולים ועל פי מסמך סודי שהגיע לעיתון הניו יורק טיימס המדינה תצטרך עוד חבילת חילוץ בעתיד.

לאחר דיונים מרתונים שנמשכו מעל ל-12 שעות, יצאה לפנות הבוקר הבשורה מפי שרי האוצר של אירופה על מתן חבילת הסיוע המיוחלת ליוון בהיקף של 130 מיליארד אירו, כך תוכל המדינה לפרוע תשלום על אגרות חוב בהיקף של 14.5 מיליארד אירו כשיגיע מועדן ב-20 במארס ובכך להימנע מפשיטת רגל.

על פי המתווה של התוכנית יוון תיאלץ להוריד את החוב שלה ל-120.5% מהתוצר המקומי הגולמי עד שנת 2020, כשהיעד המקורי של שרי האוצר של אירופה עמד על 120%. אם המדינה לא תצליח לעמוד בתוכנית החוב של המדינה עלול לגדול לעד כ-160% מהתמ"ג.

לאחר אישור התוכנית, הגיעה יוון גם להסכמה בעניין התספורת על החוב שלה עם המגזר הפרטי. במסגרת העסקה מחזיקי האג"ח הפרטיים יחזירו את האג"ח שברשותם בתמורה יקבלו אג"ח לטווח ארוך יותר. בכך המגזר הפרטי ייאלץ לספוג מחיקה בהיקף של 53% מהאחזקות שלו. עסקת ההחלפה תחל כבר בחודש ב-8 במארס והיא צפוייה להסתיים כשלושה ימים אחר כך ב-11 במארס.

חלק גדול מחבילת הסיוע יופנה למימון העסקה עם המגזר הפרטי ולייצוב מערכת הבנקאות היוונית: 30 מיליארד אירו יופנו להטבות עבור המגזר הפרטי על מנת לשכנע אותם לחתום על העסקה ו23 מיליארד אירו יופנו לבנקים במדינה על מנת להבטיח את יציבותן.

"ברור שהמהלך הצפוי לא יפתור את הבעיות הרבות, שנותרו ללא מענה", אומרים בבית ההשקעות ATRADE. "הבעיה המרכזית שתעיב על השווקים היא העובדה שהכלכלה האירופאית בדרך למיתון ארוך, שיקשה מאוד על התאוששות ממשית של הגוש. אנו גם מעריכים כי יוון תשוב לכותרות בעוד מספר חודשים עם בעיות קשות הרבה יותר ממה שהיו לה עד כה".

אבל כנראה שיוון תחזור לכותרות מוקדם יותר ממה שחושבים, כשבניו יורק טיימס מדווחים שעל פי מסמך סודי שהגיע לידיהם שכולל ניתוח שבוצע על ידי אנליסטים של הטרויקה - האיחוד האירופי, הבנק המרכזי האירופי וקרן המטבע הבינלאומית -, יוון לא תצליח לעמוד בתוכנית והיא תיאלץ לקבל עוד חבילת סיוע.

בנושא אחר, התשואות על אגרות החוב של ספרד ירדו לאחר הנפקת אג"ח שבמהלך הצליחה הממשלה הספרדית לגייס כ-2.5 מיליארד אירו. הממשלה גייסה 1.7 מיליארד אירו בהנפקת אג"ח ל-3 חודשים עם תשואה ממוצעת של 0.39% לעומת 1.285% בהנפקה קודמת בחודש שעבר. הממשלה גם גייסה 764 מיליון אירו בהנפקת אג"ח ל-6 חודשים עם תשואה ממוצעת של 0.779% לעומת תשואה של 1.847% שנרשמה בהנפקה הקודמת.

אסיה ננעלה במגמה מעורבת

המסחר בבורסות אסיה ננעל היום במגמה מעורבת, זאת למרות אישור תוכנית החילוץ השנייה ליוון הלילה בבריסל. המשקיעים באסיה לא מתרשמים מתוכנית החילוץ ונראה כי הם חוששים יותר ממחיר הנפט שהאמיר בימים האחרונים לשיא של 9 חודשים. נזכיר כי אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט אך היום החוזים העתידיים מאותתים על פתיחה חיובית בארה"ב. .

האנליסטים באסיה לא מתרשמים מתוכנית החילוץ ומציגים תחזיות פסימיות לגבי יוון. "יוון היא מקרה אבוד", אומר פראנסיס לון, מנהל חברת ההשקעות Lyncean. "אני לא חושב שיהיה זה נכון להזרים כסף טוב למדינה גוססת עם חובות ענק. יוון היא בור ללא תחתית שגם תוכנית החילוץ לא תעזור לה ולכן עדיף לתת לה לקרוס ואז לשקם אותה".

בזירה הבינלאומית המשקיעים מגיבים בחשש להודעתה של איראן אמש לפיה היא מתכננת לעצור את אספקת הנפט למדינות אירופאיות נוספות, מלבד בריטניה וצרפת שלהן היא כבר עצרה את אספקת הנפט לפני כיומיים, זאת כתגובה לאמברגו נפט שהטילו עליה מדינות גוש האירו ואמור להיכנס לתוקף בחודש יולי.

בתוך כך, דווח אמש כי יפן תקצץ את ייבוא הנפט שלה מאיראן בכ-11%, זאת בעקבות הלחץ שהפעילו עליה האמריקנים המנסים לאכוף סנקציות חדשות על איראן. מנגד, סין הגדילה בחודשים האחרונים את ייבוא הנפט מאיראן ב-200 אלף חביות ביום, כך לפי נתוני הסוכנות האנרגיה הבינלאומית. על פי בכיר בסוכנות סין אף עשויה להגביר את ייבוא הנפט מאיראן בתקופה הקרובה.

מניות התחבורה יורדות

נציין את מניות התחבורה והאנרגיה שמתנהגות בניגוד למגמה בבורסות אסיה ורושמות ירידות חדשות, זאת על רקע מחירי הנפט שהאמירו לשיא של 9 חודשים בעקבות המתח הגובר בין איראן למדינות המערב. נציין את China Petroleum & Chemical Corp ואת AIR CHINA שמובילות את הירידות.

חברת התקשורת הלאומית של סין China Telecom מרכזת עניין, לאחר שהודיעה אמש כי תמכור בחנויות שלה את מכשיר האייפון 4S. בכך למעשה הופכת ענקית התקשורת הסינית לחברה השנייה בעולם שמוכרת את מכשירי האייפון מהדור החדש.

[לטבלת ישראליות בעולם][לארביטראז]