וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת; הנפט זינק ל-105.8 ד'

מדד הדאו נגע היום ברף ה-13,000 נקודות - שיא מאז מאי 2008 ■ שרי האוצר של האיחוד האירופי אישרו אמש את חבילת החילוץ ליוון ■ יפן, הודו וסין יקצצו 10% מייבוא הנפט מאיראן ■ הנפט ננעל בשיא של 9 חודשים

המסחר בוול סטריט ננעל היום (ג') במגמה מעורבת, לאחר שמוקדם יותר במהלך המסחר הגיע מדד הדאו ג'ונס מרחק נגיעה מרמת ה-13,000 נקודות, שיא שלא נרשם מאז 2008. זאת ברקע לאישור תוכנית החילוץ השנייה של יוון על ידי שרי החוץ שנפגשו בבריסל. לפי התוכנית נציגי הטרויקה יזרימו ליוון כ-130 מיליארד אירו על מנת שהמדינה תוכל לשלם את חובותיה ולהוריד את יחס החוב-תוצר שלה לרמה של 120% לכל היותר עד שנת 2020. יחד עם זאת, אנליסטים רבים חלוקים בדעתם לגבי הצלחתה של תוכנית זו ומטילים ספק בכך שיוון ואירופה יוכלו להיחלץ מהמשבר.

במקביל לאירופה, השווקים הגיבו היום גם לאירועים בזירה הבינלאומית, כאשר בראשן המתיחות המזרח-תיכונית שהקפיצה את מחיר הנפט ב-2.5% ל-105.84 דולר לחבית והגבירה את חשש המשקיעים.

הדאו נגע ב-13,000 נקודות

מדד הדאו נגע היום ברמת ה-13,000 נקודות, שיא שלא נרשם מאז חודש מאי 2008. "משקיעים בדרך כלל לא שמים יותר מדי לב לדברים האלה", אמר ריאן דטריק, אנליסט בכיר בשייפר אינבסטמנט, "אולם ייתכן שהם ישקלו זאת שוב, שכן במקרה הזה אנחנו יודעים שהרבה משקיעים בקמעונאות פספסו את הראלי. סמן כמו 13,000 יכול להיות סימן נחמד למשקיעים לשים יותר כסף בשוק".

מדד הדאו סגר מעל 13,000 נקודות 19 פעמים בסך הכל כשהכיוון היה צפונה, כאשר שיא כל הזמנים היה 14,164.53 נקודות. הפעם האחרונה שהדאו סגר מעל 14,000 היה באוקטובר 2007, והוא נמצא כ-7.5% מתחת לזה.

גם מדד ה-S&P500 הגיע היום לרמתו הגבוהה מאז יוני 2008 - 1,366 נקודות.

הושגה עסקה - אך האם היא תעזור?

כאמור, האירוע המרכזי שכיוון את השווקים היום הוא אישור תוכנית החילוץ של של יוון. לאחר 12 שעות של דיונים, שרי האוצר של גוש האירו אשר התכנסו אמש בבריסל יחד עם ראש הממשלה היווני לוקאס פפדימוס - במטרה לבחון אם הממשלה היוונית תזכה סוף-סוף לסיוע הכספי לו היא מייחלת - הגיעו להסכמה. זאת, לקראת הגעתן של אג"ח יווניות בהיקף של 14.5 מיליארד אירו לפרעונן ב-20 במארס.

בנוסף לחבילת הסיוע על סך 130 מיליארד דולר שתועבר לממשלת יוון, הושגה עסקה עם מחזיקי האג"ח היווניות מהמגזר הפרטי, על פיה יספגו בעלי האג"ח "תספורת" של כ-53.5% על חובותיהם במטרה להוריד את יחס החוב תוצר של המדינה מוכת החובות לרמה של 120% לכל היותר עד שנת 2020, זאת לעומת יחס של 160% כיום. (לסיפור המלא)

"קיימת תחושה כללית של הקלה לאחר אישור תוכנית החילוץ השנייה של יוון, אך נראה כי השווקים עדיין חוששים ממשבר החוב האירופי", טוען פאווד ראזאקזדה, אנליסט בחברת GFT.

"אפקט הדומינו של המשבר היווני החל כבר לפני שנתיים ולא צפוי להיעצר בקרוב", טוען דיוויד וו ממריל לינץ', שמטיל ספק ביכולתה של יוון להיחלץ ממשבר החוב.

"נניח לרגע שמשבר החובות של יוון נפתר", על רקע קבלתה את תוכנית החילוץ השנייה שלה - על סך 130 מיליארד אירו, עדיין ישנה בעיה נוספת באירופה - פורטוגל, אומר אמיר כהנוביץ, הכלכלן הראשי של כלל פיננסים.

איראן איימה - מחיר הנפט זינק

זירת הסחורות ריכזה עניין רב מאוד בבורסה בניו-יורק, והנפט עמד במוקד כאשר המתיחות הגוברת עם איראן גרמה למחיר הנפט להאמיר לשיא של 9 חודשים - ננעל במחיר של 105.84 דולר לחבית. בכך עלה מפלס הפחד של מדינות אסיה, המבססות את מרבית האנרגיה שלהם על הנפט המזרח תיכוני.

היום דווח כי סין, יפן והודו צפויות לקצץ ב-10% לפחות בייבוא הנפט מאיראן בהמשך לסנקציות של העולם המערבי. הענקיות מאסיה נתקלות בקשיים לנהל קשרי מסחר עם יצרנית הנפט על רקע הסנקציות של ארה"ב ואירופה. שלוש המדינות האסייתיות רוכשות ביחד 45% מייצוא הנפט הכולל של איראן. אם אכן יבצעו שלוש הענקיות מאסיה את ההפחתה בייבוא הנפט, תהיה זו בבחינת ההפחתה המשמעותית ביותר שתיאלץ איראן לספוג, מדובר בהפסד משמעותי מאוד. הפחתה זו מצטרפת לאמברגו של מדינות האיחדו האירופי על אספקת הנפט מאיראן.

לאחר שבתחילת השבוע איראן הודיעה כי היא מפסיקה למכור נפט לחברות בריטיות וצרפתיות, כתגובה לאמברגו הנפט שהטיל עליה האיחוד האירופי ואמור לצאת לפעול ב-1 ליולי, היא לא הפסיקה לספק כותרות כאשר אמש היא איימה כי בכוונתה לעצור את אספקת הנפט למדינות נוספות באירופה.

טבע, נובל אנרג'י והום דיפו במוקד

טבע ריכזה עניין, זאת לאחר שבדוח המורחב (20F) שלה ל-2011, מסתמן טון מאופק לגבי הגשת בקשה לאישור תרופת הלקווינימוד. החברה מעדכנת שבאוקטובר נערכה פגישה עם רשות המזון והתרופות של ארה"ב (FDA) לדון בהגשת בקשת אישור לתרופה, וכי "בעקבות הפגישה אנחנו מאמינים שזה יהיה מוקדם מדי להגיש כעת בקשה". עוד נודע כי היא תאלץ לשלם יותר מ-250 מיליון דולר ליישב יותר מ-80 תביעות בנוגע לסם המרדים פרופופול, לפיהן צורת המכירה של הפרופופול גרמה לחולים בלאס וגאס שעברו קולונוסקופיה לפתח דלקת כבד.

מניית טאואר המשיכה לאבד גובה ולהרחיב את פערי הארביטראז' מול וול סטריט, זאת לקראת הנפקת האג"ח להמרה של החברה (הרחבה של סדרה ו') שצפויה להתבצע היום (ב') למשקיעים מוסדיים.

נובל אנרג'י , אחת משותפויות הגז במאגר "תמר", משכה תשומת לב, זאת לאחר שדירקטוריון חברת החשמל אישר אמש את הסכם מכירת הגז של שותפויות הגז. היקף העסקה נאמד בכ-8 מיליארד דולר, וייפרס במשך 15 שנה.

גולדמן זאקס , עמדה במוקד היום לאחר שהמנכ"ל לויד בלאנקפיין צפוי לעזוב את תפקידו, ייתכן כבר בקיץ הקרוב, כך מדווח היום מגזין פורצ'ן. מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא נשיא החברה ומנכ"ל התפעול גארי קון. המהלך הוא ככל הנראה דרך לשקם את תדמית בית ההשקעות לאחר המשבר הכלכלי, והמשקיעים אכן מרוצים מהמהלך, כאשר לאחר ההדלפה של פורצ'ן עולות מניות גודלמן זאקס במסחר בוול סטריט.

בזירת המדווחות נציין את ענקית הקמעונאות הום דיפו שפרסמה היום את דוחותיה הכספיים לרבעון האחרון. בשורה התחתונה דיווחה החברה על עלייה של 32% ברווחים לרמה של 774 מיליון דולר או 50 סנט למניה, לעומת רווחים של 587 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. גם בשורת ההכנסות רושמת החברה עלייה של 5.9% לרמה של 16.01 מיליארד דולר, לעומת 15.13 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד.

גם רשת הקמעונאות הגדולה בעולם וול מארט (סימול: WMT) היכתה את התחזיות היום כאשר פרסמה את תוצאותיה לפני פתיחת המסחר. בשורה העליונה דיווחה החברה על רווח נקי של 1.5 דולר למניה לעומת 1.7 דולר למניה ברבעון המקביל אשתקד. בשורה העליונה מכירות החברה עלו ב-5.8% והסתכמו ב-123.9 מיליארד דולר.

דל דיווחה על הכנסות של 16.03 מיליארד דולר, לעומת ציפיות של 16 מיליארד דולר. ברבעון השלישי עמדו הכנסות החברה על 15.37 מיליארד דולר. בשורת הרווח דיווחה דל על 43 סנט למניה, לעומת הרבעון השלישי, אז דיווחה על רווח נקי של 893 מיליון דולר, או 49 סנט למניה.

[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]