חיים שני על ועדת הריכוזיות: "לא קיבלנו פנייה להירגע"

בריאיון לרדיו 103 FM אמר שני: "המחאה החברתית לא השפיעה על התקדמות פעילות ועדת הריכוזיות" ■ "יש סיכוי שיותר גופים זרים ייכנסו אחרי יישום המסקנות"

חיים שני, מי שעמד בראש ועדת הריכוזיות, אמר הבוקר (ה') לרדיו 103 FM כי הוא מעריך שמסקנות הוועדה ייושמו במלואן. בריאיון לתוכנית, בהנחיית עורך "גלובס" חגי גולן ורינה מצליח, אמר שני: "הוועדה עבדה תקופה ארוכה לייצר תהליך ארוך טווח של שינוי, הכנסת הייתה שותפה בתהליך במיוחד משה גפני יו"ר ועדת הכספים, היה בקשר עם הוועדה ורואה בזה נושא חשוב".

- אתה מקבל את התיזה לפייה ללא מחאה חברתית, הוועדה הייתה מתמסמסת?

"צר לי שאפגע ברומנטיקה, אלה לא העובדות. מי שהסתכל על לוחות הזמנים, התחלנו לעבוד ביוני, זה היה לפני המחאה החברתית, עמדנו בלוחות הזמנים. אנחנו אנשי מקצוע, התפקיד שלנו להסתכל על הבעייתיות של מבנה המשק הישראלי".

בהמשך דבריו התייחס חיים שני להחזקות ריאליות ופיננסיות והדגיש בדבריו כי "בחלק מהמדינות המפותחות כמו אנגליה לא נמצא מצב כזה של החזקה ריאלית ופיננסית, מעבר לכך יש הרבה הזדמנויות במשק הישראלי ובעלי עסקים יוכלו להשקיע את כספם גם בתחומים אחרים. אני לא יכול לדעת מה יעשה כל איש עסקים אחרי יישום המסקנות".

- האם יש אווירה שצעדים אלה מרחיקים אנשי עסקים מפעילות בישראל?

"כחלק מהעבודה גם ישבנו עם גופים בחו"ל, כמה מהערכות שקיבלנו היו בדיוק הפוכות מהערכה זו. יש סיכוי שנראה יותר גופים זרים במשק הישראלי".

-באיזשהו שלב קיבלתם פנייה להירגע?

"לא קיבלתי שום רמז, לא היו בקשות מחברי הוועדה, לא הייתה פנייה ולו קלה ביותר".

- יישום מסקנות הוועדה זה עניין של שנים?

"כאשר רוצים לעשות שינוי מהותי בחברה ובכלכלה, צריך סבלנות וזה לוקח זמן".

חברי הוועדה לעידוד התחרות במשק (הידועה יותר כוועדת הריכוזיות), שבראשה עמד מנכ"ל האוצר לשעבר שני, הציגו השבוע את ההמלצות הסופיות. הוועדה החמירה את המלצותיה לגבי החזקות צולבות בגופים פיננסיים וריאליים על ידי החמרת הקריטריונים להגדרת תאגיד ריאלי משמעותי. נקבע כי בעל שליטה בגוף ריאלי משמעותי המחזיק גם גוף פיננסי משמעותי, ייאלץ למכור תוך ארבע שנים אחד מהם - לפי בחירתו.