שורת הרווח האמיתית של טבע

מה ההסבר לפער בין הרווח החשבונאי שלה לרווח כלכלי, ומשהו על הוצאות משפטיות

תוצאות טבע ברבעון הרביעי ובשנת 2011 כולה עמדו ביעדי האנליסטים: החברה הרוויחה ברבעון 1.4 מיליארד דולר (1.59 דולר למניה), על הכנסות של 5.7 מיליארד דולר, ובשנה כולה 4.4 מיליארד דולר (4.97 דולר למניה) על הכנסות של 18.3 מיליארד.

התוצאות המרשימות הללו, של החברה המרשימה הזו, הן בשפה של וול-סטריט. אם נתרגם אותן לשפת החשבונאות נקבל תמונה פחות מרשימה - הרווח החשבונאי ברבעון היה 506 מיליון דולר, ובכל 2011 הסתכם ב-2.8 מיליארד דולר.

השפה של וול-סטריט היא שפה שלא על פי כללי החשבונאות (Non-GAAP), והתוצר שלה הוא דוח של הנהלת הפירמות, המבטא את מה שההנהלות סבורות שרלוונטי למשתמשי הדוחות, לשם הערכת ביצועי החברה ושוויה.

בדוח הזה מנטרלים סעיפים חד-פעמיים או לא תזרימיים שאין בהם כדי להשפיע על ביצועי החברה, ולמעשה הדוח אמור לבטא את הרווח הכללי של החברה, שממנו ניתן יהיה להעריך את שוויה הכלכלי. בין הסעיפים שנהוג לנטרל בו: הפחתת נכסים לא מוחשיים, הוצאות שמבטאות הטבה בגין הענקת אופציות למנהלים ולעובדים, והוצאות בגין רה-ארגון.

הדוח בשפת וול-סטריט, למרות שהוא לא כפוף לכללי החשבונאות ואינו נסקר ומבוקר על ידי רואי חשבון - הוא זה שחשוב שם; הדוח החשבונאי כמעט חסר משמעות. האנליסטים והמשקיעים מתייחסים לדוח Non-GAAP ומקבלים החלטות בהסתמך עליו. עם הזמן, המעמד של הדוח החשבונאי (GAAP) הלך ופחת, וחברות רבות שנסחרות בוול-סטריט נוהגות, עם פרסום התוצאות הכספיות, להבליט את המספרים מהדיווח Non-GAAP, כשרק בהמשך ההודעה נמסרים נתונים חשבונאיים.

אצלנו, בישראל השמרנית, עדיין יש לחשבונאות משקל כבד והמידע הנמסר למשקיעים הוא בעיקר דוחות כספיים המבוססים על תקנים חשבונאיים. האנליסטים והמשקיעים כבר עושים בעצמם את ההתאמות הנדרשות כדי להעריך את הביצועים ואת שווי החברה.

הוצאה זמנית שאינה תזרימית

בוול-סטריט, לצד הדוחות שלא על פי כללים חשבונאיים מפרסמים גם את הדוח החשבונאי, וכן דוח התאמה המסביר את הפער בין השניים. דוח ההתאמה הזה חשוב כדי להבין האם הסעיפים שנוטרלו אכן בעלי אופי חד-פעמי וזמני שאינו משפיע על ערך החברה.

בדוח ההתאמה של טבע, המסביר את הפער בין הרווח בדוח החשבונאי - 2.8 מיליארד דולר, לרווח Non-GAAP של 4.4 מיליארד דולר, יש מספר סעיפים בולטים, שהמשמעותי בהם הוא הפחתה בגין נכסים לא מוחשיים.

הסעיף מבטא הוצאה שאינה תזרימית שמקורה ברכישת חברות, וייחוס נכסים לא מוחשיים בגין רכישה זו. החשבונאות דורשת לייחס את עודף הרכישה לנכסים שונים, בין היתר לא מוחשיים, ואז להפחיתם על פני אורך חייהם. אבל בדוח Non-GAAP החברות נוהגות לנטרל הוצאה זו בטענה שהיא זמנית (על פני מספר שנים), לא תזרימית, ואינה מבטאת את ביצועי החברה או משפיעה על ערכה.

טבע נטרלה בדוח Non-GAAP השנתי 668 מיליון דולר של הפחתות נכסים לא מוחשיים (בדוח החשבונאי זו הוצאה, ב-Non-GAAP לא מתייחסים לסעיף זה), לעומת 497 מיליון דולר ב-2010. הסעיף השני בגודלו שמנוטרל בדוח הלא-חשבונאי הוא הוצאות עבור הסדרים משפטיים: ב-2011 הן הסתכמו ב-471 מיליון דולר לעומת 2 מיליון דולר בלבד ב-2010.

השקה בסיכוי

ההוצאה הזו, לגישת הנהלת טבע, היא סוג של הוצאה חד פעמית ללא השלכה על הביצועים התפעוליים וללא השפעה על שווי החברה. אבל אם זה נכון, וההסדרים לא צריכים להילקח בחשבון בדוחNon-GAAP, אזי גם ההכנסות והרווחים שנבעו מהסיכון שבהשקה מסוכנת-משפטית לא צריכים להירשם בו, או שלחילופין נדרש היה לבצע הפרשה כבר בעת ההשקות בסיכון.

רק כדי להמחיש - טבע משיקה תרופה גנרית בסיכון בידיעה שאולי החברה המקורית תתבע אותה. בתקופת ההשקה היא נהנית מהכנסות ורווחים גבוהים, אבל עם סיכון מסוים שבעתיד יתברר שהחברה המקורית צודקת ואז הקנס על טבע יהיה גבוה מאוד. בכל זאת, בשלב ההשקה נרשמו לה הכנסות ורווחים נאים, ואז כאשר התביעה מתבררת, או שמגיעים להסדר משפטי, טבע רושמת את ההוצאה בדוח החשבונאי ומחליטה לנטרל אותו בדוח Non-GAAP.

הנטרול הזה אולי מוצדק, אבל נראה שהוא לא סימטרי. לכאורה היה צורך לרשום הפרשה (ל'משפטיות') כבר בשלב ההשקה, כלומר להעריך טוב יותר את הסיכון. מה שמתקבל מהטיפול בדוח Non-GAAP הוא שאת ההכנסות רושמים כרגיל (לא מפרישים למשפטיות בזמן אמת), ואילו את ההוצאות לא רושמים (מנטרלים בדוח Non-GAAP).

סעיף חשוב נוסף שמסביר את הפער בין הדוח החשבונאי ל-Non-GAAP הוא Inventory step-up, מעין העלאת ערך המלאי. מקורו ברכישות, כשהחשבונאות דורשת להתאים את ערך המלאי של הנרכשת לשוויו ההוגן. בפועל, ברגע שפועלים כך "מאבדים" את הרווח העתידי על מלאי הנרכשת, ולכן בדוחותNon-GAAP מחזירים למעשה את הרווח לחברה הרוכשת. בדוח 2011 טבע החזירה לרווח 352 מיליון דולר (דרך הקטנת הוצאה), בעוד שבשנת 2010 הסתכם הסעיף ב-107 מיליון דולר בלבד.

הכותב הוא מרצה לחשבונאות וניתוח דוחות כספיים. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו