אין ספק שהמחלוקת בין ישראל לארה"ב על תכנית הגרעין של איראן תעמוד במרכז השיחה בין נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ביום ב' בבית הלבן. אבל בנאום בחירות אמש (ה'), בניו-יורק, הבהיר אובמה שהסכסוך הישראלי - פלסטיני לא ירד מסדר היום הנשיאותי למרות מרכזיותו של האיום האיראני. בנאומו, הוא לא הקדיש אפילו מילה אחת לאיראן ולתכניתה לפתח נשק גרעיני. אבל בקטע הנאום שהוקדש למדיניות חוץ, הרחיב אובמה את הדיבור על שאיפת ארה"ב לקדם שלום בין ישראל לפלסטינים. זמירות כאלה לא הרבינו לשמוע באחרונה.
"אחת מהמטרות ארוכות הטווח שלנו (במזה"ת) היא לוודא שמחויבותנו הקדושה לביטחון ישראל אינה מסתכמת רק במתן יכולות צבאיות לישראל, כפי צרכיה, או בהקניית יתרון צבאי איכותי שישראל זקוקה לו בסביבה הרעה שבה היא נמצאת, אלא גם ביצירת שותפות עמה במאמץ להביא לשלום בר-קיימא לאזור, וזה אתגר", אמר אובמה. הדברים התקבלו בתשואות.
"... היו זמנים במזה"ת שבהם היה קל יותר לשאת ולתת עם אדם אחד, שליט עריץ בארצו; היה ברור לך עם מי אתה יכול לסגור עסקה", אמר אובמה. "אחד הדברים שמתרחשים עתה, עם התפוררות המשטרים העריצים האלה, הוא שאנו צריכים להביא בחשבון את המצב הפוליטי ואת העמדות של העמים באזור. זו תהיה משימה מאתגרת, מפני שבמשך שנים היו העמים האלה חשופים לארס, לאנטישמיות ולרטוריקה אנטי-ישראלית שצפים במזה"ת זה מכבר".
"בה בעת, אחד הדברים שבהם אני משוכנע לחלוטין הוא, שכדי להבטיח את ביטחון ישראל בטווח הארוך אנו נצטרך להוסיף ולהושיט יד לאנשים בעלי רצון טוב בצד האחר של המתרס ולנסות לגבש פיתרון בר-קיימא של שתי מדינות, פיתרון שיאפשר לישראל לא רק לשמור על ביטחונה אלא גם לשמר את מהותה כמדינה יהודית ודמוקרטית". כל זאת, הוסיף אובמה, בשעה שאנו דבקים ב"קווים חרוטים בסלע בכל מה שנוגע לביטחון ישראל".
הנושא של "מדינה יהודית ודמוקרטית" הוא חלק חשוב ממשנת אובמה לשלום במזה"ת: ישראל תיאלץ לוותר על הרוב המכריע של ההתנחלויות בגדה המערבית כדי שלא תצטרך לספח מיליוני פלסטינים ולהותירם בלי זכויות אזרחיות, או, לחלופין, להעניק להם זכויות ולאבד את אופיה היהודי.
דוברי הממשל, לרבות הנשיא עצמו, דיברו בפומבי, בוויראציות שונות, על סוגיה זו, אך בחודשים האחרונים נעלמו התבטאויות אלה כמעט לחלוטין. בהחלטתו להעלות אמש שוב את הפלסטינים, בעיצומם של המגעים עם ישראל על פעולת מנע אפשרית באיראן, אותת אובמה, שעם כל חשיבותה של הבעיה האיראנית, ממשלו מוסיף לייחס חשיבות גם לסכסוך בין ישראל לפלסטינים. לא מן הנמנע, אפוא, שאובמה ימצא הזדמנות להעלות את הנושא בשיחתו עם נתניהו ביום ב'.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.