ביום ו' שינו מדינות אירופה את קו המחשבה, בהתאם לקריאות הרבות שהושמעו לעברן בחודשים האחרונים: המדינות, שדגלו עד כה במדיניות צנע והידוק תקציבי בכל מחיר, הודיעו כי לא מדובר עוד ביעדים, אלא בכלים בלבד, בדרך למעבר למדיניות של שיקום והשבת ההתרחבות הכלכלית ביבשת למסלולה. זאת, על מנת להשיג את המטרה שהיא בעדיפות הראשונה כעת: השבת האימון והביטחון בקרב המגזר העסקי ושוקי ההון.
מנהיגי אירופה הכירו בכך שהצעדים עד כה גרמו להידלדלות מקורות ההון והאשראי שעמדו לרשות המגזר העסקי: אם נכון היה לנוקטם בעת משבר, אין צורך בהם עתה ואף ייגרם מהם נזק בתקופת ההתאוששות.
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, מציין הבוקר (א') בסקירה שפרסם כי מדובר על הליכה בעקבות המודל של ארה"ב, שדגל בהרחבה והמרצה כלכלית כבר מההתחלה. "לפני מספר חודשים החליט גם ECB ללכת בדרכו של ה-Fed ולנהל מדיניות מוניטארית כמותית מרחיבה (רכישה מוגברת של ניירות ערך והעמדת אשראי בעלות נמוכה מאוד לבנקים). כעת, ידיעות על כך שמדינות תגדלנה את תקרת הגירעון בתקציבי ממשלותיהן לפרק זמן מוגבל (כפי שעשתה ספרד ביום ו'; הממשלה הודיעה כי יעד הגירעון התקציבי לשנת 2012 יוקפץ מ-4.4% ל-5.8% מהתמ"ג) תתקבלנה בהבנה, השלכותיהן על שוקי ההון תהיינה פחות קשות מבעבר ולנוכח המדיניות החדשה - הן אף תוספנה אמינות למדיניות הכלכלית האירופית, שידעה בעברה תקופות טובות יותר".
הצורך להשיב למשקי הבית את הביטחון חיוני מאוד בנקודת הזמן הנוכחית, בטח לאחר שנמסר על ירידה מפתיעה בת 1.6% במכירות הקמעוניות בגרמניה בחודש ינואר, בהמשך לירידה בת 1.4% בחודש דצמבר ובניגוד להערכות כי הן תעלינה ב-0.7%. גרמניה, כזכור, היא המדינה החזקה ביותר, כלכלת הדגל, בגוש האירו. הדרך לצמצום הגירעון במונחי תמ"ג הייתה עד כה באמצעות הקטנת צד ההוצאות, אך כעת היא תושג דרך הגדלת צד ההכנסות: מחד, העלות תהייה בכך שמשך השגת היעדים יתארך, אך מנגד התועלת היא שניתן מעתה להתמקד בהמרצת המשק, בהגדלת הפעילות ובעידוד התעסוקה ולנקוט מדיניות פיסיקאלית תומכת לצורך כך. זאת, בשים לב למגבלות שהשיתה האמנה לבקרת הגירעונות התקציביים שנחתמה בבריסל ביום ו', במסגרתה אושרה חבילת החילוץ השנייה ליוון והוחלט על החשת והקדמת העברת הכספים הנחוצים לקרן החילוץ הקבועה, שהיקפה יגיע עד 500 מיליארד דולר.
מדיניות זו, אומר מנחם, בד בבד העמדת קווי אשראי נדיבה על ידי הבנק המרכזי של אירופה (בשבוע שעבר שוב לוו ממנו הבנקים ביבשת 530 מיליארד אירו בריבית נמוכה היסטורית) ההתאוששות מעבר לים (בדגש על ארה"ב; סין בסימן שאלה) ותהליכי ההתייעלות והשיפור במגזר העסקי המקומי, אמורים כולם להוליך קדימה את כלכלת הגוש.
מבחן האמינות הראשון של המדיניות החדשה יעבור דרך שוקי המניות
המסר העיקרי לשוק ההון מנקודת הראות של מקבלי ההחלטות הינו - מדיניות הצנע וההסתמכות על הבנק המרכזי של אירופה היו נכונים לשלב בלימת המשבר ובמידה בלתי מבוטלת אכן עשו זאת בהצלחה. כעת, היבשת נמצאת בנקודת מוצא נוחה לעבור לשלב ההתאוששות. כאן תיכנסנה הממשלות לתמונה (עד כה הן הואשמו בחוסר מעש וחילוקי דעות ביניהן) ויחד עם המגזר העסקי (שהתייעל בינתיים) הן תדחפנה קדימה את כלכלת האזור. כך, אגב, קונים זמן מבחינת שוקי ההון, השותים בצמא כל פיסת מידע בימים אלו.
לפיכך, ההתכנסות ליעדי הגירעון התקציביים תהייה ארוכה יותר מכפי שתוכנן תחילה, אך לבסוף תהייה מבוססת ובת קיימא יותר במבט לשנים הבאות. מבחינת שוקי איגרות החוב באירופה, מדיניות זו של הגדלת חלקה של ההרחבה הפיסיקאלית על חשבון ההרחבה המוניטארית עשויה לגרום לעקום התשואה לפדיון לעלות, כך שרוב העלייה תהיה בחלקו האמצעי והארוך; זאת, בכפוף למידת ההצלחה וקצב ההתקדמות של המהלך קרי, הדבר ייבחן לפי השאלה האם יופיעו ויתמידו נתונים מעודדים יותר בתחומי הצריכה הפרטית, התעסוקה והאשראי. זה יהיה האתגר הגדול של אירופה בשנה וחצי הבאות.
לגבי המגמה בשוקי המניות באירופה, אומר מנחם כי מבחן האמינות הראשון של המדיניות החדשה יעבור דרכם. "אם העליות הנאות שהיו בהם עד כה לא יימשכו ואף יתחלפו בירידות, יהיה בכך רמז ששלב ההמתנה להכרזות המדינאים חלף והתוצאות לא השביעו את רצונם. מנגד, אם העליות תימשכנה, תהייה בכך עדות שהמשקיעים סבורים כי התכנית אכן בת השגה ויתנו לה הזדמנות נוספת".
שוקי המניות של המדינות שמבחינתן חופש הפעולה הפיסיקאלי יגדל בשיעורים החדים ביותר עשויים לרשום, בתרחיש כזה, עליות עודפות על פני שוקי המניות של מדינות אחרות, המזוהות יותר עם הצד המממן. מבחן נוסף יהיה למטבע האירופי המשותף, שהריבית עליו עדיין גבוהה משמעותית מהריבית על הדולר של ארה"ב. אם תתווספנה לכך הערכות כי הפעילות הכלכלית ביבשת תגדל וכמו כן תופנמנה הצהרות גרמניה והבנק המרכזי של אירופה, כי לא יהיו עוד סבבים של העמדת אשראי בהיקפים עצומים למגזר העסקי, המטבע המקומי עשוי לצאת נשכר מכך ושער האירו כנגד המטבעות החשובים, לרבות הדולר והיין, יעלו. זו אחת הסיבות לכך שמעבר גוש האירו להתאוששות יצטרך להתבסס יותר מבעבר על עידוד ביקושים בתוכו ולא על ייצוא למקומות אחרים בעולם (לתשומת לב גרמניה).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.