אירופה ננעלה בירידות של עד 3.2% על רקע החשש מיוון

הירידות החריפו לאחר חשיפת הדו"ח שאמר שצפוי הפסדים של מעל לטריליון אירו לגוש האירו במידה ויוון תפשוט רגל ■ נתוני התמ"ג לשנת 2011 של גוש האירו בהתאם לציפיות ■ קרידט סוויס ירכוש בחזרה שטרי הון בהיקף 4.4 מיליארד דולר

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ג') בירידות שערים חדות בהמשך למגמה שנרשמה אתמול ביבשת. עם התקרבות מועד ביצוע עסקת החלפת האג"ח עם המגזר הפרטי, חוזר הנושא של יוון למרכז סדר היום באירופי. בזירת המאקרו פורסמו היום נתוני התמ"ג של גוש האירו לרבעון הרביעי של שנת 2011 כמו כן הנתון לגבי השנה כולה, והם היו בהתאם לציפיות.

נתחיל עם יוון שם צפויה עסקת החלפת האג"ח עם המגזר הפרטי לצאת לפועל ביום חמישי הקרוב, מאז אתמול התחילה להתבהר התמונה לגבי היקף ההשתתפות בעסקה הזאת. אם עד אתמול היקף העסקה היה לוט בערפל, היום נודע שכבר 12 מוסדות פרטיים הבטיחו את השתתפותן בעסקה שתחל ביום חמישי ותימשך כשלושה ימים.

אתמול דווח שרוב הבנקים בגרמניה הביעו את הסכמתן העקרונית להשתתף במהלך, כשרק בדויטשה בנק הוציאו הודעה רשמית בעניין. נזכיר שההשתתפות בעסקה הינה "התנדבותית" כך שלא ניתן לחייב את המוסדות הפרטיים שמחזיקים באגרות חוב יווניות לקחת חלק בעסקה הזאת.

שר האוצר היווני אמר אתמול במסיבת עיתונאים שהמוסדות הפרטיים לא יקבלו עסקה טובה יותר מהעסקה הנוכחית, ואם יש מוסד שחושב שהוא ימנע להשתתף בעסקה הנוכחית בתקווה שתהיה עסקה טובה יותר "הוא פשוט טועה".

ה-IIF (רש"ת: Institute for International Finance) מעריך שבמידה ויוון תילאץ להודיע על פשיטת רגל, זה יגרום לנזקים בהיקף של כטריליון אירו לאיחוד האירופי ויצריך סיוע חיצוני לאיטליה וספרד על מנת למנוע מהן לקרוס כתוצאה מההשלכות של חדלות הפרעון היוונית.

"יש מספר הלשכות הרסניות מחדלות פרעון של יוון", נכתב בדו"ח של המוסד. "קשה מאוד יהיה להעריך את גודל הנזקים שיגרמו, אבל קשה לנו לראות מצב שזה יהיה פחות מטריליון אירו".

בזירת המאקרו, התפרסמו היום נתוני התמ"ג של גוש האירו לרבעון הרביעי של 2011 ולשנה כולה. התמ"ג ברבעון הרביעי של שנת 2011 רשם ירידה של 0.3%, בהתאם לתחזיות, בדומה לתוצאה שנרשמה ברבעון הקודם. מנגד, בסיכום שנתי התמ"ג רשם עלייה של 0.7%, גם כאן הנתון עמד בתחזיות.

הבנק השוויצרי קרדיט סוויס הודיע אתמול על תוכנית לרכישה חוזרת של שטרי הון בהיקף של כ-4 מיליארד פרנק שוויצרי (כ-4.4 מיליארד דולר) וזאת על מנת לעמוד בדרישות החדשות של ממשלת שוויץ בנוגע להלימות ההון של הבנקים. (לסיפור המלא)

"קרדיט סוויס ממשיך לבצע צעדים יזומים על מנת לעמוד בדרישות החדשות של הרשויות בשוויץ", אמר דיוויד מאת'רס, מנהל הכספים של הבנק. "המהלך נועד לשנות את מבנה ההון של הבנק הרבה לפני המועד האחרון שנקבע על ידי הרשויות לביצוע המהלך". המועד האחרון שנקבע לביצוע המהלך נקבע על ידי הממשלה השוויצרית לחודש ינואר 2013.

אסיה ננעלה בירידות

המסחר באסיה ננעל היום (ג') בירידות שערים זה היום השני ברציפות (לראשונה מאז חודש ינואר), על רקע נתוני מאקרו חלשים שפורסמו בשווקים הגלובליים והחששות המתמשכים מאי-יישומה המוצלח של תוכנית החילוץ של יוון.

מדד ה-MSCI אסיה פסיפיק, המהווה בנצ'מארק לשווקים במזרח, צונח היום בכ-1.3%, זאת בעוד חששות המשקיעים באשר למשבר החוב באירופה ונתוני המאקרו בשווקים מוסיפים להתגבר.

כך, מדד מנהלי הרכש של גוש האירו לפברואר הצביע אתמול על התכווצות כשהציג קריאה של 49.3 נקודות; גם בארה"ב, נתוני ההזמנות ממפעלים אכזבו את המשקיעים - כשהציגו ירידה של 1%, החדה ביותר מאז אוקטובר 2010.

"הגענו עד כאן, כך שלא מצופה נסיגה גדולה מדי", סבור דיוויד ג'וי, מנהל השקעות ב-Ameriprise Financial. אולם לדבריו, הורדת תחזיות הצמיחה בסין "מוציאה קצת את הרוח מהמפרסים ופוגעת באופוריה". זאת, בהתייחסו להודעתה של ממשלת סין אתמול, כי היא מורידה את יעד הצמיחה לשנת 2012 לרמה של 7.5% (לעומת 8% בתחזית קודמת).

ממתינים ליוון, עדיין

ובאירופה, דרוכים המשקיעים לקראת סוף השבוע הקרוב - בו צפויה לצאת לפועל עסקת חילופי האג"ח של הממשלה היוונית עם המגזר הפרטי, במסגרת תוכנית החילוץ השנייה של הממשלה. נכון לעכשיו, עדיין לא ברור מה תהיה מידת ההצלחה של המהלך, אולם בממשלה היוונית מצפים לשיעור השתתפות של יותר מ-90% בכדי שיעבור ללא תקלות.

[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]