נעילה חיובית בוול סטריט; "דוח התעסוקה מדגים שיפור"

דוח התעסוקה הצביע על התווספות של 227 אלף משרות לשוק העבודה בפברואר ■ ביוון הושלמה עסקת החלפת האג"ח, שהוכרזה כ"אירוע אשראי" ■ הגרעון המסחרי בשיא שלילי של 3 שנים

המסחר בוול סטריט ננעל היום (ו') בעליות שערים, שהתמתנו לקראת הנעילה לאחר שעסקת החלפת האג"ח ביוון הוכרזה כ"אירוע אשראי", מה שמביא לכך שיוון נמצאת למעשה בחדלות פרעון. לאורך היום המדדים טיפסו לאור נתוני התעסוקה החיוביים שהצביעו על גידול של 227 אלף משרות בשוק העבודה האמריקני בפברואר - שוב מעל לציפיות.

"אני חושב שהגזמנו לפני שלוש שנים כשהגענו לתחתית. השווקים נוטים להחטיא בשני הכיוונים", כך אמר מתיו קאופלר, מנהל תיקי השקעות בפדרייטד אינבסטורס. "בנוסף לכך, דוח התעסוקה מדגים שהכלכלה משתפרת. אני חושב שזה מצביע על עליות בעתיד".

תחילה לאירופה, שם יוון חמקה מהכרזה על חדלות פירעון לאחר שהושגה כאמור הסכמה של מעל ל-80% ממחזיקי האג"ח הפרטיים לעסקת החלפת אג"ח - מה שהיווה תנאי הכרחי מבחינת קרן המטבע והאיחוד האירופי לקבלת חבילת החילוץ. יוון הודיעה כי תפעיל כללים להסדר כפוי על אותם סרבנים לעסקה, דבר שאושר היום במסגרת שיחת ועידה של שרי האוצר של גוש האירו. בינתיים, המשקיעים באירופה מתקשים להתעודד מההודעה הרשמית של יוון הבוקר. הערכות הרווחות בשוק הן כי הסדר זה לא יפתור את בעיותיה של המדינה עמוסת חובות ואי הוודאות עדיין שוררת בשווקים.

בעקבות העסקה, ה-ISDA (ארגון למשתתפי סחר בנגזרים ועסקאות החלף) הודיע כי יוון הגיעה לחדלות פרעון. זאת, מפני שהעסקה מוגדרת על ידם כ"אירוע אשראי", בשל הפעלת כללי ההסדר הכפוי (CAC) על מחזיקי האג"ח שסרבו להשתתף מרצונם בעסקה. עקב כך, מבחינה משפטית מופעלים חוזי הביטוח על האג"ח, שנועדו להגן על הגופים שרכשו אותם, בדיוק מפני חדלות פרעון כזו. ההכרזה על כך עשויה להצריך תשלומים של 3.2 מיליארד דולר מחוזי הביטוח הללו, כך לפי סוכנות הידיעות דאו ג'ונס.

דוח התעסוקה הכה את התחזיות

■ כאמור, במוקד העניינים שריכזו עניין בניו-יורק עמד דוח התעסוקה לחודש פברואר שפורסם היום והצביע על התווספות של 227 אלף משרות למגזר הפרטי בחודש פברואר. הצפי עמד על עלייה של 210 אלף משרות בחודש פברואר על פי סקר "בלומברג" הכולל 94 כלכלנים. זה החודש השלישי ברציפות שבו מספר המשרות החודשיות שנוצרו חוצה את רמת ה-200 אלף. על פי הערכות זהו סימן חיובי של שיפור בשוק התעסוקה שתומך בהתרחבות הכלכלה האמריקנית. שיעור האבטלה נותר כצפוי על רמת 8.3% בחודש פברואר וזאת מכיוון שיותר אנשים נכנסו למעגל חיפוש עבודה.

■ הגרעון המסחרי בארה"ב התרחב בפער הגדול ביותר מאז אוקטובר 2008 - בחודש ינואר עלה הפער בין הייצוא לייבוא ב-4.3% והגיע ל-52.6 מיליארד דולר. ההערכות עמדו על גרעון של 49 מיליארד דולר בלבד. הייבוא בינואר עלה ב-2.1%, זה החודש השלישי ברציפות, בעוד הייצוא עלה ב-1.4% בלבד. גם הגרעון המסחרי בחודש דצמבר 2011 עודכן כלפי מעלה ל-50.4 מיליארד דולר, לעומת הנתון המקורי שעמד על 48.8 מיליארד דולר. הדברים עלולים לפגוע בהערכות לגבי צמיחת התמ"ג ברבעון הרביעי של 2011 והראשון של 2012, שעומדים על 3% ו-1.9% בשיעור שנתי, בהתאמה.

■ נתון המלאים הסיטונאים בארה"ב עלה בינואר ב-0.4%, מעט פחות מהצפי שעמד על 0.6%. המלאים הסיטונאים בדצמבר עודכנו כלפי מעלה ל-1.1%, לעומת הנתון המקורי שעמד על עלייה של 1%.

מניות במוקד

קרניבל קורפ רשמה הפסד של 139 מיליון דולר ברבעון הפיסקלי הראשון של 2012, עקב טביעת ספינתה, קוסטה קונקורדיה, בינואר לחופי איטליה. ההפסד הנקי הגיע ל-18 סנט למניה, הרבה יותר מצפי האנליסטים שעמד על הפסד של 6 סנט. החברה צופה שההפסדים מטביעת הקונקורדיה ימשיכו לתוך 2012, קל וחומר לאחר שעוד ספינה של החברה, האלגרה, נגררה לחוף לאחר שפרצה בה שריפה לפני כשבועיים. החברה חוזה רווח נקי בשנה הקרובה של 1.4-1.7 דולר למניה.

חברת האנרגיה "של" (Royal Dutch Shell PLC ) ריכזה עניין לאחר שהודיעה כי תעצור את רכישת הנפט מאיראן ב-1 ביולי בעת תחילת האמברגו של אירופה על הנפט האיראני.

מקדונלדס ריכזה גם היא עניין רב לאחר שהודיעה אתמול כי תוצאותיה ברבעון הראשון עלולות להפגע כתוצאה מהמצב באירופה, מחירי הסחורות הגבוהים ושוק העבודה שמתאושש בקצב איטי.

חברת דלק US מקבוצת דלק דיווחה אתמול על דוחותיה הכספיים - בשנת 2011 הרווח הנקי של דלק US הסתכם ב-158.3 מיליון דולר, זאת לעומת הפסד של כ-79.9 מיליון דולר בשנת 2010. הכנסות החברה הסתכמו ב-7.1 מיליארד דולר, זינוק של 47% לעומת הכנסות של 3.7 מיליארד דולר אשתקד.

[לטבלת ישראליות בעולם][לארביטראז]