גרמניה קוראת לבנק המרכזי להפסיק את ההלוואות לבנקים

גרמניה מגבירה את הלחץ על הבנק מרכזי האירופי לספוג את עודפי הנזילות ביבשת מחשש להתפרצות אינפלציונית ■ הבנק המרכזי הזרים טריליון אירו למאות בנקים בחודשים האחרונים - והמאזן שלו התנפח לשליש מסך התמ"ג של האיחוד האירופי

גרמניה מגבירה את הלחץ על הבנק המרכזי האירופי על מנת שזה יתחיל לספוג את עודפי הנזילות ביבשת, וזאת לאחר הרגיעה בשווקים בעקבות חודשים של לחימה אינטנסיבית במשבר החוב באירופה. הבנק המרכזי השלים לאחרונה את תוכנית ה-LTRO 2 במסגרתה הלווה לבנקים כחצי טריליון אירו, לאחר תוכנית דומה שנערכה בשלהי דצמבר, בהיקף זהה. בסוף השבוע אושר הסדר החוב ביוון לאחר ש-88% ממחזיקי האג"ח קיבלו את תוכנית החלפת אגרות החוב.

אתמול (שבת) קרא וולקר קאודר, מקורב לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, לבנק המרכזי לשמור על יציבות גוש האירו ולחזור למשימה העיקרית שלו: שמירה את אינפלציה נמוכה. "אני מקווה שהבנק המרכזי יכיר במגבלות שלו", אמר קאודר בראיון ל-Wirtschaftswoche.

לאחרונה הגיבה מרקל לאזהרה ששיגרה ברזיל בדבר "צונאמי של כסף זול" ששוטף את אירופה; מרקל אמרה שהיא בטוחה כי תוכנית ה-LTRO 2 הייתה התוכנית האחרונה של מתן הלוואות לטווח של 3 שנים והבטיחה למבקרים כי הבנק המרכזי לא יחזור על צעדים אגרסיביים אלה בעתיד.

כאמור, הבנק המרכזי הציף את אירופה בכטריליון אירו ב-3 החודשים האחרונים, בהלוואות למאות בנקים מסחריים לטווח ארוך של 3 שנים. כתוצאה מכך, המאזן של הבנק המרכזי זינק לשיא של 3 טריליון אירו - כשליש מסך התוצר של האיחוד האירופי. לשם ההשוואה, מאזנו של הפדרל ריזרב בארה"ב, לאחר תוכניות התמרוץ השונות, עומד על כ-19% מהתמ"ג האמריקני. מאזנו של הבנק המרכזי של בריטניה עומד על 21% מהתמ"ג הבריטי.

העיתון "וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי בגרמניה בטוחים שידם על העליונה בכל הקשור למאבק במשבר החוב, אם כי ממשלות אירופה יצטרכו להילחם במשבר בשנים הקרובות. לפי הדיווח, מרקל מעודדת מהתוכנית השנייה לחילוץ יוון ומהרגיעה בשווקים, כך שהיא חוזרת להתמקד בריסון האינפלציה וחוששת מהצפת אירופה בכסף זול.

"השלב הבא במלחמה במשבר החוב יהיה כינון ה-ESM (רש"ת: European Stability Mechanism), כלומר קרן הסיוע הקבועה של אירופה. גרמניה רואה בקרן הזו כמעין חומת אש נגד התפשטות משבר החוב וזה סימן שהבנק המרכזי צריך לחזור לעיסוקיו הרגילים, כלומר לטפל באינפלציה", נכתב בדיווח ב"ג'ורנל".