בשבוע שעבר פונו 16 פעוטות לבית חולים, לאחר שפרצה דלקה במעון הילדים בו שהו. למעון, ביישוב אלעד, לא היה אישור כבאות, כנדרש. מסתבר שאלפי ילדים בישראל נמצאים בסכנה דומה. מבדיקה מדגמית של "גלובס" עולה, כי ברחבי הארץ קיימים מאות מוסדות לימוד שאינם עומדים בתקן איגוד הכבאות הארצי. על פי טענות גורמי כבאות בערים רבות, ועל פי תלונות תושבים, ברשויות המקומיות מסתפקים לא אחת בטיפול שטחי למבנים, במקום בהכשרה יסודית של המקום על פי התקנות, דבר שכמובן מציב את הילדים בסכנת חיים.
מהבדיקה עולה, כי המצב החמור ביותר הוא באזור טבריה. על פי איגוד כבאות טבריה, רק בית ספר אחד מתוך 61 בתי ספר באזור, עומד בתקנות האש. כלומר, 60 בתי ספר מהווים פוטנציאל לאסון. בנוסף, רק 12 מתוך 204 הגנים בשיפוט איגוד הכבאות טבריה, קיבלו את אישור האיגוד. חבר מועצת עיריית טבריה דרור ללוש, מפנה אצבע מאשימה כלפי העירייה וטוען כי "הנתונים חמורים מאוד. עיריית טבריה משקיעה מאמצים רבים ושופכת כסף רב לפרסום, במקום למקד את צרכיה לבטיחות תלמידי העיר".
עוד באזור הצפון, מלמדת בדיקת "גלובס" כי בחיפה וסביבתה לא פחות מ-230 בתי ספר וגנים הפועלים ללא אישור מכבי אש. על פי מפקד כיבוי אש בחיפה טפסר אריה רגב, אמנם התלמידים מתורגלים בהיחלצות מאש במקרה של שריפה, אך עדיין קיימת סכנה גדולה.
דרישות הכבאות להכשרת מבנים משתנות בהתאם למבנה ולאוכלוסייה השוהה בו. ככל שרב הקושי במילוט באי המקום, כך מחמירות התקנות. למשל, במעון תינוקות יחמירו יותר מבית ספר. מבנים חדשים מחויבים במערכות גילוי אש ובמבנים גדולים יותר יש גם חובה בהתקנת מתזים. באחריות הכבאות לבדוק מפעם לפעם את גלאי האש ויתר הציוד ולוודא שהוא תקין.
אש בדרום
גם בדרום, מדובר בסוגיה בוערת. מפקד איגוד הכבאות אשקלון רשף יגאל זהר, האמון על כל מרחב לכיש, מספר, כי "בקריית גת יש הרבה מבני ציבור ובכללם בתי ספר וגנים שלא נותנים מענה הולם במקרה דליקה, אנחנו שוקדים עתה על תכנית חומש שבסופה תהיה הגנה הולמת למקרה שריפה". בשדרות, הנמצאת תחת שיפוט אותו איגוד, החלו, לדברי זהר, המשטרה והכבאות בפעילות "אגרסיבית", כדבריו, על מנת לעמוד בדרישות. למרות זאת, הוא מודה, "עדיין עשרות רבות של מבני חינוך נטולי אישור".
"גן הזית" הפעיל באופקים מזה 20 שנה, שוכן בתוך צריף עץ. על פי שירותי הכבאות, משנת 2005 קיימת דרישה לסגירת הגן עקב אי-עמידה בתקנים הנדרשים בחוק. רק לאחרונה התלקח בגן מזגן. בנס, הספיקה הגננת לפנות את הילדים בזמן. לדברי קרן גוזלן אם לילדה בת 5 הלומדת בגן, המבנה בו הוא שוכן אינו עומד בדרישות בטיחות האש, ולטענתה בעירייה "ליטשו את המבנה למראית עין, אך לא תקנו את כל הליקויים".
על פי ההורים בגן, בעירייה הוסיפו ציוד באחרונה, אבל המצב עדיין רחוק מלהיות בטיחותי. מאיגוד הכבאות באר שבע מתריעים על אסון. לאחר בדיקה שבוצעה לאחרונה, הם אף התנגדו למתן אורכה כלשהיא לגנים וביקשו להוציא צו סגירה מנהלי באופן מידי לשני גנים: "הזית" ו"הדליה".
בדימונה, המצב חמור אף יותר. אלי סגרון חבר מועצת העיר, סיפר לגלובס כי כל שלושת התיכונים הנמצאים בעיר, בהם לומדים 3,000 תלמידים ותלמידות, פועלים ללא אישור כבאות. "שלא נעמוד מול אסון נוסף, כמו 'אסון הכרמל' ואז תקום עוד ועדת חקירה. חיי יקירנו יפגעו", אומר סגרון. לדבריו, העירייה מעלימה עין מהעובדה שהקביעה של מפקד כיבוי האש כי המבנה מסוכן ולא עומד בדרישות המתאימות.
היקף לא ידוע
בשלטון המקומי, במשרד החינוך, במשרד לביטחון פנים ובמשרד הפנים זורקים את האחריות אלו על אלו. באף אחד מהמשרדים לא ידעו לספר בדיוק כמה תלמידים נמצאים בסכנה יומיומית. ואולם, כאמור מהנתונים שהגיעו ל"גלובס" מנציבות הכבאות מדובר על אלפי תלמידי בית ספר וילדי גן, שנתונים מדי יום בסכנת אש.
במשרד החינוך אמרו "אנחנו מתחזקים ומעניקים את המבנים, אולם השלטון המקומי צריך לדאוג להחזקתם". בשלטון המקומי אומרים כי "משרדי החינוך, משרד הפנים והמשרד לביטחון פנים אמורים לתקצב הציוד הנדרש. הרשות המקומית תפקידה לוודא שיש למוסד החינוכי את כל האישורים ובדומה להליך רישוי עסקים, היא מקיימת הליך בטיחות מוסדות חינוך. מתפקידו של השלטון המקומי לדאוג שלבית הספר יהיה את האישורים המתאימים ואם לא, להתריע או למנוע את פתיחת בית הספר. כמו כן, תפקידו לנהל זאת באופן כולל, כלומר, להזמין את מכבי האש לבדיקה שגרתית לעמוד בקשר עם משרד החינוך".
באשר לעיריות, מעיריית דימונה נמסר כי "מידי שנה מציג כיבוי אש דרישות חדשות לתיכונים, בהתאם לתקנים. בשיפוצי הקיץ השנתיים, מתקיים תהליך בתי הספר מול הכיבוי הכולל טיפול בליקויים אותם מציג הכיבוי. בימים אלה מסתיימים תיקוני הליקויים בשני התיכונים הרלוונטיים. יודגש כי מדובר רק על שנת הלימודים הנוכחית וכי אין מצב בו לא מבצעים התיכונים את השינויים. במצב שכזה, ייסגר בית הספר ומשכורות המורים לא תועברנה".
תגובת עיריית אופקים: העירייה ומנהל החינוך עושים כל הנדרש על מנת לעמוד בכל התקנות הבטיחותיות הנדרשות. לאחר מספר פגישות עם נציגי שירותי הכבאות מרחב נגב בנוגע לגן "הזית" ו"דליה", סוכם כי העירייה תשקיע קרוב ל-100 אלף שקל כדי לעמוד ברוב הדרישות הבטיחותיות. עיריית אופקים באמצעות יחידת הפיקוח יחד עם צוותים מקצועיים מתאימים כבר ביצעו פעולות רבות ברוב הדרישות, לרבות "יציאות חירום ותאורת חירום, מערכת גילוי האש והעשן, מערכת החשמל ותגבור כמות מטפי כיבוי האש מעל התקן הנדרש".
פערי דרישות
מעיריית טבריה נמסר: "קיימים פערים משמעותיים בין דרישות משרד החינוך לדרישות הכיבוי בכל הנוגע לנושא מוגנות מפני שריפות. עיריית טבריה עומד בכל התקנים כפי שניתנו בהנחיות חוזר מנכ"ל משרד החינוך שבוודאי נבחנו, נבדקו ונמצאו בטיחותיים בעבור הילדים המתחנכים במוסדות החינוך השונים. כמו כן, כמו בכל שנה, גם השנה ערך מהנדס בטיחות חיצוני בדיקה קפדנית במוסדות החינוך העירוניים של טבריה ומצא כי לא קיימים ליקויים וכי לא קיימת סכנה העלולה להביא לפגיעה בנפש בעת פריצת שריפה".
מעיריית חיפה נמסר: "כל בתי הספר העירוניים עומדים בדרישות כב"א. כל תקלה המתגלה בעקבות ביקורת שגרתית מתוקנת מייד".
מעיריית קרית גת נמסר: "בימים אלה מתגבשת תכנית חומש שנייה לתיקון ליקויים ושיפור מוסדות החינוך מבחינת כיבוי אש. תכנית החומש הקודמת הסתיימה לאחרונה, במסגרתה נערכו תיקוני ליקויים, רענון ציוד ומערכות מים בגני ילדים ובתי ספר בעיר. יצוין שיתוף הפעולה בין עיריית קריית גת ותחנת כיבוי האש בעיר בכל הנוגע לעריכת מבדקי בטיחות שוטפים, בקורות והמלצות לתיקון הליקויים".
22
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.