איך לרשום הצלחה ארוכת-טווח בתיק ההשקעות

בעולם שבו תיק השקעות מסורתי של מניות ואג"ח כבר לא מספק את הסחורה, האסטרטגיות של המשקיעים המתוחכמים מתחילות להיות רלוונטיות גם למשקיע הפשוט

בעולם שבו השקעות רבות נעות בצמידות רבה, יכול להיות שלמשקיע הממוצע כדאי לשקול השקעות חלופיות, שהיו פעם נחלתם הבלעדית של המשקיעים המתוחכמים ביותר.

הסיבה לכך היא שההשקעות הללו, שיש להן שמות אקזוטיים כמו לונג/שורט, ארביטראז' מיזוגים, נייטרליות לשוק ואג"ח בהיפוך, יכולות לעזור לשפר את התשואה בשקלול סיכון של תיק, באופן שהתיק המסורתי של מניות, אג"ח ומזומנים כבר לא יכול לשפר. הרעיון הוא שהוספת השקעות כאלה תספק למשקיע הממוצע הגנת דאונסייד, ובו זמנית פוטנציאל לתשואות משופרות.

ההמלצות הללו מעלות שאלות רבות, ובהן האם באמת כדאי למשקיע הממוצע לנהוג כך? הרי ראינו בשנים האחרונות מה עוללה הדמוקרטיזציה של השקעות פיננסיות רבות.

אנחנו לא מדברים על המשקיעים העשירים באמת - אלו שקונים בעיקר נכסים לא נזילים כמו שותפויות מוגבלות בקרנות גידור, קרנות חוזים מנוהלות ואקוויטי פרטי; אנחנו מדברים על מאות חלופות פשוטות, שקיימות כיום בצורה של תעודות סל וקרנות נאמנות, עם נזילות יומיומית או קרוב לכך.

רוב איזביטס, אנליסט מוסמך, מייסד ואסטרטג ההשקעות הראשי של סאנגרדן אינווסטמנט ריסרץ', אומר שהוא חושב שהשקעות חלופיות כאלה יכולות להיות מהלך נבון. "לדעתי, מניות, אג"ח ומזומנים לא מספקים פיזור סיכונים מספיק בסביבת השוק של ימינו", הוא כותב בספרו "ספר משחקי ההשקעה הגמישים: אסטרטגיות הקצאת נכסים להצלחה ארוכת טווח".

יש עוד יועצים שמסכימים אתו. "אנחנו צריכים להדריך את המשקיעים, איך להתמודד עם הפער הגדל בין הצרכים והמשאבים שלהם בגיל הפרישה", אמר לורנס פינק, יו"ר ומנכ"ל בלקרוק, בהרצאה לפני כשבוע וחצי. "זה אומר שצריך להעביר את המשקיעים מעבר לתמהיל המסורתי של 40%-60% למניות ואג"ח"; וזה כולל בדיקה של חלופות.

איזביטס אומר בראיון אתו (וגם בספרו), שהשקעה במוצרים חלופיים צריכה להיעשות בדרך זהירה ומתוכננת היטב, ולא רק הוספת קמצוץ פה ושם. צריך לדעת מה התוצאה הרצויה, ואיך הוספת השקעה חלופית, או מה שהוא מכנה "אסטרטגיה היברידית", תסייע לך להשיג את היעדים שקבעת. זה לא עניין של בחירת קרנות שעשו את הביצועים הכי טובים.

"המטרה הכמותית הקונקרטית של האסטרטגיה ההיברידית, היא לייצר תזרים קבוע של תשואות מוחלטות עם מתאם נמוך לשוק, לאורך תקופה מינימלית של שלוש שנים", כותב איזביטס, שמציע את שירותי הייעוץ שלו בחברת Dynamic Wealth Advisors. "תנודות הערך צריכות להיות מינימליות, ביחד עם שמירה על פוטנציאל צמיחה בקצב תחרותי".

לאסטרטגיית ההשקעות ההיברידית או החלופית יש שלושה יעדים ספציפיים: תשואות חיוביות עקביות בתנודתיות נמוכה במונחי בטא, הפחתת התלות בשוק עצמו, וצמצום מגוון התוצאות האפשריות, או מה שנקרא סטיית התקן. במלים אחרות, מדובר בהתקפה טובה והגנה טובה עוד יותר. כן, זה אומר להקריב אולי חלק מהאפסייד של שוק מניות, אבל במקביל להיות מוגנים יותר מהדאונסייד.

מט בוטין, מנהל יחידת ההשקעות החלופיות בבלקרוק, אומר שהמטרה מבחינת המשקיעים הפרטיים זהה לזו של המשקיעים המוסדיים: להגדיל את התשואות בניכוי הסיכון ולהגן מפני הלם. "יש כמה סוגי נכסים שיש להם איכויות דומות לאלו של אג"ח ומניות, ביחד עם אפשרות להקטין חלק מהסיכון של שוק המניות", אומר איזביטס.

עזרה מיועץ פיננסי הכרחית

אם החלטנו שההשקעות החלופיות עשויות להתאים גם למשקיעים לא מתוחכמים במיוחד, נותרו עדיין השאלות הבאות: איזה חלופות? כמה להקצות להן - 5% או 10% מהתיק ואולי יותר? והאם ניתן לבצע זאת לבד, או שצריך להיעזר ביועץ השקעות מוסמך?

לפי הספר של איזביטס, ההשקעות החלופיות שמתאימות למשקיע הממוצע כוללות (ראו פירוט במסגרת): לונג-שורט, נייטרליות לשוק, ארביטראז' על מיזוגים, אג"ח להמרה, אג"ח בתשואה גבוהה, קרנות שורט על מניות, אג"ח בהיפוך (Inverse Bond), מאקרו עולמי, קרנות מט"ח וקרנות השקעה בנדל"ן (REIT).

בשאלה כמה להשקיע במכשירים החלופיים, איזביטס בעד כניסה גדולה ולא רק טבילה של קצות האצבעות. מאחר שהוא צופה עלייה בשערי הריבית בשנתיים-שלוש הבאות, הוא ממליץ להחליף את כל הקצאת האג"ח בתיק ההשקעות בתמהיל של השקעות חלופיות. "במקום תיק של מניות ואג"ח, יהיה לכם תיק של מניות ומכשירי גידור", הוא אומר.

לפי איזביטס, השקעות חלופיות הן חלופה מתאימה לקרנות וחשבונות של אג"ח, לקרנות של ימי פדיון, לתיקים מאוזנים ולקרנות גידור שמרניות וקרנות של קרנות גידור.

"תכונה מרכזית של השקעה היברידית היא שהקרנות שאנחנו קונים מקזזות אחת את השנייה בכמה מקרים", כתב איזביטס בספרו. לדוגמה, קרן שורט מנטרלת את הסיכון של תיק שכולו מניות. קרנות ארביטראז' ונייטרליות שוק מצמצמות את השפעת התנודות בשוק המניות. קרנות מט"ח ואג"ח בהיפוך מקזזות את החשיפה להשקעות רגישות לריבית בתיק שלנו.

לאלו שרוצים תיק יותר שמרני עם השקעות חלופיות מציע איזביטס קרנות של ארביטראז' מיזוגים, מט"ח, נייטרליות לשוק ושורט על מניות. לאלו שמעוניינים בתיק אגרסיבי יותר הוא מציע להשתמש בקרנות מאקרו עולמי, תשואות גבוהות, אג"ח להמרה ולונג-שורט.

בוטין אומר שהשקעות חלופיות מחייבות עזרה של יועץ פיננסי. "אסור לחשוב שהשקעות חלופיות הן משהו הומוגני, מאותו סוג", הוא מסביר. "הן לא מתנהגות בצורה זהה. חלק מהן מסוכן אם משקיעים אך ורק בו. אבל ביחד הן משפרות את התשואה מנוכת-הסיכון".

איזביטס מזהיר גם שחייבים אסטרטגיה ברורה לפני שמשקיעים בחלופות. "כולם רוצים להיות משקיעים חלופיים גדולים, אבל מה שהם עושים בסופו של דבר זה לקנות מוצרים שמשווקים להם", הוא אומר. הוא מציין שחברות שירותים פיננסיים אוהבות כיום לקדם מגוון רחב של מוצרים חלופיים. "חלופיים כלפי מה?", הוא שואל. "זו לא חלופה אם אתה מחליף בינוניות בבינוניות".

כל הזכויות שמורות ל-MarketWatch.com 2012