בורסות אירופה ננעלו בעליות קלות; "הראלי עשוי להימשך"

קרן המטבע אישרה סופית את חבילת החילוץ ליוון ■ הגירעון המסחרי של גוש האירו בפברואר: 7.6 מיליארד אירו ■ בארה"ב נתוני מאקרו מאכזבים מורידים את הסנטימנט

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ו') בעליות שערים קלות, לאחר שנתוני מאקרו מאכזבים שפורסמו ביבשת ובארה"ב הורידו את הסנטימנט החיובי שהביא לראלי של הימים האחרונים. מנגד, המשקיעים באירופה התעודדו מעט מהודעת קרן המטבע אמש על אישור הסיוע החיצוני לממשלת יוון.

במוקד המסחר באירופה, הודעת קרן המטבע הבינלאומית (IMF), שהכריזה אמש על אישור השתתפותה באופן רשמי בחבילת הסיוע היוונית. הקרן תלווה ליוון כ-28 מיליארד אירו (מתוך סיוע כולל של 130 מיליארד אירו, במסגרת חבילת החילוץ) - ותמסור לה את הכסף ב-3 נתחים. בתוך כך, ולאחר בחינת תשקיף המאזן התקציבי היווני, הוחלט בקרן למסור לממשלה היוונית באופן מיידי כ-1.65 מיליארד אירו, כ"מחווה" ראשונית. (לסיפור המלא)

עוד בשווקים הגלובליים, מחירי הנפט מוסיפים לעלות על רקע הסנקציות הכלכליות הבינלאומיות שמוטלות על הממשלה האיראנית - ומושכות את מחירה של חבית בודדת לשיאים חדשים. בתוך כך, אמש פורסם כי כלל הבנקים באיראן (למרות הבנק המרכזי) נותקו מהמסלקה הגלובלית SWIFT - מהלך אשר משמעותה כי משטר האייתאללות לא יוכל לקבל תשלומים אלקטרוניים עבור יצוא נפט.

"משקיעים רבים עדיין נוקטים בגישה זהירה, ונמצאים רק בתחילתו של המהלך להעברת כספם מנכסים בטוחים יחסית לנכסים מסוכנים יותר", סבור פטריק מונן, מנהל השקעות ב-ING. "לפיכך, אנו סבורים כי הראלי עוד עשוי להימשך".

חומת האש תגדל?

יכולת ההלוואה של קרנות החילוץ של האיחוד האירופי עשויה לגדול ל-700 מיליארד אירו, לעומת 500 מיליארד אירו היום, כך לפי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס. שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של גוש האירו ידונו בגודל קרנות החילוץ (EFSF ו-ESM) בפגישתם בקופנהאגן בסוף החודש. לשתי הקרנות יש כעת יכולת הלוואה של 500 מיליארד אירו, כלומר שהחל מיולי 2012 עד יולי 2013 הן לא יוכלו להלוות יותר מכך. ה-EFSF כבר הקצתה 192 מיליארד אירו ליוון, אירלנד ופורטוגל. "אפשרות אחת היא להגיד כי ה-EFSF כבר התחייבה ל-192 מיליארד אירו, אבל ה-ESM צריכה להתחיל דף חדש עם 500 מיליארד אירו", אמר הבכיר בגוש האירו. כוח ההלוואה המשותף יגיע ל-692 מיליארד אירו, כמעט 700 מיליארד. זו אופציה אחת שדנים בה והיא ככל הנראה הכי פחות שאפתנית, ולכן הכי קלה מבחינה פוליטית".

זירת המאקרו

היצוא ב-17 כלכלות גוש האירו זינק ב-11% בחודש ינואר לעומת החודש המקביל אשתקד, תוך שהגירעון המסחרי של הגוש כולו מסתכם ב-7.6 מיליארד אירו. זאת, לעומת גירעון מסחרי של 16.1 מיליארד אירו בינואר 2011. העלייה ביצוא נתמכה בעיקר בזינוק ביצוא הרכבים והמכונות מגרמניה, הכלכלה הגדולה והחזקה באירופה. זאת, כאשר הכלכלה הגרמנית מהווה 40% מתפוקות היצוא של גוש האירו כולו. זאת, בעוד היבוא עלה רק ב-4% בשיעור שנתי, עלייה מתונה העומדת בקנה אחד עם מדיניות הצנע והקיצוצים שמחילות מרבית ממשלות היבשת - אשר פוגעות בסופו של דבר בצריכה הפרטית בגוש האירו.

הבנק המרכזי בספרד עדכן היום כי החוב של ממשלת ספרד עלה לרמה של 68.5% ביחס לתוצר ברבעון הרביעי של שנת 2011, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995. זאת, בעוד הגירעון הספרדי עומד על כ-8.5% מהתוצר ב-2011, לעומת גירעון שמהווה כ-9.2% מהתוצר בשנת 2010 - ומשמעותית מעל היעד הממשלתי, שמציב יחס של 6% בלבד.

נעילה מעורבת באסיה

המסחר בבורסות אסיה ננעל היום (ו') במגמה מעורבת, לאחר עליות קלות שנרשמו אמש בוול סטריט. בטוקיו נרשמו ירידות במהלך המסחר אולם מדד הניקיי התאושש, במקביל להתחזקות הדולר וחזרתו מעל ל-83.5 ין לדולר. בשנחאי נרשמו עליות.

אתמול כאמור הסתיים המסחר בוול סטריט בעליות של עד כ-0.6%. אתמול תמכו במסחר מספר נתוני מאקרו חשובים לפני ואחרי הפתיחה. כך למשל, התביעות החדשות לדמי אבטלה, ירדו בשבוע החולף ב-14 אלף, לשפל שלא נראה מאז מארס 2008. גם מדד האמפייר סטייט רשם עלייה חדשה מהצפי לרמה של 20.2 נקודות.

מלבד נתוני המאקרו המשקיעים התעודדו גם מאירופה, והחדשות החיוביות באשר ליוון, כאמור.

באסיה רשמה מניית סמסונג אלקטרוניקס עלייה חדה על רקע דיווחים כי החברה תייצר מסכים עבור מכשיר האייפד החדש של אפל.

מניות האנרגיה רשמו ירידות על רקע החולשה במחירי הנפט בימים האחרונים. מנגד, מניות של חברות התעופה התקדמו.

[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]